Menu Close

Polenta pizza

polenta pizza

polenta pizzaIk ben dol op pizza. Altijd al geweest. En op zich vind ik het niet bezwaarlijk om zelf pizza te maken, inclusief de bodem. Alleen is dat wel iets waar je rustig de tijd voor moet hebben. Want het deeg moet gekneed worden en dan moet het rijzen. En dan moet het weer gekneed worden en liefst nogmaals rijzen. En zoveel tijd heb ik de meeste dagen niet. Gelukkig heb ik een alternatief gevonden voor de bodem dat heel snel klaar is: polenta.

Het maken van polenta is zo gebeurd. Polenta zo eten vind ik niet zo’n succes (ik heb het nog niet zo vaak geprobeerd, en wellicht heb ik gewoon nog niet het juiste recept gevonden). Maar als je de polenta kookt en hem dan “stort” en laat afkoelen, dan kun je er hele leuke dingen mee doen. Want dan wordt hij zo stevig dat hij snijdbaar is.

Zo heb ik wel eens hapjes gemaakt om uit te delen op een feestje. Dat was een bodem van polenta met daarop fijngesneden zongedroogde tomaatjes in olie, een stukje verse cherrytomaat, een zwarte olijf en een takje verse basilicum. Voila!

Hieronder volgt mijn recept voor pizza met een bodem van polenta. De tomatensaus is hetzelfde als die in de lasagne. Die kun je gemakkelijk in grotere hoeveelheden maken en dan in porties invriezen. Of je smokkelt en neemt een saus uit een potje. Ergens op deze wereld is vast wel een verantwoorde kant-en-klare tomatensaus te vinden. De grootste kans daarop heb je bij de natuurvoedingswinkel…

polenta pizza

Polenta pizza

Makkelijke en snelle, doch overheerlijke pizza met een bodem van polenta.
Prep Time 25 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 50 mins
Servings 2 personen

Ingredients
  

 • 500 ml water
 • 1/2 tl zout
 • 1 el herbes de Provence
 • 125 g polenta (maisgriesmeel)
 • 350 ml tomatensaus
 • 1/2 courgette
 • 10 cherrytomaatjes
 • 10 olijven
 • 2 el voedingsgist

Instructions
 

Polenta

 • Breng het water met het zout en de kruiden aan de kook. Voeg al roerend de polenta toe, zet het vuur laag en blijf roeren tot je een dikke brij hebt. Dat duurt ongeveer 20 minuten.
 • Stort de polenta op een glad oppervlak (aanrecht) of in een bakvorm en smeer hem gelijkmatig uit. Laat hem afkoelen.

Pizza

 • Verwarmd de oven voor op 200 graden Celcius.
 • Verdeel de tomatensaus over de polenta. Snijd de courgette in plakjes en verdeel die er ook over. Snijd de tomaatjes door en verdeel ze over de pizza, en verdeel ook de olijven. Strooi voedingsgist over de pizza en zet hem 15 minuten boven het midden in de voorverwarmde oven.
  pizza polenta
 • Eet smakelijk!

Notes

Je kunt naar smaak en wens eindeloos variëren met pizza. Pestosaus, verse basilicum, champignons, geroosterde pompoen,… Dit zijn slechts enkele ideeën voor ingrediënten waarmee je een pizza kunt optuigen. Gebruik je fantasie en doe wat je lekker vindt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating