Menu Close

Je bent wat je eet

Cellen in het menselijk lichaam sterven af en worden vervangen door nieuwe. Dat geldt voor vrijwel iedere cel. Bij sommige cellen gebeurt dat met grote regelmaat. De cellen die onze huid vormen gaan bijvoorbeeld maar een week of twee mee voordat ze aan vervanging toe zijn. Rode bloedcellen worden na vier maanden vervangen, de cellen van de lever worden 300 tot 500 dagen oud, etc. Alleen een klein deel van het centraal zenuwstelsel gaat een leven lang mee.

De bouwstoffen voor nieuwe cellen halen we grotendeels uit ons voedsel. Dat wordt verteerd tot microscopisch kleine deeltjes die vervolgens worden gebruikt als bouwstenen voor nieuwe cellen. Als je dat weet is het eigenlijk helemaal niet verbazingwekkend dat voeding een grote invloed heeft op onze gezondheid. Als ik daarover nadenk kan ik me ook wel voorstellen dat je veel ziektes kunt genezen door aangepaste voeding.

Op celniveau betekent ziekte dat er cellen zijn die niet goed functioneren. Op een gegeven moment komen die cellen aan het eind van hun leven en moeten vervangen worden door nieuwe. Stel nou dat je in de tussentijd anders (gezonder) bent gaan eten, dan worden de nieuwe cellen dus gebouwd van gezondere bouwstenen dan de oude cellen. Dan is het toch niet zo gek dat die nieuwe cellen beter functioneren dan de oude?

Ik bedoel maar; de cellen in het lichaam van iemand die al jaren leeft op fastfood, magnetronmaaltijden en snacks, die zijn gebouwd van wat de vertering er aan bouwstoffen uit kan destilleren. En dat kan nooit erg geweldig c.q. gezond zijn. Als zo iemand overschakelt op gezondere voeding, dan worden de cellen ook gezonder. En aangezien alles in het lichaam is opgebouwd uit cellen wordt dus het hele lichaam gezonder. Simpel toch?

Leave a Reply

Your email address will not be published.