Menu Close

Broodrecept

Ik bak al vele jaren mijn eigen brood en maak mijn eigen broodmix. Dat doe ik al zo lang dat het me nauwelijks tijd kost (lang leve de broodmachine) en het resultaat valt bij velen in de smaak. Dus vandaag, op veler verzoek, mijn recept.

Daarbij moet ik vermelden dat ik niet per brood de mix meng, maar eens in de 2 a 3 weken 2,5 kilo maak, wat goed is voor 5 broden. Mijn broodmix bewaar ik in een plastic doos die zich goed laat afsluiten. Handig, want op deze manier heb ik in een handomdraai alle ingrediënten in de broodmachine zitten. En aangezien die van een tijdklok is voorzien kan ik het ook nog eens zo plannen dat het brood klaar is op het moment dat dat mij het beste uitkomt. Bijvoorbeeld een uur voordat ik ga lunchen 🙂

Belangrijk bij dit recept is dat je meel gebruikt en geen bloem. Bloem is geraffineerd meel, dat wil zeggen dat alles wat je voedt eruit is gezeefd. Wat overblijft zijn lege koolhydraten. Daar heb je niks aan. Het voedt niet en je wordt er dik van. Bloem zorgt ook dat een brood luchtig wordt. Dus het brood dat ik bak is, bij gebrek aan bloem, heel stevig en compact.

IMG_0439.JPG

Ingrediënten voor 1 brood van ca. 825 gram:
4 x 100 g meel (spelt, rogge, boekweit, maïs, haver, gerst, tarwe….)
25 g zonnebloempitten
25 g pompoenpitten
25 g sesamzaad
25 g lijnzaad
7 g gedroogde gist
olijfolie
1 tl zout
400 ml water

Bereiding:
Mix de melen, pitten, zaden en gist door elkaar. Giet voldoende olijfolie in de bakvorm zodat deze helemaal bedekt is met een laagje olie. Voeg dan het zout toe en vervolgens het water. Tenslotte de mix erbij en dan kan de bakvorm de machine in.

Ik gebruik een AFK broodbakmachine. Deze worden nog dagelijks voor heel weinig geld aangeboden op marktplaats, en als de mijne ooit kapot gaat koop ik er onmiddellijk weer een. Ik kan hem iedereen aanraden. Ik gebruik voor dit brood menu 3 en zet de kleur op donker. Hij doet er 3:40 uur over en daarna houdt de machine het brood nog een uur warm. Ik heb gemerkt dat het resultaat het beste is wanneer je het brood dat extra uur geeft.

Dan haal ik het eruit en schud het brood uit de vorm. De menghaak blijft dan in het brood zitten, dus die peuter ik er voorzichtig uit. Ik laat het brood een half tot een heel uur op een rooster afkoelen voordat ik het aansnijd, want anders is het zo bros dat het totaal verkruimelt. Dat doet aan de smaak niks af, maar het is niet zo handig….

Omdat dit brood geen conserveringsmiddelen bevat bederft het vrij snel. En omdat er geen broodverbetermiddelen in zitten wordt het ook gauw oud. Ik los dat op door de helft in te vriezer. Ik gebruik in mijn eentje bijna een kwart brood per dag. Dat zou wel goed blijven als ik het in de koelkast zou bewaren, maar dan zou ik ijskoud brood moeten eten, en daar houd ik niet van. Dus bewaar ik een half brood in de vriezer, en de andere helft bij kamertemperatuur, en die eet ik in 2 tot 3 dagen op.

Leave a Reply

Your email address will not be published.