Menu Close

Bitchin’ Sauce

bitchin' sauce

bitchin' sauceToen ik net plantaardig ging koken vond ik het best lastig om gerechten op smaak te brengen. De meeste (alle) sauzen die ik kende bevatten kaas, room, melk of een combinatie van deze ingrediënten. En het was ook altijd wel heel gemakkelijk bij het op smaak brengen van een gerecht: gewoon een scheut room erdoor en iedereen vond het altijd lekker.

Sinds ik Pinterest heb ontdekt is het probleem veranderd van een probleem van schaarste naar een probleem van overdaad. Want als je op Pinterest zoekt op vegan sauce vind je tientallen, honderden zo niet duizenden recepten van 100% plantaardige sauzen. Bitchin’ Sauce is een saus die je kunt gebruiken als dipsaus, maar je kunt hem ook warm serveren bij een (hoofd)gerecht. Bijvoorbeeld bij bloemkool-nasi. De saus bevat amandelen en lijkt daardoor wel een beetje op pindasaus. Maar het vleugje citroensap geeft er een hele andere nasmaak aan. Eentje die goed past bij rijstgerechten. Althans, dat vind ik.

Ik maak in dit recept gebruik van “cups” in plaats van grammen en liters. Tegenwoordig kun je bij allerlei Nederlandse winkels (o.a. AH en Dille en Kamille) setjes kopen van 1/4, 1/3, 1/2 en 1 cup. Erg handig vind ik dat. Het meet makkelijker kleine hoeveelheden af dan een traditionele maatbeker. Ik heb zo’n setje van AH en gebruik ze dagelijks. Komt natuurlijk ook doordat ik veel Amerikaanse recepten maak.

1 cup = 240 ml

bitchin' sauce

Bitchin' Sauce

Saus met amandelen en een vleugje citroen. Kan zowel koud als warm worden gegeten.
Prep Time 10 mins
Total Time 10 mins
Servings 2 cups

Ingredients
  

 • 1/2 cup rauwe amandelen
 • 1/2 cup olijfolie extra vierge
 • 1/2 citroen (uitgeperst)
 • 3 el voedingsgist
 • 2 tenen knoflook
 • 2 tl tamari (of ketjap assam)
 • 1/2 tl zout
 • 1/2 tl komijn (gemalen)
 • 1/2 tl chilipoeder
 • 1/4 tl korianderzaad (gemalen)
 • 1/4 tl paprikapoeder

Instructions
 

 • Doe alle ingredienten in een keukenmachine of blender en mix ze eerst op lage snelheid en voer dan de snelheid op. Je kunt naar wens water toevoegen om de saus dunner te maken.
 • Als je niet meteen alles gebruikt kun je de saus in de koelkast bewaren. Het kan zijn dat hij dan scheidt. Da's gemakkelijk op te lossen door hem even goed door te roeren.

2 Comments

 1. Lucie

  Geen ketjap manis vanwege de suiker? Nu nog voedingsgist zien te bemachtigen… Lijkt me supermakkelijk te maken en erg lekker en gezond!

  • Karen Drost

   Geen ketjap manis vanwege de suiker, maar ook vanwege de smaak. Zo’n zoete toevoeging is hier totaal niet op z’n plek. Ketjap assam lijkt wel op tamari: allebei gemaakt van soja, en allebei hartig (zout). Alleen bevat ketjap assam vaak een paar ingrediënten die eigenlijk geen voeding zijn, en dat heb je met tamari minder.

   En het is inderdaad erg gemakkelijk te maken, op voorwaarde dat je een goede blender of keukenmachine hebt 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recipe Rating