Menu Close

Romige zwarte ogen bonen soep met komijn en tijm

Romige zwarte ogen bonen soep met komijn en tijm

Romige zwarte ogen bonen soep met komijn en tijm
Zwarte ogen bonen…. ja, ze bestaan echt! Ze zijn wit met een zwart naveltje dat oog wordt genoemd. Vandaar de naam zwarte ogen bonen. Het voornaamste is dat ze lekker zijn. Je schijnt ze kant-en-klaar te kunnen kopen in blik. Handig. Zo ben ik ze echter nog nooit in het echt tegengekomen, dus ik kook ze zelf. Ik zet ze ‘s morgens in de week en kook ze ‘s avonds in ongeveer 1 uur gaar. Door 1 of 2 blaadjes laurier toe te voegen zijn bonen milder voor de darmen (minder gasvorming). Of bonenkruid natuurlijk, maar dat heb ik niet. 150 g gedroogde bonen levert ongeveer 400 gram gare bonen op.

Het volgende recept vond ik op The Kitchn. Het is heel eenvoudig en snel klaar te maken en het smaakt heerlijk. Een warme, voedende soep. Heel geschikt voor koude dagen, of van die stormachtige dagen als afgelopen week.

Romige zwarte ogen bonen soep met komijn en tijm

Romige zwarte ogen bonen soep met komijn en tijm

Lekkere, voedende soep die in een handomdraai op tafel staat.
Cook Time 20 mins
Total Time 20 mins
Servings 4 porties

Ingredients
  

  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 1 tl komijnzaad
  • 4 tenen knoflook fijngesneden
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 tl tijm gedroogd
  • 400 g zwarte ogen bonen gaar
  • 250 ml water
  • peper en zout

Instructions
 

  • Verhit de olijfolie in een middel grote pan. Voeg het komijnzaad toe en laat dit 30 seconden bakken tot het lekker gaat ruiken. Voeg de knoflook toe en bak deze op laag vuur gaar. Roer de tomatenpuree erdoor en laat deze ook eventjes bakken. Voeg dan de tijm toe en tenslotte de bonen. Laat alles al roerend warm worden en een beetje bakken. Voeg dan het water toe en breng de soep aan de kook.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde soep en breng op smaak met zout en peper. Serveer in 4 soepkommen met elk een eetlepel vegan creme fraiche.

Notes

Het recept voor vegan creme fraiche vind je hier. Het is handig om hier altijd een voorraadje van in de koelkast te hebben. Gekoeld blijft het vrij lang goed. Sowieso wel een week. Langer heb ik niet uitgeprobeerd, aangezien ik het zoveel gebruik dat het nooit lang staat...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recipe Rating