Menu Close

Het endometriosedieet

endometrioseBegin 2001 werd bij mij de diagnose endometriose gesteld. Ik ben sindsdien 2x geopereerd en heb 4,5 jaar hormonen geslikt, maar in beide gevallen ging de endometriose niet weg. Hooguit werden de symptomen bestreden. Mijn volledige verhaal kun je hier lezen.

Drie jaar geleden, het was toen december 2011, vond ik op de website van een Nijmeegse acupuncturiste een lijst met alle voedingsmiddelen die je moet vermijden om endometriose geen kans te geven. Inmiddels heeft ze de informatie enigszins aangepast, maar indertijd was dit de lijst:

Het endometriosedieet

Te vermijden:

 • vlees
 • vis
 • zuivel
 • meer dan 1 ei per week
 • koffie
 • zwarte thee
 • alcohol
 • tarwe
 • pinda’s
 • soja
 • geraffineerde producten
 • gefrituurde producten
 • producten uit de magnetron

Er bestaat zelfs een website over het endometriosedieet, opgezet door Heleen. Rondom deze website is een facebookgroep ontstaan van vrouwen met endometriose die middels het dieet hun klachten verminderen.

Het dieet doet eigenlijk op natuurlijke wijze wat de hormonen die de gynaecoloog mij voorschreef ook doen: ze zorgen dat oestrogeen laag blijft. De hormonen die de gynaecoloog mij voorschreef bestonden uit (chemische) progesteron in zodanige hoeveelheden dat het oestrogeen dat ik zelf produceerde erbij in het niet viel. Met het dieet houd ik altijd mijn oestrogeen laag zodat de endometriose niet wordt geactiveerd.

Calcium en vitamine B12

Toen ik het dieet 6 maanden volgde was ik bij mijn huisarts voor controle. Ik vertelde haar over het dieet en ze had er geen bezwaren tegen. Het leek haar heel gezond zei ze. Wel waarschuwde ze me voor een gebrek aan calcium en vitamine B12. Als je echt 100% plantaardig eet zou je van beide tekort kunnen komen, zo was haar overtuiging. Ze gaf me een lijstje mee met producten die rijk zijn aan calcium. Hoog op dat lijstje prijkten kaas en yoghurt.

Thuisgekomen besloot ik dat het geen kwaad kon om eens uit te proberen wat het effect zou zijn van dagelijks een boterham met kaas en een schaaltje yoghurt. Na 4 weken werd ik ongesteld en dacht dat ik dood zou gaan van de pijn. Mijn enodmetriose reageerde op z’n zachtst gezegd nogal heftig op deze verandering in mijn voedingspatroon, dus ik ben er onmiddellijk weer mee gestopt.

Toch wel bang geworden door het verhaal van een tekort aan calcium en vitamine B12 ben ik beide als supplement gaan slikken. Totdat ik na een paar maanden op het spoor kwam van informatie waaruit blijkt dat calcium uit zuivelproducten helemaal niet zo goed opneembaar is, en dat dierlijke producten zelfs calcium uit je botten lekken.

Boeddhistische veganisten

Verder speurend en lezend stuitte ik op de Boeddhistische traditie. Die is al eeuwen veganistisch. Jonge jongens worden opgeleid tot Boeddhistische monniken en krijgen vanaf de dag dat ze aan de opleiding beginnen (en dat kan al als kleuter zijn!) uitsluitend nog plantaardig voedsel te eten. Ze groeien op tot sterke, gezonde mannen met een indrukwekkende gezondheid en velen van hen worden ongelooflijk oud. Ze komen niets tekort en hebben zeker geen last van botontkalking of andere aan calcium-gebrek gerelateerde narigheid.

Na al deze informatie te hebben gelezen ben ik gestopt met het slikken van calcium-tabletten. Ik slik nog wel een vitamine B12 supplement. Vitamine B12 wordt geproduceerd door micro-organismen in de grond. Grazende dieren nemen het op met de beetjes aarde die ze onvermijdelijk binnen krijgen. Ze slaan het op in hun weefsels (en in moedermelk), en dieren en mensen die ze opeten krijgen op die manier vitamine B12 binnen.

Als je 100% plantaardig eet kun je dus inderdaad een tekort krijgen aan vitamine B12. Tenzij je vollegronds groenten eet en deze niet al te zorgvuldig afspoelt. Dan krijg je op geheel natuurlijke wijze vitamine B12 binnen. Misschien ga ik dat wel doen als mijn moestuin klaar is. Voorlopig neem ik echter het zekere voor het onzekere en slik 2x per week een vitamine B12 tabletje van Solgar.

Bijwerkingen van het endometriosedieet

Sinds ik het endmetriosedieet volg ben ik voor, tijdens en na de menstruatie (altijd dus) pijnvrij. Maar dat is niet het enige. Mijn huid is erop vooruit gegaan (nauwelijks meer puistjes), ik ben een paar kilo afgevallen zonder dat ik daar iets voor heb gedaan, en ik voel me fitter. Dat laatste hangt vooral samen met suiker: hoe minder, des te fitter.

In het sociale leven is het soms best lastig om me aan het dieet te houden, en dan smokkel ik weleens. Ik ben bijvoorbeeld dol op kaas, dus als er bij een feestje of etentje iets met kaas op tafel komt ga ik meestal voor de bijl. Daar krijg ik steeds sneller de rekening voor gepresenteerd. Mijn darmen nemen me dat soort uitstapjes niet in dank af en reageren met pijnlijke krampen. Dat motiveert dan ook wel weer om me te matigen en me toch zoveel mogelijk aan het dieet te houden. En daar ben ik, als het maandelijks ongemak dan weer aanbreekt, des te dankbaarder voor!

4 Comments

 1. Paula

  Karen.
  Sinds.ik in de overgang ben, heb ik plotseling last van een traag werkende schildklier en een voedselallergie voor heel veel producten, waaronder suiker en bepaalde vetten.
  Werkt dit ook met een traag werkende schildklier?

  Groet Paula

  • Karen Drost

   Dag Paula,

   Voor zover ik weet kun je dit dieet ook prima combineren met een traag werkende schildklier. Er zijn mensen bij wie de schildklier het juist beter gaat doen op een plantaardig dieet. Voor meer informatie daaromtrent raad ik je aan om The China Study te lezen. Of te googelen, want er is ook online heel erg veel te vinden over de positieve effecten van een volwaardig, plantaardig dieet op allerlei ziekten, aandoeningen en allergieën.

   Groeten,
   Karen

Leave a Reply

Your email address will not be published.