Menu Close

Recept broodbeleg: linzenspread

Ik ben al meer dan 30 jaar vegetariër, dus vleeswaren op brood mis ik niet. Sinds een paar jaar eet ik om gezondheidsredenen zoveel mogelijk veganistisch, dus ook geen kaas meer. Dat maakt het lastig om hartig broodbeleg te vinden.

Bij de natuurvoedingswinkel verkopen ze allerlei hartig broodbeleg dat ik ook nog eens lekker vind, maar die zijn allemaal wel erg duur. Meer dan 2 euro voor een blikje van 125 gram bijvoorbeeld… Etiketten lezen doe ik al langer, maar sinds kort kijk ik met andere ogen. Ik bestudeer de ingrediënten om te bepalen of ik het product wellicht ook zelf kan maken.

Aldus ben ik gekomen tot onderstaand recept voor linzenspread. Eigenlijk heel eenvoudig en betaalbaar. En je kunt er naar hartenlust op variëren.

Ingrediënten:
– 200 gram linzen
– 1 l. water
– 2 el. kokosolie of olijfolie
– 1 grote ui
– 1 a 2 tenen knoflook
– 1 el. milde curry
– zeezout
– zwarte peper

Bereiding:
Zet de linzen op met het water en breng het water aan de kook. Zet nu het vuur zo laag dat het water net blijft pruttelen en laat de linzen in 20 tot 25 minuten gaar koken. Voeg dan een beetje zout toe, roer het door en laat het nog even van het vuur af staan zodat het zout in de linzen kan trekken.

(Je kunt ook linzen uit blik gebruiken. Dat is makkelijk maar ik vind het wat minder smakelijk. Als je ervoor kiest om de linzen zelf te koken: zout pas toevoegen als de linzen gaar zijn, anders duurt het eindeloos voordat ze gaar zijn. Van zout worden de huidjes van de linzen namelijk hard.)

Terwijl de linzen staan te pruttelen: pel de ui en snipper hem. Pel de knoflook en snijd deze heel erg fijn (of pers hem met een knoflookpers). Verhit de olie in een koekenpan. Voeg de ui toe en zet het vuur laag. Laat de ui heel zachtjes garen. Voeg, als de ui glazig is, de knoflook toe. Roer deze erdoor en laat eveneens zachtjes garen. Voeg dan de curry toe en meng deze er goed doorheen.

Inmiddels zijn de linzen gaar en hebben het zout opgenomen. Giet ze af door een vergiet en laat ze goed uitlekken. Doe dan de linzen en het uienmengsel in een keukenmachine en pureer het, of gebruik hiervoor een staafmixer. Als de spread te droog is kun je wat olijfolie of water toevoegen om hem smeuïger te maken. Voeg tenslotte zout en peper naar smaak toe.

Verdeel de spread over kleine diepvriesbakjes en vries deze op een na in voor later gebruik. Eet smakelijk!

Variatie-tips:
In plaats van de curry kun je ook een paar eetlepels kleingesneden zongedroogde tomaten op olie en Provençaalse kruiden naar smaak toevoegen. Of een hand vol olijven. Of gebakken champignons. Of iets anders, wees creatief en experimenteer!

IMG_0469.JPG

IMG_0470.JPG

IMG_0471.JPG

5 Comments

 1. Anneke

  Heerlijk recept, ik heb rode linzen gebruikt en rode paprika aan het recept toegevoegd. Inderdaad een goed alternatief voor de dure potjes in de gezondheidswinkels. Dank voor dit heerlijke recept.

  • Karen Drost

   Dank je wel voor je reactie Anneke. Ja, dit recept is heel makkelijk aan te passen, je kunt er alle kanten mee uit. Ik maak het nog steeds regelmatig klaar en het is elke keer anders. Kikkererwten, olijven, gedroogde tomaten… Het kan allemaal en is allemaal lekker!

 2. Nina

  Leuk recept! Mag ik vragen waar je die blikjes vandaan hebt? Zijn dat schoongemaakte vegetarische pate potjes? Kunnen die in de vriezer? Zoveel vragen 😀

  • Karen Drost

   Hoi Nina,

   Dank je wel voor je reactie. Ja, het zijn inderdaad hergebruikte, schoongemaakte vegetarische pate potjes. En ja, die kun je invriezen 🙂

   Have fun en eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *