Menu Close

Kenmerken van een typische Kapha

(C) Jiva Lifestyle
(C) Jiva Lifestyle
Na eerst Vata en vorige week Pitta te hebben beschreven, is nu de beurt aan Kapha.

Trage spijsvertering, traag metabolisme

De typische Kapha heeft een trage doch regelmatige spijsvertering en een traag metabolisme. Als gevolg van die traagheid kan een Kapha gemakkelijk last krijgen van verstopping en/of een opgeblazen gevoel. Een Kapha kan gemakkelijk teveel eten en daardoor veel slijm produceren of vet opslaan.

Nierfunctie

Kapha’s kunnen slecht weerstand bieden aan zoetigheid, terwijl ze die het slechts verdragen van de drie dosha’s. Door het opslaan van vet kan de nierfunctie verzwakken. Kapha’s houden het meeste vocht vast van de drie typen, o.a. als gevolg van deze zwakke nierfunctie.

Sterk

Kapha’s zijn de sterkste van de drie typen, zowel in lichaamskracht als in uithoudingsvermogen. Ze worden gemakkelijk dik, maar alleen wanneer ze uit balans zijn. Ze hebben de zwaarste botten maar zijn over het algemeen niet bijzonder lang. Ze zijn meestal tamelijk gedrongen en van gemiddelde lengte. En niet alleen hun lichaam is sterk, ook het immuunsysteem van een Kapha is sterker dan dat van de andere typen. Wanneer een Kapha ziek wordt is dat meestal het gevolg van slechte leefgewoonten en verkeerd eten. Het betreft dan vaak welvaartsziekten.

Karakter

De typische Kapha is heel verzorgend en liefdevol. Ze wil de mensen (en dieren) om haar heen voeden en verzorgen. Kapha’s zijn traag in hun denken en laten zich ook niet opjagen. In tegendeel; als je een Kapha probeert te haasten wordt ze nog trager. Kapha’s zijn heel trouw en (daarom) goede werknemers. Ze onderhouden innige vriendschappen, maar hebben wel eerst tijd nodig om een ander te leren kennen en vertrouwen.

Te vermijden voedingsmiddelen

Om de spijsvertering te ondersteunen kunnen Kapha’s bij elke maaltijd een kopje warm water met gember, zwarte peper, fenegriek en komijn drinken. De volgende voedingsmiddelen kunnen door een typische Kapha beter vermeden worden, aangezien ze ervoor zorgen dat deze uit balans raakt: zoetstoffen, alle dierlijke producten inclusief zuivel, oliën en vetten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.