Menu Close

Kenmerken van een typische Pitta

(C) Jeeva Lifestyle
(C) Jeeva Lifestyle
Vorige week heb ik de kenmerken van een typische Vata uit de doeken gedaan, vandaag is de beurt aan Pitta.

Sterke spijsvertering

Pitta’s hebben doorgaans een ijzersterke spijsvertering. Ze kunnen alles verteren en hebben nooit last, wat ze ook eten. Pitta’s zijn “warmbloedige” types. Van de drie types hebben zij de beste bloedcirculatie en dus altijd lekkere warme handen en voeten. Maar Pitta’s zijn ook warmbloedig qua temperament. Ze kunnen opvliegend zijn.

Pitta’s zijn harde werkers met een sterke geest. Als ze een besluit nemen, dan gaan ze er ook voor, zonder er verder nog veel woorden aan vuil te maken. Pitta’s zijn ook best vaak te harde werkers en moeten oppassen niet teveel hooi op hun vork te nemen en overwerkt te raken.

Sterk immuunsysteem

Fysiek vallen Pitta’s tussen Vata en Kapha in, d.w.z. dat ze niet opvallend groot of klein zijn, en niet opvallend dik of dun. Aan de gezichtsvorm kun je wel de Pitta-dosha herkennen: het gezicht is ovaal, op het hoekige af. Pitta’s zijn over het algemeen sterke mensen, inclusief hun immuunsysteem.

Pitta-aandoeningen

Wanneer een Pitta uit balans raakt krijgt hij last van infecties en ontstekingen. Zuurbranden en brandend maagzuur, maagzweer, aambeien, huidproblemen als Psoriasis, brandende ogen, migraine en regelmatige woede-uitbarstingen en frustratie zijn eveneens kenmerken van een Pitta uit balans.

Te vermijden voedingsmiddelen

Om de spijsvertering te ondersteunen kunnen Pitta’s bij elke maaltijd een kopje warm water met komijn, venkelzaad en korianderzaad drinken. De volgende voedingsmiddelen kunnen door een typische Pitta beter vermeden worden, aangezien ze ervoor zorgen dat Pitta uit balans raakt: zuur fruit, rauwe uien, pepers, tomaten, avocado, witte rijst, macademia-noten, paranoten, rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, schaaldieren, margarine, witte suiker, kunstmatige zoetstoffen, zwarte peper, cayennepeper, rauwe knoflook, sterke drank, frisdrank en witte wijn.

2 Comments

 1. Judy.

  Komt me bekend voor. Maar volgens mij kan ik toch gewoon rauwe uien, pepers, tomaten, avocado, zwarte – en cayennepeper, rauwe knoflook eten. Hoe zit dat met alcohol precies?

  • Karen Drost

   Hoi Judy,

   Jouw constitutie is overwegend Kapha met Vata op de tweede plaats en Pitta op de derde. Kapha moet heel terughoudend zijn in het eten van avocado (max. 1x per week) en ook tomaten (max. 3 a 4 x per week). In uien, pepers, cayenne en knoflook mag je je uitleven, die zijn juist goed voor Kapha.

   Wat alcohol betreft, dat is met name voor Kapha erg verstorend. Eens per week een glas rode wijn kan wel, maar alle rest gaat je tegenwerken.

   Maar je bent niet alleen maar Kapha, je hebt alle drie de dosha’s in je. Dat maakt het dus al genuanceerder. En bovendien moet je kijken naar waar precies de onbalans zit om uit te vogelen welke dosha(‘s) uit balans is/zijn. En dan speelt ook gewenning in zekere mate een rol. Iemand uit Azie, die is opgegroeid zonder ooit Hollandse kaas te hebben gehad, die gaat hoogstwaarschijnlijk erg heftig reageren op een broodje met Old Amsterdam. Terwijl een geboren en getogen Hollander die vanaf zijn 1e levensjaar dagelijks kaas heeft gegeten daar minder last van zal hebben….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *