Menu Close

Moros y cristianos

Moren en christenen

Moren en christenenDe naam van dit recept verwijst naar de strijd tussen de moren en de christenen in Spanje. Een strijd die ca. 800 jaar heeft geduurd. In dit gerecht komen ze vreedzaam samen en vormen een heerlijke, voedzame maaltijd.

Er bestaan een heleboel variaties op dit gerecht. Onderstaand recept maak ik regelmatig klaar. Het komt uit “Heaven’s banquet. Vegetarian cooking for life long health the Ayurveda way” van Miriam Kasin Hospodar.

Moren en christenen

Moros y cristianos

Prep Time 5 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 47 mins
Servings 2 personen

Ingredients
  

 • 185 g zwarte bonen
 • 1 laurierblad
 • 3 el kokosolie
 • 1 mespuntje asafoetida
 • 1 tl gedroogde tijm
 • 110 g bleekselderij
 • 70 g rode paprika
 • 350 g verse, gepureerde tomaten
 • 120 g bruine (basmati)rijst
 • peper & zout
 • schijfjes citroen

Instructions
 

 • Was de bonen en doe ze in een schaal met ten minste 700 ml water. Laat ze 4 tot 6 uur, of een hele nacht, weken.
 • Giet de bonen af, spoel ze af met schoon water en breng ze met anderhalve liter water en het laurierblad aan de kook. Laat ze zachtjes gaar koken. Dit duurt 1 tot 2,5 uur, afhankelijk van hoe lang je ze hebt laten weken. Giet ze af als de bonen gaar zijn en verwijder het laurierblad.
 • Kook de rijst in 250 ml water met een beetje zout op heel laag vuur gaar.
 • Verhit ondertussen de kokosolie. Voeg asafoetida en tijm toe, en sauteer ongeveer 30 seconden. Voeg de bleekselderij en paprika toe en sauteer nog eens 10 minuten, waarbij je zeer regelmatig roert. Voeg tenslotte de gepureerde tomaten toe en verwarm het geheel nog een paar minuten.
 • Voeg de bonen toe aan het groentemengsel en laat het mengsel nog even sudderen tot je een soort dikke saus hebt. Voeg zout en peper naar smaak toe en serveer met schijfjes citroen om er over uit te knijpen.

Notes

asafoetidaAsafoetida, ook wel hing of duivelsdrek genoemd, wordt in de Ayurvedische keuken gebruikt om gerechten beter verteerbaar te maken en gasvorming tegen te gaan. Het is in poedervorm te koop in kleine, gele plastic busjes, o.a. bij de toko. Je kunt het ook weglaten of vervangen door een gefruit uitje en een teentje knoflook.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recipe Rating