Menu Close

Curry van geroosterde aubergine met kardamon en kokosmelk

Curry van geroosterde aubergine met cardamon en kokosmelk

Curry van geroosterde aubergine met cardamon en kokosmelk
Ik denk dat ik in een vorig leven in India of Pakistan leefde. Of dat ik mij momenteel voorbereid op een volgend leven in een van die landen. Want ik ben dol op curry. Je mag me er ‘s nachts voor wakker maken, en ik vind het absoluut geen straf om elke dag curry te eten. Niet elke dag dezelfde, maar dat hoeft ook niet, want op het thema “curry” je kunt eindeloos varieren. Je kunt het curry-mengsel steeds anders maken, en je kunt de overige ingrediënten variëren. Het enige ingrediënt dat er echt in moet zitten is kurkuma. Dat zorgt voor de gele kleur. En die moet curry wel hebben. Maar verder mag je ermee doen wat je wilt.

Mijn eigen curry-mix gebruik ik met grote regelmaat. Bijvoorbeeld in de gesmoorde witte kool en wortel met abrikozen en kokoscreme. De curry van zoete aardappel, kikkererwten en spinazie is een voorbeeld van een totaal andere curry, zowel in de specerijen als de groenten.

Er is nauwelijks een groente te bedenken die je niet in een curry kunt gebruiken. Je kunt je beperken tot 1 soort groente, dan heb je een soort van Nederlandse curry 😉 Meestal (altijd?) bevat een curry echter meer dan 1 soort groente. Zo ook het recept van vandaag. De hoofdmoot bestaat uit aubergines en tomaten. En verder een ui, knoflook en verse gemberwortel. En een heleboel specerijen en andere smaakmakers.

Het recept is geïnspireerd op dit recept van The Bojon Gourmet. In dit recept wordt gerookte kardamon gebruikt. Dat heb ik niet in huis, en ik kan het ook niet vinden bij welke webshop dan ook, maar ik heb laatst wel een flesje “liquid smoke” aangeschaft via amazon.de. En dat is een soort wondermiddel. Een halve theelepel ervan door een gerecht geeft het een licht gerookte smaak. En dat is lekker! Wat mij betreft een absolute aanrader.

Curry van geroosterde aubergine met cardamon en kokosmelk

Curry van geroosterde aubergine met kardamon en kokosmelk

Bijzonder lekkere curry met een beetje een rokerige smaak door de toevoeging van liquid smoke. Met boterzachte aubergines en tomaten. Lekker met rijst, maar probeer ook eens een ander graan. Bijvoorbeeld gerst.
Cook Time 1 min
Total Time 1 min
Servings 3 personen

Ingredients
  

 • 2 middelgrote aubergines
 • 2 el olijfolie extra vierge
 • zeezout naar smaak
 • 9 kardamonpeulen
 • 1 el korianderzaad
 • 1/2 tl zwarte peperkorrels
 • 1/2 el kurkuma
 • 2 el kokosolie
 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • 1 cm gemberwortel
 • 500 g tomaten
 • 1 blik kokosmelk vol-vet dus niet de light-versie!
 • 1/2 tl liquid smoke *
 • zeezout

Instructions
 

 • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 • Was de aubergines en snijd ze in de lengte in dikke plakken. Snijd de plakken in repen en de repen diagonaal in stukken. Verspreid de aubergines over een bakplaat (of twee) waar je bakpapier op hebt gelegd, strooi er zout over en sprenkel de olijfolie erover.
  Geroosterde aubergines
 • Zet de bakplaat in het midden van de oven en laat de aubergines 15 minuten roosteren. Keer de stukken aubergine dan om en laat ze nog 5 tot 10 minuten roosteren.
 • Laat de bakplaat buiten de oven afkoelen.
 • Maak ondertussen de ui schoon en snipper hem. Maak de knoflooktenen schoon en snijd ze fijn. Snijd het stuk gember in hele dunne plakjes en snijd die in reepjes. Maak de tomaten schoon en snijd ze in stukjes.
 • Peuter de zaadjes uit 4 kardamonpeulen. Maal deze met het korianderzaad en de peperkorrels fijn in een elektrische koffiemolen, of in een vijzel. Meng de kurkuma erdoor.
 • Breek de overgebleven 5 kardamonpeulen open door ze voorzichtig te pletten tussen een snijplank en het lemmet van een groot mes. Ze moeten open zijn zonder kapot te gaan.
 • Verhit de kokosolie. Voeg de opengebroken kardamonpeulen en de gemalen specerijen toe en laat deze even op laag vuur bakken. Roer de ui, knoflook en gember erdoor en laat dit met een deksel op de pan in 10 tot 15 minuten zachtjes garen, waarbij je zo af en toe even roert.
 • Voeg de tomaten, aubergines en kokosmelk toe. Breng aan de kook en laat nog 10 minuten sudderen zodat de tomaten gaar worden en uit elkaar vallen. De aubergines moeten zacht zijn maar niet helemaal uit elkaar vallen.
 • Roer er tenslotte de liquid smoke door en breng op smaak met zeezout. Serveer met rijst of een ander graan. Bijvoorbeeld met gerst.
 • Eet smakelijk! Waarschuw wel even voor de kardamonpeulen. Of vis ze eruit voordat je het gerecht serveert. (Als je ze kunt vinden.)

Notes

Als je van heet houdt kun je met de knoflook en gember ook een fijngesneden pepertje toevoegen. Voor een pittig accent verwijder je de zaadjes en als je het echt brandend heet wilt hebben laat je de zaadjes zitten.
*Je kunt de liquid smoke ook weglaten, dan smaakt het nog steeds goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating