Menu Close

Veganistische lasagne met citroen-basilicum-cashewnoten-“kaas”

100% plantaardige lasagne

100% plantaardige lasagneAfgelopen maandag was ik jarig en dat was aanleiding om uitgebreider-dan-normaal-op-maandag te koken. Nadat een lange reeks recepten was gepasseerd viel de keuze op lasagne. Traditioneel een gerecht met vlees en kaas, maar er circuleren op internet ook tientallen recepten voor een 100% veganistische lasagne. Ik heb gekozen voor het recept op 86 lemons. Uiteraard heb ik me niet helemaal aan het recept gehouden, dus wat hieronder volgt is een aangepaste versie van het origineel.

Voor mijzelf kan ik op basis van het lezen van een recept wel inschatten of ik het lekker zal vinden of niet. Maar ik heb, al zeg ik het zelf, een goed ontwikkelde en vooral ook brede smaak. Bij mijn lief ligt dat een tikje anders. Die heeft een heel breed assortiment voedsel dat hij niet lekker vindt. Het is daarom een behoorlijke uitdaging om recepten te vinden van gerechten die hij ook lekker vindt.

Deze lasagne is een schot in de roos. We vinden hem allebei heerlijk! En ik verwacht dat wij niet de enigen zijn. Volgens mij kun je dit gerecht rustig aan een gezelschap van carnivoren voorzetten. Als je er niet bij zegt dat het vegetarisch en zelfs veganistisch is, dan denk ik niet dat ze het merken.

Als je dit recept maakt hoor ik graag wat je ervan vond. Laat dan even een reactie achter onder aan deze pagina. Maar ook als je een ander recept hebt voor lasagne vind ik het leuk als je me dat laat weten in een reactie.

100% plantaardige lasagne

Veganistische lasagne met citroen-basilicum-cashewnoten-"kaas"

Prep Time 1 hr
Total Time 1 hr 30 mins
Servings 4 personen

Ingredients
  

Tomatensaus

 • 1 ui gesnipperd
 • 2 tenen knoflook gesnipperd
 • 6 vleestomaten in stukjes
 • 1 el kokosolie
 • 2 tl gedroogde oregano
 • peper & zout naar smaak

Citroen-basilicum-cashewnoten-"kaas"saus

 • 1 cup rauwe cashewnoten ten minste 30 minuten in water geweekt
 • 60 ml water
 • 1/2 citroen sap
 • 1/2 cup voedingsgist
 • zout & peper naar smaak
 • 1 tl Dijon mosterd (mild)
 • 2 tenen knoflook
 • 1 1/2 cup basilicumblaadjes

Lasagne vulling

 • 1 ui gesnipperd
 • 3 tenen knoflook gesnipperd
 • 2 el kokosolie
 • 250 g champignons in plakjes
 • 2 kleine courgettes in stukjes
 • 1 rode paprika in stukjes
 • 1 el tamari of ketjap assam (optioneel)
 • peper & zout
 • 9 bladen lasagne

Instructions
 

Tomatensaus

 • Verhit de olie in een pannetje en voeg de ui en knoflook toe. Fruit deze op laag vuur tot de glazig en een beetje bruin zijn. Voeg dan de tomaten toe, zet het vuur even hoog tot alles goed warm is, en zet dan het vuur weer laag. Breng op smaak met oregano, peper en zout en laat nog eventjes doorpruttelen zodat de smaken goed kunnen mengen.

Citroen-basilicum-cashewnoten-"kaas"saus

 • Giet de cashewnoten af, doe ze in een keukenmachine of blender, voeg de overige saus-ingredienten toe, en maal op hoge snelheid tot een gladde saus.

Lasagne vulling

 • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 • Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig en bruin zijn. Voeg de overige groenten toe en sauteer ze tot alles gaar is. Breng op smaak met tamari of zout en peper.

Lasagne

 • Bedek de bodem van een ovenschaal met een laagje tomatensaus. Leg daarop achtereenvolgens een laagje lasagnebladen, "kaas"-saus, groenten, tomatensaus, lasagne, "kaas"-saus, groenten, en eindig met weer een laagje tomatensaus, lasagne en "kaas'-saus.
 • Bedek de schotel met aluminiumfolie waar je een paar gaatjes in prikt. Zet de schotel 40 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder dan de folie en laat de schotel nog 5 minuten in de oven staan.
 • Eet smakelijk!

2 Comments

 1. Lucie

  Lijkt me heerlijk en ga het gerecht het komend weekeind uitproberen! Heb net heerlijke broccoli/preisoep gemaakt.
  Na een tip van Karen had ik de stronkjes van de broccoli bewaard en in kleine stukjes gesneden. Een in stukjes gesneden prei en twee tenen knoflook erbij in de pan en aan de kook brengen met water en vegetarische bouillonpoeder.
  Daarna met de staafmixer fijn maken en op smaak brengen met peper, kerrie en kardemon. Op het laatst nog fijngesneden lente-uitjes toevoegen en smullen maar!
  Kan helaas geen foto toevoegen, want de soep is op!

  • Karen Drost

   Op die manier kun je heel goedkoop soep maken. Je kunt bruikbare-maar-niet-zo-mooie restjes van groenten in de vriezer bewaren. Als je dan genoeg hebt verzameld maak je er soep van. Simpel, goedkoop en lekker 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recipe Rating