Menu Close

Overheerlijke pesto waar je je vingers bij aflikt!

Heerlijke pesto zonder kaas

Heerlijke pesto zonder kaasAfgelopen maandag werd ik tegen half 7 wakker met hartkloppingen. Mijn hart klopte ongeveer 2x zo snel als normaal. Ik voelde het tegen mijn ribben slaan. Nou gebeurt me dit wel vaker als ik ergens van schrik, maar dan kalmeert mijn hart na een minuut of wat en dat gebeurde nu niet. Pas na een uur werd het weer rustig.

Aangezien dat verre van normaal is en behoorlijk verontrustend, heb ik om 8 uur mijn huisarts gebeld. Ik kon er om half 9 terecht. Ze heeft me ondervraagd en onderzocht en kon niets vinden. Alles normaal inclusief m’n hartslag, die weer op 60 zat. Ik heb een brief meegekregen voor de afdeling cardiologie. Mocht het zich nog een keer voordoen, tijdens kantooruren, dan kan ik met die brief zonder afspraak naar het ziekenhuis gaan om een hartfilmpje te laten maken.

Volgens mijn huisarts heeft stress niet zoveel van doen met spontane hartkloppingen. Dat vind ik raar. Ik maak me de laatste tijd erg druk en heb het gevoel nooit klaar te zijn. Stress dus. En al een poosje. Dat is niet goed en op een gegeven moment gaat het lichaam signalen geven: “Joehoe! Dit gaat niet goed zo! Doe eens wat kalmer aan…” Het begint met kleine signalen, maar als je die negeert worden ze groter c.q. ernstiger.

Ik heb er maandag uitgebreid over nagedacht en kan eigenlijk alleen maar concluderen dat ik lijd onder teveel stress. En dus moet er iets veranderen. Om te beginnen moet ik nu eerst maar eens rustig aan doen. Dus deze week doe ik weinig. Voor mijn doen dan…

Voor de zekerheid heeft mijn lichaam me nog een extra signaal gegeven: in de nacht van maandag op dinsdag kreeg ik griep. Mijn versie daarvan althans, want ik doe niet aan koorts. Niet meer sinds ik als twee-jarig kleutertje bijna ben dood gegaan aan een dubbele longontsteking.

Dinsdag was echt pure ellende. Iedere spier in mijn lichaam deed pijn en ik had nauwelijks genoeg energie om op te staan, laat staan iets te doen. Heb dus de hele dag op de bank gelegen en heb alle afleveringen van The Buccaneers achter elkaar gekeken. Woensdag voelde ik me verrassend goed. Toch nog rustig aan gedaan, want ik weet uit ervaring hoe het gaat. Dan ga ik enthousiast weer van alles en nog wat doen, en dan ben ik de volgende dag weer zo ziek als een hond. Vandaag voel ik me iets minder fris en fruitig dan gisteren, maar het gaat wel.

Maandag, toen ik me op zich eigenlijk wel goed voelde, heb ik eindelijk zelf veganistische pesto gemaakt. Want koken, en zeker het uitproberen van nieuwe recepten, is voor mij ontspanning. Ten minste, als ik er de tijd voor heb. Die tijd heb ik mezelf maandag gegeven. Zo eenvoudig blijkt dat te zijn.

Ik had nog 2 basilicumplantjes in de vensterbank staan. Ze begonnen een beetje te verkleuren en het werd tijd om er iets mee te doen. Liever dan ze laten vergaan. En dus heb ik pesto gemaakt. Overheerlijke pesto waar je je vingers bij aflikt! Ik eet hem op brood en gisteren bij de hutspot. Verrassend en lekker vond ik het.

Pesto

Misschien moet ik mijn moestuin opofferen en alleen maar basilicum gaan verbouwen. Zodat ik altijd onbeperkt over deze lekkernij kan beschikken. Aan de andere kant is dat wel een risico. Want als het weer tegen zit en de basilicum niet wil groeien heb ik helemaal niks. Het nadeel van monocultuur. Ik ga dus toch maar een groentetuin aanleggen (waarover later meer). In plaats daarvan voeg ik basilicum en walnoten toen aan mijn verlanglijstje 🙂

Heerlijke pesto zonder kaas

Overheerlijke pesto waar je je vingers bij aflikt!

Prep Time 10 mins
Total Time 10 mins
Servings 250 ml

Ingredients
  

 • 1/2 l basilicumblaadjes stevig aangedrukt
 • 60 g walnoten gepeld
 • 1 teen knoflook
 • 120 ml olijfolie extra vierge
 • 1 el citroensap vers geperst
 • 3 el voedingsgist
 • zout
 • zwarte peper vers gemalen

Instructions
 

 • Doe de basilicumblaadjes, walnoten en knoflook in een keukenmachine. Laat hem even op hoge snelheid draaien tot je een grof mengsel hebt. Ik heb de basilicumblaadjes in meerdere porties toegevoegd, aangezien ze in eerste instantie zo volumineus zijn dat ze niet allemaal tegelijk in de beker van de machine passen.
  Potje pesto
 • Laat de motor draaien en voeg de olijfolie in een straaltje toe. Voeg tenslotte citroensap, voedingsgist, zout en peper toe en laat het nog even goed mengen. Eet smakelijk!
  Pesto op knackebrod

Notes

In plaats van walnoten kun je ook pijnboompitten gebruiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating