Menu Close

Curry van gesmoorde witte kool en wortel met abrikozen en kokoscreme

Gesmoorde witte kool en wortel met abrikozen en kokoscreme

Gesmoorde witte kool en wortel met abrikozen en kokoscreme
Aan iedereen die bij mij komt voor voedingsadvies vraag ik altijd hoe ze groenten klaarmaken. De grote meerderheid kookt alle groenten in water met een beetje zout. Ik kan me heel goed voorstellen dat het eten van groenten op deze manier niet erg aantrekkelijk is.

Zelf kook ik groenten nooit; ik bak of smoor ze. En vrijwel altijd in goed gezelschap van een of meer kruiden en/of specerijen. Door ze op deze manier te bereiden blijft alle smaak behouden, evenals alle voedingsstoffen. Als je groenten kookt giet je een deel van de smaak- en voedingsstoffen door de gootsteen op het moment dat je de groente afgiet. En dat vind ik, op z’n zachtst gezegd, jammer.

Het volgende recept is gewoon in de loop van de tijd zo ontstaan. Zo gaat dat bij mij. Het ontleent z’n smaak voor een belangrijk deel aan het curry-mengsel. Curry is een mix van specerijen waarop je eindeloos kunt variëren. Ik heb een paar kant-en-klare mixen in mijn lade liggen (bijvoorbeeld Chinees vijf specerijen mengsel en Ras-el-Hanout), die ik afwisselend gebruik met mijn eigen mix.

Curry behoort zonder meer tot mijn lievelingseten. Ik maak het dan ook met grote regelmaat klaar. Maar de ingredienten varieer ik zodat het uiteindelijke resultaat steeds een beetje anders is. Variatie is de sleutel tot succes! De basis van curry wordt gevormd door groenten (altijd ten minste twee verschillende) en specerijen, waarbij kurkuma niet mag ontbreken. Naast smaak geeft kurkuma de kenmerkende gele kleur. En kurkuma heeft een heleboel heilzame eigenschappen, die nog versterkt worden door de aanwezigheid van zwarte peper. Mooi meegenomen toch?

Naast groenten en specerijen kun je er naar believen nog andere dingen doorheen doen. Bijvoorbeeld gedroogde abrikozen zoals in onderstaand recept. Of bijvoorbeeld rozijnen en/of ananas. Of geroosterde noten of zaden. Of…

Hoe eet jij je curry het liefst? Welke groenten doe je erdoor, en welke specerijen? Houd het niet voor jezelf, maar deel je voorkeur met mij en de rest van de wereld via het commentaar onder het recept. Want van lekker eten worden we gelukkig, en geluk is het enige dat zich vermenigvuldigt door het te delen 🙂

Gesmoorde witte kool en wortel met abrikozen en kokoscreme

Curry van gesmoorde witte kool en wortel met abrikozen en kokoscreme

Cook Time 30 mins
Total Time 30 mins
Servings 3 personen

Ingredients
  

Voor de curry

 • 1 tl anijszaad
 • 1 tl gemberpoeder
 • 1 tl kardamon gemalen
 • 1 tl komijnzaad
 • 1 tl korianderzaad gemalen
 • 2 tl kurkuma
 • 1 tl mosterdzaad
 • 1 tl nigellazaad
 • 1 tl venkelzaad

Voor de rest

 • 400 g witte kool
 • 400 g wortel
 • 3 el kokosolie
 • 8 abrikozen gedroogd
 • 1 tl zeezout
 • 10 slagen zwarte peper uit de molen
 • 50 g kokoscreme

Instructions
 

 • Meng alle specerijen voor de curry door elkaar.
  Curry-mix
 • Snijd de witte kool en de wortel klein.
 • Verhit de kokosolie in een hapjespan. Voeg de curry-mix toe en laat deze op laag vuur 3 minuten bakken.
  Curry in de pan
 • Voeg de groenten toe, zet het vuur hoog, roer om en laat de groenten warm worden. Zet dan het vuur laag en laat de groenten in 15 minuten gaar smoren.
 • Snijd ondertussen de abrikozen in dunne reepjes. Roer ze, als de groenten gaar zijn gesmoord, door het mengsel.
 • Voeg tenslotte het zout, de peper en de kokoscreme toe, en roer dit door. Laat de kokoscreme smelten en vermengen met de groenten.
  Kokoscreme
 • Serveer met rijst of een ander graan (gerst, gierst, quinoa, etc.)
  Eet smakelijk!
 • Eet smakelijk!

Notes

Als je niet alle specerijen hebt is dat geen probleem. Iedere curry-mix behoort kurkuma te bevatten, anders is het geen curry, maar verder kun je er in principe doorheen doen wat je lekker vindt. De liefhebbers van hete gerechten kunnen er ook nog wat cayennepeper aan toevoegen.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recipe Rating