Menu Close

De moestuin in week 18: tijd om te zaaien

Tijd om te zaaien
Sinds vrijdag lijkt de moestuin niet alleen op een moestuin, maar het is ook echt een moestuin. Ik heb namelijk alles wat gezaaid kon worden gezaaid. Dat is een goed begin. Nu wil ik elke week bijzaaien. Sommige soorten kun je het beste elke 2 weken zaaien zodat je doorlopend kunt oogsten (radijsjes bijvoorbeeld), andere soorten kunnen pas later in het jaar gezaaid worden. Ik probeer het allemaal goed in de gaten te houden. En dan moet er ook nog gewied, gedund en verplant worden. Het houdt me van de straat en zorgt dat ik me nooit hoef te vervelen.

Vruchtgewassen

Vruchtgewassen zaaien
Vruchtgewassen zaaien
In de platte kas
In de platte kas

Van de vruchtgewassen heb ik het volgende gezaaid, telkens in 2 potjes per soort:
– 4 x Pompoen Fictor
– 6 x Courgette Black Beauty
– 8 x Komkommer Improved Telegraph
Ik heb ze gezaaid in hele gewone potgrond en de potjes in het kasje gezet. Zodra ze ontkiemd zijn en 2 echte blaadjes hebben ga ik ze buiten afharden en niet veel later gaan ze de volle grond in. Geen idee hoe lang dat zal duren. Ik had ze na het zaaien water gegeven en was dat daarna vergeten. Heb ze dus gisteren weer een plens water gegeven en zal ze vanaf nu elke dag controleren en indien nodig bewateren.

Koolgewassen

Koolgewassen
Van de koolgewassen kunnen er op dit moment 4 gezaaid worden, namelijk:
– Koolrabi Superschmelz
– Rode kool Langedijker Bewaar 2
– Spruitkool Groninger
– Radijs Cherry Belle

Draadje spannenOm te voorkomen dat het er na opkomst van de zaailingen uitziet alsof ik dronken was toen ik zaaide, span ik eerst een draadje. Vervolgens trek ik een geultje langs het draadje en daarin zaai ik, zo dun mogelijk, koolrabi.

Draadje verplaatsenDan verplaats ik het draadje 20 cm en herhaal de procedure met rode kool. En dan nogmaals, met spruitkool. Deze kolen moeten allemaal worden uitgeplant als ze wat groter zijn, en 1 rijtje van ongeveer 1,4 meter levert me denk ik voldoende planten op.

Naambordjes erbijBij wijze van finishing touch zet ik naambordjes bij de rijtjes en veeg ze heel voorzichtig dicht. De naambordjes vormen nu nog de enige indicatie dat er iets in de grond zit. De naambordjes zijn gemaakt van verfroerstokjes. Ik had ze eigenlijk eerst in een opvallende kleur willen schilderen, maar dat is er niet van gekomen. Misschien lukt dat komende winter, als er niet zoveel te doen is in de tuin.

Radijsjes zaaienOp gepaste afstand van het rijtje spruitkool stamp ik een paadje dwars door het zaaibed. Aan de andere kant van het paadje zaai ik 1 rijtje radijsjes. Ik maak meteen een aantekening in mijn agenda om over 2 weken weer een rijtje te zaaien.

Water gevenTenslotte begiet ik de zaaibedden met water en hoop er het beste van.

Bladgewassen

BladgewassenVan de bladgewassen zaai ik op dezelfde wijze:
– 3 rijtjes Prei Blauwgroene Herfst
– 1 rijtje Pluksla Catalogna
– 1 rijtje Sla Red Salad Bowl
– 1 rijtje Rucola Coltivata Esmee
en Nieuwzeelandse Spinazie

Zaad van Nieuwzeelandse SpinazieDe zaden van de Nieuwzeelandse Spinazie zijn prachtig! Ze zijn relatief groot (tot wel 5 mm) en het zijn net onregelmatig gevormde doosjes. Volgens de aanwijzing op de verpakking moeten de planten op 60 cm afstand van elkaar staan, en moet je 3 zaden per plek zaaien.

Duimstok als hulp bij het zaaienMet behulp van de duimstok maak ik een vierkant van 60 x 60 cm. In iedere hoek maak ik een gaatje waarin ik 3 zaden leg.

Naambordje bij de Nieuwzeelandse SpinazieOmdat ik niet genoeg naambordjes heb volsta ik met 1 naambordje in het midden van het vierkant. Ik moet zien dat ik de schilder weer tegen het lijf loop om aan meer verfroerstokjes te komen…

Wortel- en knolgewassen

Wortel- en knolgewassenVan de wortel- en knolgewassen zaai ik elk 2 rijtjes van:
– Pastinaak Tender and True
– Rode biet Chioggia Beta
– Zomerwortel Nantes 2

Peulgewassen

PeultjesCapucijners

De peultjes en de kapucijners komen op! De doperwtjes laten zich nog niet zien, maar ik neem aan dat die zich binnenkort ook wel boven de grond zullen vertonen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.