Menu Close

Kenmerken van een typische Vata

Vata
(C) Jeeva Lifestyle
In de Ayurveda gaat men uit van het idee dat er drie “dosha’s” zijn: Vata, Pitta en Kapha. Vandaag zal ik uitleggen wat de kenmerken zijn van een typische Vata. Er zijn maar weinig mensen waarbij een dosha zozeer overheerst dat ze zich in alle kenmerken herkennen. In de constitutie van de meeste mensen zijn 2 dosha’s beter vertegenwoordigd dan de derde, en in zeldzame gevallen is er sprake van een echte tri-dosha constitutie.

Variabele spijsvertering

Vata’s hebben een variabele spijsvertering. Met andere woorden: de vertering verloopt vaak met horten en stoten. Wat de ene dag prima wordt verteerd zorgt een andere dag voor problemen. Wanneer de spijsvertering goed verloopt gaat deze relatief snel, en wanneer hij niet goed verloopt krijgt een Vata vaak last van constipatie, een opgeblazen gevoel en/of “lucht”. Vata’s hebben vaak een droge huid en droog haar, en ook van binnen zijn ze “droog”, vandaar de spijsverteringsproblemen.

Vata’s zijn meestal dun en klein of juist opvallend lang, met dunne, lichte botten. Echter, een Vata die uit balans raakt kan dik worden. Dit zie je vooral bij Vata’s na hun dertigste. De meeste Vata’s hebben echter moeite om aan te komen. Over het algemeen zijn het geen grote eters en geven ze de voorkeur aan kleine hoeveelheden verspreid over meerdere maaltijden per dag. Van alle constitutie typen zijn Vata’s het minst geïnteresseerd in eten en daardoor ook degenen die zich het gemakkelijkst overgeven aan junkfood en snack-gedrag.

Als gevolg van de variabele spijsvertering hebben Vata’s ook een variabel metabolisme. Ze hebben geen al te sterke bloedcirculatie en vaak koude handen en voeten. Ze moeten zich, meer dan andere typen, goed beschermen tegen koude weersomstandigheden.

Zwak immuunsysteem

Vata’s hebben het zwakste immuunsysteem en hebben van alle typen het meeste last van allergieën, verkoudheden en griep. Ze hebben meestal ook een overdaad aan energie, maar die komt bij vlagen. Ze praten graag en kunnen warrig zijn, op het chaotische af. Ze zijn goed in dingen beginnen, maar minder in dingen afmaken.

Creatief en flexibel

Vata’s zijn creatief en innovatief en hebben een grote fantasie. Ze zijn goed in abstract denken maar kunnen moeite hebben met de praktische kanten van het leven. De “verstrooide professor” is een typisch voorbeeld van een Vata. Ze zijn goed in vakgebieden die creativiteit en/of communicatie vergen.

Vata’s zijn het meest spontaan en flexibel van alle typen. Dit is een van hun kwaliteiten. Ze houden van reizen en verandering. Sterker nog, verandering is de drijvende kracht in hun leven en ze kunnen dingen veranderen zonder enige praktische reden. Ze kunnen zeer intuïtief zijn.

Een Vata die uit balans raakt wordt zorgelijk, nerveus, angstig en/of depressief. Vata’s zijn de gevoeligste mensen en hebben snel last van stress of problemen van het zenuwgestel. Ze lopen de grootste kans om verslaafd te raken, of geestelijk afhankelijk zoals bij een sekte.

Te vermijden voedingsmiddelen

Om de spijsvertering te bevorderen kunnen Vata’s bij iedere maaltijd een kopje warm water met daarin een mix van kardamon, venkel, komijn en een beetje asafoetida drinken. Vata’s kunnen niet goed tegen gedroogd fruit, rauwe groenten, de meeste bonen (met uitzondering van mungbonen, adukibonen en tofu), ijs, rundvlees, lamsvlees, varkensvlees, margarine, suiker, kunstmatige zoetstoffen, koffie, alcohol, frisdrank en ijskoude dranken.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.