Menu Close

“Ik heb geen tijd om te koken” en andere dodelijke smoezen

Gezondheid is hot. Iedereen wil gezond zijn, en wie niet gezond is wil het worden. De media staan er bol van: superfoods, voedingssupplementen, poeders en pillen… Makkelijk en snel. Tevens duur en niet werkzaam.

Om echt gezond te worden en te blijven volstaat het om gezond te eten. Elke dag weer. En wat is dan gezond? Nou gewoon, hele, onbewerkte producten die je zelf bereidt. En dat kost tijd. En die zeggen we niet te hebben. En dus nemen we genoegen met kant-en-klaar en fastfood. Vinden we nog lekker ook.

Totdat we ziek worden. Te dik, hoge bloeddruk, ademnood, suikerziekte, hartaanval, … En dan hebben we tijd. Of we zijn dood, en dan hebben we pas echt heel veel tijd. Zo bekeken is het misschien niet zo’n gek idee om je prioriteiten te verleggen en dagelijks tijd te maken voor het bereiden van een gezonde maaltijd. Je hoeft echt geen uuuuren in de keuken te staan, maar met 10 minuten per dag ga je het niet redden.

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen keuzes. En zolang je geen gezondheidsklachten hebt lijken een heleboel andere dingen belangrijker. Maar vraag aan willekeurig welke lijder aan een chronische ziekte of aandoening wat z/hij ervoor over zou hebben om gezond te zijn, en je hebt een aardige indruk van het belang van een goede gezondheid.

Uiteraard kun je als je een hoge bloeddruk hebt een bloeddrukverlagend middel slikken. Maar dat moet je dan de rest van je leven doen, en het geneest je niet. En natuurlijk krijg je allerlei medicijnen voorgeschreven als je een hartaanval hebt gehad. En die ga je ook allemaal iedere dag innemen. Maar ook daar word je niet beter van.

De enige manier om te genezen van deze en nog heel veel andere aandoeningen, is door anders te gaan eten. En voorkomen is beter dan genezen, dus waarom zou je wachten tot je gezondheid je in de steek laat? Neem nu het heft in eigen hand en verander je voedingspatroon! Als je niet weet hoe dat moet, of als je moeite hebt om je voedingspatroon te veranderen, dan kan ik je helpen. Maar uiteraard is de keuze aan jou. Dus: wat kies jij?

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.