Menu Close

5 redenen om (vaker) veganistisch te eten

vleesvrees
© Malou Warmerdam

Mensen reageren soms heel verschrikt wanneer ik zeg dat ik grotendeels veganistisch eet. Ze willen weten waarom ik dat doe en vooral of het niet een vreselijke beperking is en heel erg saai. Over dat laatste heb ik vorige week al iets geschreven.

Het is wel lastig in het sociale verkeer, omdat veganistisch eten nog erg onbekend en dus onbemind is. Als ik buiten de deur eet ben ik daarom (noodgedwongen) veel minder veganistisch dan thuis. Maar waarom eigenlik? Waarom zou je geen vlees, vis en zuivel eten? Daar zijn diverse argumenten voor aan te voeren:

1 – Gezondheid

Het is inmiddels wel duidelijk dat een puur plantaardig voedingspatroon heel gezond is. Als je het goed doet* is het een stuk gezonder dan een niet-plantaardig voedingspatroon. Je verlaagt de kans op het ontwikkelen van welvaartsziekten zoals bijvoorbeeld obesitas, suikerziekte, hart- en vaatziekten, kanker en Alzheimer zeer aanzienlijk.

2 – Dierenwelzijn

Vlees en vis komen van dieren die worden gedood om op ons bord terecht te komen. Dat is dus het einde van het leven van dat dier. In veel gevallen is dat voor het dier in kwestie een zegen, want het leven dat het geleid heeft was ellendig. Het gros van de dieren dat gefokt wordt voor het vlees leeft in te kleine verblijven met teveel soortgenoten bij elkaar, of juist in totale isolatie. Ze kunnen niet hun normale natuurlijke gedrag vertonen en krijgen ook niet het voedsel dat ze normaliter zouden eten. Dat geldt ook voor de koeien die onze melk produceren en de kippen die onze eieren leggen.

3 – Voedselveiligheid

We hebben de laatste jaren regelmatig via de media vernomen dat het in de dierhouderij wel eens mis gaat waardoor de voedselveiligheid in het gedrang komt. Dan zitten er hormonen of bacterien of andere ziektekiemen in het vlees. Of dioxines als gevolg van luchtvervuiling, en die komen ook in melk en eieren (en alle producten die daarvan worden gemaakt) terecht.

4 – Milieuvervuiling

Koeien blijken meer gassen te produceren die de ozonlaag beschadigen dan auto’s. En we hebben er zoveel dat hun mest (en die van kippen en varkens) een probleem vormt. En wat te denken van de hoeveelheid water die nodig is om een koe te voeden en in leven te houden? 1 kilo rundvlees kost 15.500 liter water, een liter melk kost 1.000 liter water, een ei 200 en een kilo kaas 5.000.

5 – Wereldwijde voedselverdeling

De dieren die in Nederland (en andere welvarende landen) worden opgefokt voor hun vlees en melk worden voor een deel gevoerd met voedsel uit landen waar een groot deel van de bevolking niet genoeg te eten heeft en over onvoldoende drinkwater beschikt. Als we geen of veel minder vlees en zuivel zouden consumeren, dan zouden de gewassen die nu aan onze dieren worden gevoerd als voedsel kunnen dienen voor de mensen daarginds.

Voor mij is veganisme om al deze redenen een logische keus. Ik voel me er zowel fysiek als mentaal uitstekend bij. Het heeft bovendien mijn culinaire horizon enorm verbreed.

* Om het goed te doen zorg je voor heel veel afwisseling, en gebruik je alleen volledige producten en dus geen geraffineerde producten zoals suiker en (tarwe)bloem. En dan ook nog zo min mogelijk bewerkte producten, dus bijvoorbeeld wel extra vierge olijfolie en geen margarine. En geen pakjes, zakjes en potjes, maar zelfgemaakte producten waarvan je de recepten op deze website aantreft.

In deze practhige animatie legt Malou Warmerdam de problemen van de huidige vleesproductie glashelder uit:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *