Menu Close

En ineens ziet de moestuin eruit als een… moestuin!

Moestuin overzicht
Ik ben dit weekend heel druk geweest om de moestuin zover te krijgen dat ik kan beginnen met zaaien, en het resultaat mag er zijn! Van een ongeregelde rotzooi naar een keurige tuin met 5 vakken voor wisselteelt en ruimte voor vaste planten (rabarber, aardbeien) en kruiden. En zelfs een platte kas om onder gecontroleerde omstandigheden voor te zaaien!

Wigwams voor de bonen

Ter ondersteuning van de bonen heb ik twee wigwams van bamboestokken gemaakt. Hierbij heb ik capucijners (Blauwschokkers), rijspeulen (Sweet Horizon) en rijsdoperwten (Eerste Vroege Mei) gezaaid. Ik heb 2 wigwams van elk 16 stokken (plus 2 dwarsliggers) gemaakt. Daarbij heb ik van elke soort 8 x 5 zaden gezaaid. Normaal is geloof ik 4 per stok, maar ik heb er eentje extra gedaan, omdat de grond zo verschrikkelijk arm is. Voor het verlies dus. Bij 8 stokken staat nog niks, daar zaai ik in mei stokslabonen (Cobra).

Kalk

Ik heb kalk over de moestuin gestrooid. Ik wist al wel dat de grond in onze tuin erg zuur is, want het mos tiert welig. Twee weken geleden heb ik bij de Welkoop in Ootmarsum 3 bodemmonsters ingeleverd ter analyse. Eentje van de moestuin, eentje van de siertuin, en eentje van het gazon. Afgelopen zaterdag heb ik de uitslag opgehaald. De pH is 5,3 en de grond is Heel Erg Arm. Tsja… dat wist ik al lang, maar dat is nu bevestigd. Ik had al kalk in huis en heb nu om te beginnen de moestuin van een gift voorzien. Volgens de verpakking moet je dat 3 weken voordat je zaait doen, maar daar heb ik even geen tijd voor. Als ‘t niet kan zoals ‘t moet, dan moet ‘t maar zoals ‘t kan. En dan maar zien hoe het uitpakt.

Rabarber

Gisteren sprak ik de buurman van de stal waar Wouter staat. Hij heeft een grote moestuin die er altijd keurig bij ligt, maar hij heeft er dan ook alle dagen de tijd voor. Hij vertelde dat hij de moestuin nu toch wat aan het inkrimpen is, want het wordt hem teveel werk. (En de kinderen willen toch nooit wat hebben, die kopen hun groenten liever kant-en-klaar schoongemaakt en gesneden bij de supermarkt.) Ik heb hem gevraagd of hij misschien een paar rabarberplantjes voor me heeft. Jazeker! En die ging hij er onmiddellijk voor me uitscheppen 🙂

Rabarberplantjes
Bij thuiskomst heb ik de plek waar ze moesten komen losgemaakt en ze geplant. Dat ziet er dan meteen al heel anders uit. M’n eerste moestuinplanten. Ik zou er bijna emotioneel van worden. Wat zeg ik; helemaal! Blijdschap is immers ook een emotie.

Plantgaten voor de rabarbers, met een beetje mest en veel water erin.
Plantgaten voor de rabarbers, met een beetje mest en veel water erin.
En daar staan ze dan, keurig op een rij. Mijn eerste moestuinplanten.
En daar staan ze dan, keurig op een rij. Mijn eerste moestuinplanten.

Samenvatting van dit weekend in de moestuin

Zo zag het er zaterdag uit voordat ik aan de slag ging.
Moestuin, zaterdagochtend

Ergens in de middag dacht ik even snel de platte kas die ik voor mijn verjaardag heb gekregen in de tuin te zetten. Dat bleek een bouwpakket te zijn, bestaande uit tientallen onderdelen. De aanblik daarvan toen ik de doos open deed was genoeg om de doos meteen weer dicht te doen en aan Benno te vragen of hij het kaasje voor me in elkaar wilde zetten. Dat wilde hij gelukkig wel. Uiteindelijk bleek het een klus voor 2 personen (4 handen), maar ‘s avonds kon hij toch de tuin in.
De platte kas

Gisterenmiddag heb ik de wigwams voor de bonen gemaakt. Dat maakt het beeld compleet. Ineens is dat kale stuk grond herkenbaar als moestuin.
Wigwams voor de bonen

Overigens hebben de achterburen, in overleg met ons, besloten om bij nader inzien toch maar een schutting te plaatsen in plaats van een beukhaag. Ze willen namelijk graag 6 kinderen, en dan is een ondoordringbare afscheiding handiger dan een haag waar voetballen e.d. doorheen kunnen. Op zich vind ik het wel jammer, want ik houd erg van rode beuk, maar ik heb bedacht dat ik aan onze kant klimrozen en clematissen ga aanplanten, en dat geeft me iets om me op te verheugen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.