Menu Close

Basisbenodigdheden om volwaardig en plantaardig te koken

voorraadkast
Mijn voorraadkast
Ik was 11 toen ik besloot om vegetariër te worden. Op die leeftijd ben ik begonnen met koken, dus ik heb helemaal nooit vlees klaargemaakt. En in die tijd bestonden de “vleesvervangers” zoals we die tegenwoordig kennen nog niet, dus ik heb echt heel anders leren koken dan de meeste vleeseters. Maar voor mij is het heel gewoon, ik weet niet anders.

Sinds begin 2012 eet ik veganistisch. De directe aanleiding werd gevormd doordat ik endometriose heb/had en de keuze moest maken tussen een operatie (dat zou dan de derde worden), medicijnen slikken (hormonen) of m’n voedingspatroon aanpassen. Ik heb voor dat laatste gekozen. Dat leek me de meest milde van alle opties. En als het niet zou helpen kon ik altijd nog medicijnen gaan slikken of me opnieuw laten opereren.

Dat is niet nodig gebleken en sindsdien heb ik veel bijgeleerd over voeding. Een veganistisch voedingspatroon blijkt niet alleen de oplossing voor mijn endometriose (ik ben sinds ik veganistisch eet pijnvrij), maar het behoedt me ook voor een breed spectrum aan welvaartsziekten en ik voel me veel fitter en energieker dan voordat ik veganistisch ging eten.

Het is echter wel een zoektocht geweest, want ik was zo gewend om allerlei zuivelproducten zoals kaas en room te gebruiken. En ik was daar ook nogal verzot op, dus dat maakte het er niet gemakkelijker op. In Nederland was veganistisch eten nog nauwelijks bekend, laat staan ingeburgerd, maar in Amerika was het toen al in opkomst. Inmiddels is het in Amerika een echte hype, en ook bij ons groeit de groep mensen die kiest voor een puur en plantaardig voedingspatroon.

Plantaardig is niet saai

De meeste mensen in mijn omgeving staan er wat argwanend tegenover. Ze denken dat puur plantaardig eten saai en smakeloos is. Het tegendeel is echter het geval. Er is bijna letterlijk een wereld voor me open gegaan. Ik heb kennis gemaakt met allerlei producten die waarschijnlijk nooit op mijn pad waren gekomen als ik was blijven eten zoals ik al ruim 30 jaar at. Waar ik vroeger een kruidenrekje had met 10 potjes die nauwelijks werden aangeraakt heb ik nu een keukenlade met meer dan 45 potjes met allerlei kruiden en specerijen die ik zeer regelmatig gebruik, en inmiddels is dat niet meer genoeg. De la is echter vol, dus ik ben uitgeweken naar een kastje en droom van een nieuwe, grotere keuken.

Kruiden en specerijen

Mijn kruidenlade
Mijn lade met kruiden en specerijen
Kruiden en specerijen zijn de smaakmakers van mijn keuken. Ik bewaar ze in glazen potjes met een draaideksel. De potjes passen precies in mijn keukenla en zijn groot genoeg om er met gemak met een theelepel in te kunnen. Dat maakt het heel gemakkelijk om de juiste hoeveelheid af te meten. Ik heb ze zelf bij elkaar gespaard van potjes vegetarisch broodbeleg en het kleinste formaat HAK-potjes. Ideaal vind ik ze.

Altijd op voorraad

Dan heb ik een kast met potten met droge producten die ik altijd op voorraad heb. Diverse soorten meel (o.a. maïs, boekweit, rogge, spelt), zaden (zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, lijnzaad), noten (amandelen, hazelnoten, cashewnoten) en allerlei bonen (zwarte bonen, mung bonen, rode kidney bonen, kikkererwten). En verder geraspte kokos, cacao, bouillonpoeder, gist, bakpoeder, baksoda, maïzena en natuurlijk bruine basmatirijst, volkoren pasta, gierst, gerst en quinoa. En dan ook nog witte azijn, appel azijn, balsamico azijn, zonnebloemolie, extra vierge olijfolie en kokosolie.

Uiteraard heb ik dit niet allemaal in een dag aangeschaft. Ik heb langzaam maar zeker mijn standaard voorraad uitgebreid naarmate ik recepten uitprobeerde die erom vroegen. Het is altijd een beetje lastig als je een nieuw recept wilt uitproberen en er zit een ingrediënt in dat je niet kent en waarvan je niet weet waar je het kopen kunt. Vroeger hield me dat tegen, maar tegenwoordig niet meer. Nu verzamel ik recepten met een mij onbekend ingrediënt en op een gegeven moment schaf ik dat ingrediënt aan en ga die recepten uitproberen. Daarbij is het internet me behulpzaam in het vinden van een verkooppunt.

Zo ben ik een aantal jaren geleden begonnen met Indiaas koken. Voor mij een volkomen nieuwe tak van sport en met nogal wat specerijen die ik niet kende en niet in huis had. De toko bracht echter uitkomst, en gewapend met korianderzaad, verse gember, asafoetida en nog een heel batterij specerijen ben ik aan de slag gegaan. Ik had het kookboek Vedische kookkunst aangeschaft en ben gewoon begonnen. En dat smaakte -letterlijk- naar meer! Dat kookboek kan ik je echt van harte aanbevelen. Alles wat daarin staat is tongstrelend lekker. Tegenwoordig hebben veel supermarkten heel veel keuze in kruiden en specerijen. Zeker in de wat grotere steden kun je gewoon bij Albert Heijn terecht voor vrijwel alle specerijen uit veel buitenlandse keukens. Zelfs de Edeka hier in Neuenhaus heeft verrassend veel uitheemse specerijen, tot Ras el Hanout aan toe.

voedingsgist
Voedingsgist heb ik altijd in huis
Voor de lekkere veganistische keuken is voedingsgist een onontbeerlijk ingrediënt. Dit is o.a. te koop bij de natuurvoedingswinkel (EkoPlaza).

Keukenapparaten

Er is een apparaat dat ik bijna dagelijks gebruik en dat is de keukenmachine. Ik heb er eentje van Braun met een grote en een kleine beker en heel veel hulpmiddelen waar ik nog nooit gebruik van heb gemaakt. Tot nu toe gebruik ik alleen de messen. Om specerijen te malen en bijvoorbeeld kleine hoeveelheden noten of zaden, gebruik ik een elektrische koffiemolen. Die van mij is van Princess en al vele jaren oud. Ooit via internet gekocht voor € 10. Tenslotte heb ik ook nog een staafmixer. Deze gebruik ik vooral met het mesje erop om bijvoorbeeld soep te pureren. Ik heb die van mij in 1989 gekocht toen ik ging studeren. Het is een metalen ding waardoor hij ideaal is om nog kokende soep te lijf te gaan. Want hij kan de hitte prima verdragen en komt er niet als een verwrongen stuk plastic weer uit. Dit in tegenstelling tot sommige nieuwere modellen die van kunststof zijn gemaakt…

Voor mij is koken passie. Ik geniet van het ontdekken van nieuwe smaken en mogelijkheden en word oprecht blij als ik weer iets nieuws heb uitgeprobeerd dat door velen lekker wordt gevonden. En dan dus vooral als dat is gemaakt met verantwoorde ingrediënten waar je gezond bij blijft. Zo heb ik afgelopen vrijdag brownies gebakken met als hoofdingrediënt zwarte bonen. Voor de echte chocolade-liefhebber een ware traktatie! Maar daarover een andere keer meer 🙂

4 Comments

 1. Angie

  Hoi Karen, wat een grappig toeval dat ik als tiener ook zo’n verzameling potjes met kruiden had. Nou, ja, het waren er waarschijnlijk wat minder.

  Ik kwam net al lezende op een blog van iemand die zeer enthousiast over London vertelt, waar ik heel blij mee ben, terecht op een ander blog met een recept voor kokosmelkslagroom. Moest toen aan jou denken, ben even gaan zoeken bij welke blogpost ik dit zou achterlaten zodat je andere lezers er misschien ook wat mee kunnen. Deze dus. Nee, veganistisch hoeft helemaal niet saai te zijn. 🙂 Enjoy!

  http://ohsheglows.com/2012/08/30/coconut-whipped-cream-a-step-by-step-photo-tutorial/

  • Karen Drost

   Hoi Angie, ik ken de website van Angela (Oh she glows). Fantastische website! Geweldige recepten, zeer inspirerend. Ik ga binnenkort kokosmelkslagroom maken 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *