Menu Close

Biologisch is beter!

IMG_0542.JPGEr zijn heel veel onderzoeken gedaan naar de vraag of biologisch beter is dan niet-biologisch. Daaruit blijkt verrassend genoeg vaak dat het niet uit maakt. Maar wat heeft men dan precies onderzocht?

Gevoelsmatig klopt het niet. Gevoelsmatig is biologisch beter dan niet-biologisch. Vorig jaar was ik een keer bij een supermarkt en daar lagen toen 2 soorten sinaasappels naast elkaar: biologische en niet-biologische. De biologische waren een stuk duurder dan de niet-biologische. Toch werden die gekocht en de niet-biologische niet. Hoe dat kwam?

Bestrijdingsmiddelen verkopen niet

Boven de niet-biologische sinaasappels hing een bord met informatie over de middelen waarmee de sinaasappels waren behandeld. Een lijst van zeker 20 niet-door-de-leek-uit-te-spreken namen. Dreigende namen van chemische verbindingen. En dat verkoopt dus niet. Het geeft wel aan dat ik niet de enige bent die gevoelsmatig van mening is dat biologisch beter is.

In de conventionele teelt wordt gebruik gemaakt van “gewasbeschermingsmiddelen”. (Vroeger heetten dat bestrijdingsmiddelen, maar dat klinkt zo negatief….) Deze middelen zijn, voordat ze op de markt worden gebracht, getest op gezondheidsrisico’s. Op basis van die tests wordt bepaald of een middel op de markt mag worden gebracht, en zo ja, in welke hoeveelheden het mag worden toegepast.

De overheid bepaalt ook hoeveel restjes bestrijdingsmiddelen er nog op ons voedsel mogen zitten als het in de winkel ligt. Dit is een compromis tussen gezondheid(srisico) en “goed landbouwkundig gebruik”. Dat laatste houdt in dat men er vanuit gaat dat de boer zich aan de gebruiksvoorschriften houdt en niet méér van het middel gebruikt.

Giftige cocktail

Het beroerde van de situatie is dat men deze waarden per middel bepaalt, maar dat er niet wordt gekeken naar het effect dat middelen hebben wanneer ze worden gecombineerd. En helaas wordt er in de meeste gevallen een combinatie van middelen gebruikt. Zo kocht ik vanmorgen mandarijnen en volgens het etiket zijn ze behandeld met E904, E914, imazalil en E202.

Op zich is het al bijzonder dat dit op het etiket vermeld staat, want er bestaat geen wettelijke plicht tot deze vermelding. Fabrikanten moeten vermelden welke ingrediënten er in hun product zitten, maar niet waarmee ze behandeld zijn. Waarom dit zo is weet ik niet. Veel bestrijdingsmiddelen worden immers tijdens de hele groeiperiode van een gewas gebruikt waardoor het onvermijdelijk is dat ze niet alleen op het product zitten, maar ook er in.

Toegestaan is niet hetzelfde als ongevaarlijk

Het is ook niet zo dat stoffen die zijn toegestaan geen negatief effect op ons lichaam hebben. In de meeste gevallen wordt een grenswaarde bepaald. Tot die grenswaarde zijn geen negatieve effecten waargenomen, daarboven echter wel. En dan kom je potentieel in de gevarenzone. Want volgens de normering kan ik zonder gezondheidsrisico’s mandarijnen met imazalil eten. Maar stel nou dat ik daarnaast ook sinaasappels en aardappels eet, die eveneens met imazalil zijn behandeld. Levert dat dan nog steeds geen gevaar voor mijn gezondheid op?

Om nog maar niet te spreken van het feit dat ik diezelfde dag ook nog andere dingen eet en daarbij imidacloprid, pyridaben, methomyl, carbendazim, dimethoaat en methamidiphos binnen krijg. Hoe kan ik zeker weten dat dit geen kwaad kan?

Dat kan niet.

Voorzorgprincipe

Ik ben voorstander van het voorzorgprincipe: als er een kans bestaat dat iets onherstelbaar verkeerd uitpakt, dan neem je het risico niet. Dan neem je het zekere voor het onzekere en kies je voor een alternatief. Want in dit geval geldt: beter om verlegen dan mee verlegen!

10 Comments

 1. Don korpel

  Ik kijk al jaren naar de bijsluiters op voedingsmiddelen en je schrikt je rot als je ziet wat er allemaal toegevoegd wordt. Dus, staat er niets op, dan vertrouw ik het niet. Als er biologisch opstaat met een sullig etiketje, geloof ik er ook niks van. Bij twijfel vragen aande manager!

 2. Ivonne

  Ik heb dus net ook bij ah 2 n5etten mandarijnen gekocht. 2 halen, 1 betalen. Ik had ooit een fijne baan met een dito salaris en kocht 90 % van mijn boodschappen bij de natuurvoedingswinkel. Sinds 2010 ben ik mijn baan kwijt door de verandering financiering gezondheidszorg !!!!! fijnhoor. Nu heb ik een minimum inkomen van 936,= en is het onmogelijk mijn boodschappen bij de natuurwinkel te halen. Dus struin ik aanbiedingen en koopjes af, om toch maar wat zinvols binnen te krijgen. Onder voedselbank wekelijks zou ik het zowiezo niet redden. 15,= per week om van te leven.
  Dus heb ik die mandarijnen van appie en viel het mij ook op dat de behandeling van de schil er op vermeld wordt. Daarom ben ik het gaan opzoeken. Ik wordt er eigenlijk doodmoe van, wat voor een chemische troep ik allemaal in huis heb qua voeding. Ik heb de mandarijnen in een emmer met lauw/koud water gezet met citroenazijn van Groenland. als het goed is moet ik straks de chemische troep eraf kunnen borstelen. ooit eens als tip van iemand gekregen. ik hoop dat het werkt. Ik blijf ondertussen puzzelen en schrappen zodat ik toch zo veel mogelijk voeding bij de natuurvoedingswinkel kan halen. Ik wil wel zo milieu–en diervriendelijk boodschappen doen, ben ook vegetarisch, maar soms is het bijna onmogelijk.

  • Karen Drost

   Dank je wel voor je reactie Ivonne. Ik ben helaas met de situatie bekend. Ook ik kan momenteel niet 100% biologisch kopen. Dat is te duur. En daar ben ik het eigenlijk niet mee eens. Eigenlijk zou de prijs die het kost om de vervuiling van ons milieu op te lossen, verdisconteerd moeten worden in de prijs van de producten. Dan zouden biologische producten veeeeeeeel goedkoper zijn dan niet-biologische…

   • Wilfried

    Beste Karen, beste Ivonne,
    Bedankt om jullie ervaringen en moeilijkheden te delen. Onwillekeurig denk ik aan het verhaal van mensen uit mijn buurt die mij vertelden te hebben gekozen voor “de korte weg”. Elf jaar geleden, zij waren toen net geen 50, verkochten zij hun huis en gaven zij hun werk op. Zij kochten een oud huis op de buiten met een tuin aan. Zij doen alles helemaal zelf : de korte weg. Van de verbouwing van het huis tot het zelf kweken van groenten en fruit. Houden van kippen. Verzorgen en melken van geiten en maken van kaas. Zij leven zeer eenvoudig en zijn toch heel gelukkig. Zij betalen niets meer aan de staat, ook niet voor hun pensioen. Zij hebben een zeer klein inkomen en toch komen ze niets tekort. Zij komen dus met zeer weinig helemaal rond en leven gezond en zeer gelukkig. Blijkbaar kan het.

    • dirk poelman

     als iedereen zo wil gaan leven, hoeveel oppervlakte hebben we dan nodig in Nederland / België ? En hoeveel mensen zouden er dan maximaal in Belgë/nederland kunnen wonen? Hebben deze mensen een stukje water om hun vis zelf te kweken of eten ze dat nooit ?

     • Karen Drost

      Ik denk niet dat iedereen zelfvoorzienend hoeft te worden. Maar ik denk wel dat het noodzakelijk is dat het gebruik van “gewasbeschermingsmiddelen” verder wordt gereduceerd en uiteindelijk geëlimineerd. En dat betekent dat we moeten omschakelen naar een andere landbouw. Minder intensief. En dat kan, er is mondiaal genoeg ruimte. Als we minder vlees consumeren… En zo hangt alles met alles samen. Het is niet gemakkelijk, maar zeker wel mogelijk. Als men bereid is tot omdenken.

 3. Saskia

  Ik wil wel eens weten hoe je de schil kan ontdoen van die giftige stoffen , want een stukje citroen in je drankje is lekker maar niet als er troep op zit!

  • Karen Drost

   Hoi Saskia,

   Je kunt een citroen wassen met warm water en zeep. Op die manier verwijder je een klein deel van wat zich aan de buitenkant bevindt. Er zijn echter veel giften die zich niet op deze manier laten verwijderen. Misschien helpt het om de citroen een kwartier in water met een flinke eetlepel baksoda te leggen. Dat schijnt ook weer giften te verwijderen.

   Maar als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, en dat zou ik zeker doen als ik jou was, dan ga je op zoek naar biologische citroenen als je de schil wilt gebruiken….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *