Menu Close

Polenta lasagne met champignons en boerenkool

polenta lasagne
polenta lasagne
(C) Susan Voisin

Op FatFree Vegan Kitchen van Susan Voisin kwam ik een recept tegen van lasagne met polenta in plaats van pastadeeg. Ik heb nog maar vrij recent kennis gemaakt met polenta en ben erg gecharmeerd van de vele mogelijkheden die het biedt.

Polenta wordt gemaakt van mais. Het is goed om eens een andere koolhydraatbron dan aardappels, rijst of tarwe te eten. Polenta is uitzonderlijk gemakkelijk en snel klaar te maken, wat ook wel prettig is.

Ook het gebruik van boerenkool in wat anders dan stamppot is relatief nieuw voor mij. Laatst heb ik een pastagerecht gemaakt met boerenkool, en dat was heerlijk (recept komt nog wel, het origineel vind je hier, in het Engels). Ik heb zelfs diverse Amerikaanse recepten gevonden van salades met rauwe boerenkool! Die moet ik nog uitproberen, maar dat gaat zeker gebeuren.

Ik heb Susan’s recept aangepast aan mijn eigen nukken en mogelijkheden. Zo heb ik haar “kaassaus” vervangen door de mijne, aangezien Susan gebruik maakt van tofu en ik geen soja verdraag. Verder kon ik geen portobello’s krijgen en heb me dus moeten behelpen met gewone champignons.

Het resultaat was echter heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar! Dat zal ik binnenkort doen, want ik heb nog geen zelfgemaakte foto… Dus nu nog even met de foto die Susan gemaakt heeft (die ongetwijfeld mooier is dan wat ik er ooit van kan maken).

polenta lasagne

Polenta lasagne met champignons en boerenkool

Prep Time 40 mins
Total Time 1 hr 5 mins
Servings 2 personen

Ingredients
  

 • 500 ml water
 • 1/2 tl zout
 • 1 el herbes de Provence
 • 125 g polenta (maisgriesmeel)
 • 1 ui
 • 1 el olijfolie extra vierge
 • 250 g champignons
 • 2 tenen knoflook
 • 300 g boerenkool gewassen en fijngesneden
 • 1 tl basilicum gedroogd
 • peper en zout
 • 1 recept beter-dan-kaas-saus
 • 300 ml tomatensaus zelfgemaakt of uit een potje
 • olijven (optioneel)

Instructions
 

 • Breng het water met het zout en de herbes de Provence aan de kook. Zet het vuur laag en voeg al roerend de polenta toe. Laat de polenta een paar minuutjes koken (blijven roeren!), en stort hem dan op een schoon aanrecht.
 • Vorm de polenta tot een plak van ongeveer een halve cm dik en laat hem afkoelen.
 • Maak de ui schoon en snipper hem. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verhit de olie en voeg de gesnipperde uit toe. Laat de ui op laag vuur fruiten tot hij glazig is en een beetje bruin begint te worden.
 • Voeg de champignons toe, roer om en zet het vuur hoog. Laat de champignons gaar worden en slinken terwijl je af en toe roert. Maak ondertussen de tenen knoflook schoon en snipper ze. Voeg ze toe als de champignons gaar zijn en laat even meebakken op laag vuur.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 • Voeg de boerenkool toe aan het champignonmengsel, roer om, en laat de boerenkool garen met het deksel op de pan. Voeg eventueel wat water toe om aanbranden te voorkomen. Voeg tenslotte de basilicum toe. Roer de helft van de kaassaus erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
 • Snijd de plak polenta in 2 gelijke delen. Leg een plak onderin een ovenschaal. Verspreid de tomatensaus er overheen en dan het boerenkool mengsel. En dan een paar (of meer) in plakjes gesneden olijven (als je van olijven houdt).
 • Leg de laatste plak polenta erop en verdeel de rest van de kaassaus er overheen. Zet 25 minuten in de voorverwarmde oven. Eet smakelijk!

Notes

Ik heb boerenkool uit de diepvries gebruikt. Reeds schoongemaakt en gesneden, dus lekker makkelijk.
En mocht je de hand kunnen leggen op portobello's, dan zou ik die zeker gebruiken in plaats van de champignons. Dat is denk ik nog lekkerder (voor zover mogelijk).

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recipe Rating