Menu Close

Beter-dan-kaas-saus

vegan kaassaus

vegan kaassausKaas speelt in veel vegetarische gerechten een belangrijke (hoofd)rol. Het geeft smaak en textuur aan een gerecht en als je geen kaas mag of wilt eten, heb je een probleem. Heel veel gerechten vallen ineens buiten je bereik, en als je niet oppast kun je daar behoorlijk treurig van worden.

Gelukkig zijn er alternatieven. Er bestaat zoiets als veganistische kaas. Ik ben het echter in het echte leven nog nooit tegengekomen, alleen online in webwinkels. In Amerika schijnt het redelijk goed verkrijgbaar te zijn, maar hier niet. Dus da’s geen realistische optie.

Wanhoop niet, er zijn nog meer mogelijkheden. Op de website van Veggie on a Penny vond ik dit recept voor vegan cheese. Heel simpel en erg lekker.

Je kunt deze kaassaus warm of koud gebruiken. Warm is hij redelijk vloeibaar en kun je hem bijvoorbeeld gebruiken over lasagna of bij andere pasta-gerechten. Koud kun je hem serveren als dipsaus, maar ik vind hem ook erg lekker als broodbeleg. Afgedekt in de koelkast blijft hij zeker een week goed, en ik denk dat je het ook prima kunt invriezen. Dat zou ik dan in kleine porties doen, voor later gebruik.

vegan kaassaus

Beter-dan-kaas-saus

Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 30 mins
Servings 1 liter

Ingredients
  

 • 150 g wortels
 • 300 g aardappels
 • 80 ml olijfolie extra vierge
 • 1 el citroensap bij voorkeur vers
 • 25 g voedingsgist
 • 1 tl currypoeder (of meer, naar smaak)
 • peper en zout

Instructions
 

 • Schil de wortels en de aardappels en snijd ze in stukjes. Kook ze gaar in water. Giet ze af en vang het kookwater op.
 • Doe alle ingrediënten behalve het zout en peper in een keukenmachine of blender en laat deze op hoge snelheid draaien tot je een smeuïge saus hebt. Voeg zo nodig wat van het kookwater toe om de saus dunner te maken.
 • Breng op smaak met zout en peper.

2 Comments

  • Karen Drost

   Hoi Judy,

   Alles kan, het is een kwestie van uitproberen en het resultaat kritisch proeven. Laat je weten wat je ervan vindt? Is wellicht ook leuk voor anderen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating