Menu Close

Zwarte Bonen Brownies voor Chocoladeliefhebbers

Zwarte Bonen Brownies voor Chocoladeliefhebbers

Zwarte Bonen Brownies voor ChocoladeliefhebbersDit is nou met recht onwaarschijnlijk lekker. Althans, als je van pure chocolade houdt. De combinatie van zwarte bonen met chocolade klinkt onwaarschijnlijk, maar als je deze brownies eenmaal geproefd hebt wil je nooit meer andere brownies.

In dit recept kwam ik bovenden voor het eerst het “flax egg” tegen. Nooit eerder van gehoord, maar het opent een hoop mogelijkheden. Een flax egg is een mengsel van 1 el vermalen lijnzaad met 2,5 el water. Even doorroeren, ten minste 5 minuten laten staan, en voilà, een plantaardige vervanger voor ei. Ik ga hier zeker mee experimenteren in andere toepassingen!

Terug naar de brownies. Ik heb er 12 gemaakt en ze aan 5 mensen -inclusief mijzelf- laten proeven. Unaniem oordeelde mijn proefpanel dat deze brownies absoluut onweerstaanbaar zijn. Dus treuzel niet en doe jezelf (en misschien je omgeving) een plezier en maak deze onverwachte lekkernij!

Zwarte Bonen Brownies voor Chocoladeliefhebbers

Zwarte Bonen Brownies voor Chocoladeliefhebbers

Veganistische, gluten vrije brownies die je in een handomdraai maakt.
Prep Time 5 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 45 mins
Servings 12 brownies

Ingredients
  

 • 360 g zwarte bonen gekookt en goed uitgelekt
 • 2 el lijnzaad vermalen tot meel
 • 3 el kokosolie gesmolten
 • 75 g cacao
 • 75 g oerzoet wordt ook wel sucanat genoemd
 • 2 el ahornsiroop
 • 1/4 tl zeezout
 • 1 tl vanille essence
 • 1,5 tl bakpoeder
 • noten, cacaonibs ter decoratie (optioneel)

Instructions
 

 • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Meng het lijnzaadmeel met 5 el water.
 • Vet een muffin-bakvorm in, of gebruik muffinvormpjes van papier of siliconen. Zet deze dan wel in een muffin-bakvorm, anders vallen je brownies misschien uit elkaar.
 • Doe alle ingrediënten behalve de noten en cacaonibs in een keukenmachine en meng ze tot een glad mengsel. Wellicht moet je een paar keer de wanden schoon schrapen om alles goed te mengen. Als het beslag te dik is kun je een of twee eetlepels water toevoegen. Maar pas op dat het niet te dun wordt!
 • Verdeel het beslag over 12 muffinvormpjes en maak het enigszins glad met een lepel of met je vinger. Strooi er eventueel wat gehakte noten en/of cacaonibs overheen.
 • Laat de brownies in 20 tot 25 minuten gaar worden in de oven. Ik had ze er 25 minuten in. Een volgende keer zou ik ze er 2 minuten eerder uit halen, dan was de binnenkant waarschijnlijk net iets smeuïger geweest.
 • Laat ze een half uurtje afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. In de koelkast blijven ze sowieso 3 dagen goed. Langer wellicht ook wel, maar dat heb ik niet uitgeprobeerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating