Menu Close

Dromen over weelderig bloeiende rozen

De schutting staat!

Rosa Pippin
Rosa Pippin
De achterbuurman heeft hard gewerkt. In slechts 3 dagen (en dan niet eens hele dagen) heeft hij een keurige schutting gemaakt tussen onze tuinen. Nu het weer dicht is realiseer ik me pas hoe fijn ik het vind om onbespied mijn gang te gaan. Niet dat ik iets te verbergen heb, maar toch. Het idee dat anderen me voortdurend bezig zien maakt toch dat ik me minder vrij voel. Dat is dus privacy (of een gebrek daaraan).

Ik heb visioenen van hoe deze afscheiding er uit gaat zien als er allerlei rozen en clematissen tegenaan groeien. In de voortuin staat een Rosa Pippin die naar achteren mag, want waar hij nu staat heeft hij niks om tegenaan te groeien. En dan wil ik (weer) een Rosa Golden Showers. Dat is een klimroos met gele bloemen die bloeien van mei tot aan de eerste vorst. De bloemen zijn een beetje flodderig en volgens sommige mensen niet zo mooi als andere, maar ik vind hem prachtig en heb er goede herinneringen aan.

Rosa Golden Showers
Rosa Golden Showers

Rosa Golden Showers

Op 27 februari 1995 kreeg ik voor mijn afstuderen mijn eerste Rosa Golden Showers. Dat was in Utrecht en die roos was zo prachtig. Samen met de buurvrouw had ik hem tussen de voordeuren van onze huizen (30-jaren doorzon) gezet en daar heeft hij het in elk geval tot onze verhuizing naar Manderveen in de zomer van 2001 prachtig gedaan. In de tuin in Manderveen heb ik er 2 aangeplant bij een pergola. Ook daar werden ze prachtig. En nu is het tijd om de traditie voort te zetten en ook hier een Rosa Golden Showers aan te planten.

Rosa New Dawn
Rosa New Dawn

Rosa New Dawn

Verder wil ik ook al heel lang een Rosa New Dawn. Ik zag hem voor het eerst op televisie, in BBC’s Gardener’s World. Toen nog met Geoff Hamilton. Toen Geoff nog leefde keek ik altijd met heel veel plezier naar het programma. Ik zat met pen en papier in de aanslag iedere vrijdagavond klaar. Na Geoff’s plotselinge overlijden (wat een gemis!) vond ik het programma toch minder leuk en keek ook niet meer iedere week. Inmiddels kijk ik nauwelijks meer televisie en weet niet eens of het programma nog bestaat, maar dat zal haast wel.

Rosa Azubis
Rosa Azubis

Rosa Azubis

De Rosa Azubis gaat er zeker ook komen. Wat een schoonheid! Een vriendin van me heeft hem, en hij ruikt ook nog eens heel erg lekker.

Voor de rest weet ik het nog niet. Ik moet even bekijken hoeveel rozen ik er kwijt kan. Ik las dat je moet uitgaan van 1 a 2 meter per roos. Gemiddeld dus anderhalve meter. Het hele stuk is volgens mij een meter of 10, maar ik weet niet of ik achter de composthopen ook rozen ga planten. Maar volgens mij is er genoeg ruimte, dus dan zou ik in totaal 6 of 7 rozen kunnen aanplanten. En dan volgend jaar clematissen ertussen. Welke rozen het verder gaan worden weet ik nu nog niet, maar het moeten in elk geval allemaal verschillende worden, in verschillende kleuren. Dus ook nog een hele donkere, en wellicht ook een witte.

Voordat het zover is moet er nog het een en ander aan onkruid worden verwijderd, en moeten we zien dat we aan aarde komen. Want de basis van de schutting staat in een gapend gat. Van vrienden hoorde ik dat je bij het afvalbrengpunt in Wilsum gratis aarde schijnt te kunnen krijgen. De achterburen hebben het ook nodig, dus misschien kunnen we dat samen regelen.

2 Comments

  1. lucie

    Zijn mooi rozen karen. Ik vind vooral die rosa azubis prachtig en wil deze in mijn nieuwe tuin! Ik houd van paars, blauw en lilatinten en dez past daar prima bij…

    • Karen Drost

      Mooi istie he? Ik houd net als jij van paars, blauw en lilatinten, maar in mijn tuin zijn alle kleuren welkom. Er zijn maar weinig planten die ik niet in mijn tuin wil. En kleur heeft daar niks mee te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.