Menu Close

Zwaar werk bij de moestuin

Stobben en struiken verwijderen
Tijdens de storm van 2 weken geleden is de schutting tussen onze tuin en die van de achterburen gesneuveld. De achterbuurvrouw kwam langs om te zeggen dat ze hem nu helemaal zouden weghalen. Het is voorlopig dus nogal kaal en open, maar er komt een rode beukhaag voor in de plaats, en dat vind ik erg fijn!

Nu de bomen en struiken die er stonden dan toch gerooid zijn is het tijd om ook aan onze kant de boel zo grondig mogelijk op te schonen. Benno heeft me geholpen om het zware werk te doen. Momenteel is het een rotzooitje, maar dat komt wel weer goed. Ik heb er een heleboel meer plek door verkregen, op voorwaarde natuurlijk dat ik die blijvend weet te ontdoen van onkruiden zoals zevenblad, brandnetel en stinkende gouwe.

Afgelopen zondag heb ik een ribes die ik van de achterbuurvrouw heb gekregen in de achtertuin geplant. Daartoe moest ik wel eerst het een en ander opschonen, maar nu staat hij er mooi bij. Ik heb er een hele gieter water (10 liter) bij gedaan, en een klein beetje gedroogde mest, om hem op gang te helpen.

[nggallery id=6]

De 5 plantvakken in de moestuin lagen er op zich mooi bij, maar de grond was heel erg ingeklonken en moet dus eerst worden losgemaakt voordat ik met zaaien kan beginnen. Ik heb bij de Kiebitzmarkt een “gardenclaw” aangeschaft om deze klus te klaren. Hij werkt uitstekend en bespaart me veel tijd en inspanning. Het blijft noeste arbeid hoor, want om die klauw door de grond te draaien moet ik nog best wat kracht zetten, maar het vergt toch minder inspanning dan wanneer ik het met een spitvork had moeten doen. En de belasting voor mijn rug is ook beduidend minder, wat me ook een lief ding waard is.

Ik heb 2 vakken kunnen losmaken, nadat ik eerst over elk 3 zakken compost van 20 liter had verspreid. Gezien de hoeveelheid werk die er nog verzet moet worden (nog 3 vakken van compost voorzien en losmaken) voordat ik kan zaaien, en de hoeveelheid (of zal ik zeggen hoeweinigheid?) tijd die ik beschikbaar heb, denk ik dat ik dit jaar niet zo heel erg veel zelf zal kunnen zaaien. Heel veel gewassen hadden inmiddels al gezaaid moeten zijn… Maar goed, het is gewoon niet anders. Hopelijk heb ik de tuin volgend jaar veel eerder klaar zodat ik dan zo vroeg mogelijk kan zaaien.

[nggallery id=7]

Leave a Reply

Your email address will not be published.