Menu Close

Hoezo zorg? Hoezo verzekering?

Papegaai (bedheffer)
Zoals reeds vermeld heb ik vorige week na overleg met de huisarts mijn moeder meegenomen naar mijn huis om haar te verzorgen tot mijn zus komt. Ik had woensdag in Oss al een zogenaamde papegaai (ook wel bedheffer) geleend bij de Osse thuiszorgorganisatie waarvan mijn moeder lid is. Ze mag hem 2 maanden gratis lenen, en kan daarna ook nog verlengen zonder dat daar kosten aan verbonden zijn.

Die papegaai past net in mijn moeder’s auto, maar dat laat geen plaats meer voor een passagier. Ik heb er mee staan puzzelen, maar het gaat echt niet. De papegaai is te groot of de auto te klein, hoe je het zien wilt. En dus heb ik ervoor gekozen om mijn moeder mee te nemen en de papegaai in Oss te laten.

Tegen de tijd dat alles geregeld was wat er geregeld moest worden en we donderdag op weg gingen naar Lage was het 1 uur. En dus was het 3 uur toen we hier thuis kwamen. Ook hier moest weer het een en ander geregeld worden, en dat heb ik gedaan. Bij Ortho-Reha in Nordhorn heb ik een papegaai opgehaald voor bij het logeerbed. Omdat mijn moeder in Nederland verzekerd is moet ze de huur van deze papegaai zelf betalen.

Huur papegaai wordt niet vergoed

Vanmorgen heb ik haar zorgverzekering, Menzis, gebeld om te vragen of die huur wordt vergoed. Ik heb alles bij elkaar een half uur aan de telefoon gehangen en het eind van het liedje is NEE. Om zulks vergoed te krijgen had ze eerst contact op moeten nemen met haar verzekering, en had er bovendien een brief van een behandelend specialist moeten zijn. Zo’n brief is er niet; het ziekenhuis heeft haar zonder enige zorg laten gaan, en ik had wel wat anders aan m’n hoofd dan de verzekering toen ik mijn moeder hier thuis installeerde.

We gaan die kosten toch wel proberen te declareren, maar het systeem an sich vind ik schandalig. Ieder weldenkend mens begrijpt dat je andere prioriteiten hebt wanneer je zo’n hulpmiddel gaat regelen. En waar zijn ze eigenlijk bang voor? Dat je voor de fun zo’n papegaai in huis haalt? Kom nou toch!

Zorghotel zou wel worden vergoed

Jet vandaag
Mijn moeder ziet er een stuk beter uit dan een paar dagen geleden. Vooral nu de korst van de schaafwond in haar wenkbrauw weg is.
En bovendien: we hadden ook voor een zorghotel kunnen kiezen. Dat kost € 127,50 per nacht, plus eventuele bijkomende kosten voor zorg. Die kosten besparen we Menzis doordat we zelf voor mijn moeder zorgen. Ik weet dat je als mantelzorger geen enkele aanspraak kunt maken op wat voor een vergoeding dan ook en dat deert me niet, want daar doe ik het niet om. Maar als Menzis dan de huur van de papegaai weigert te vergoeden, dan klopt dat niet met mijn gevoel voor rechtvaardigheid. Het gaat om een bedrag van € 59,-. Daar ga je als verzekering dan toch niet moeilijk over doen?

Als mantelzorgers maken wij nu allemaal kosten. Mijn broer heeft reiskosten gemaakt en heeft een halve dag vrij moeten nemen. Ik heb reiskosten en mis 3 werkdagen die ik als zelfstandig ondernemer gewoon kwijt ben, want we werken op basis van uurtje factuurtje. En mijn zus reist vanuit Frankrijk naar Nederland (en weer terug) en brengt haar vakantie door met het zorgen voor onze moeder. Dat doen we allemaal vrijwillig en met liefde, en voor eigen rekening. Maar dan verwacht ik wel van de zorgverzekeraar dat die niet moeilijk doet, en de kosten voor het huren van de papegaai aan mijn moeder vergoedt!

Voorspoedig herstel

Het gaat overigens goed met haar, ze herstelt goed. Ze heeft minder pijn en slikt ook al wat minder pijnstillers. Ze slaapt ongeveer 15 uur per etmaal, waarschijnlijk ook als bijwerking van de pijnstillers, maar da’s alleen maar goed. Slaap heelt in dit geval. En vanmorgen toen ze opstond was de korst van de schaafwond in haar wenkbrauw verdwenen, waardoor ze er ineens een stuk beter uitziet. Het bont en blauw maakt plaats voor geel en groen.

Pasen 2015

Paasvuur
Pasen was een kalme aangelegenheid. Benno en ik zijn nog even bij het paasvuur aan het einde van onze straat gaan buurten. Het was een mooi vuur. Lekker warm ook!

Maandagochtend, tweede paasdag, hoorden we gekwaak in de tuin. Er werd zelfs op de keukendeur geklopt. Toen ik ging kijken bleken er twee loopeenden door de tuin te wandelen! Ik ben gaan informeren in de buurt en vond vrij snel de eigenaars. Die waren niet thuis, dus ik heb een briefje op hun deur gehangen, en een paar uur later kwamen ze de dieren ophalen. Gelukkig maar, want ze hebben een behoorlijk vernietigend effect op de plantjes in de tuin.

EendenEenden in rust

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *