Menu Close

De moestuin in week 19: m’n zaaisels komen op!

Overzicht moestuin wk 19
Het is bijna 20 jaar geleden dat ik voor het laatst een moestuin had, en het voelt alsof het de eerste keer is. Ik kan me geen details meer herinneren van destijds, daar zal het mee te maken hebben. Misschien was het geen succes en heb ik het verdrongen…? In elk geval vind ik het nu reuze spannend om te zien wat er opkomt en hoe snel alles groeit.

Het wonder van het leven

Ik heb biologie gestudeerd en weet hoe het proces van zaad tot volwassen organisme zich voltrekt. De wetenschap heeft het onderzocht en ontleed, maar toch blijf ik het een wonder vinden: je stopt een zaadje in de grond, doet er een beetje water bij, en na een x-aantal dagen komt er een piepklein stengeltje boven de grond waaruit zich 2 blaadjes ontvouwen. En dan volgt in de loop van de tijd de rest, tot je een complete plant hebt. Die dan ook nog gaat bloeien en voor nieuwe zaadjes zorgt! Tenzij je hem, of de vruchten, opeet natuurlijk.

Waar de wetenschap niet aan kan tippen is het feit dat het geheel meer is dan de som der delen. Je kunt me wel uitleggen hoe uit een zaadje een plant groeit, en dat dat te maken heeft met celdeling, de opname van water en voedingsstoffen, het afscheiden van zuurstof en afvalstoffen, etc., maar ik blijf het gevoel houden dat het meer is dan alleen maar die processen. Alsof er toch iets ongrijpbaars in zo’n zaadje/plant aanwezig is dat ervoor zorgt dat het allemaal op het juiste moment en in de juiste volgorde verloopt. Volgens mij is dat wat we “leven” noemen. Misschien dat de wetenschap dat ook ooit zal kunnen verklaren. Misschien ook niet, en misschien is dat wel beter. Een beetje mysterie houdt het leven spannend.

Vruchtgewassen

Vruchtgewassen wk 19
Ondanks de initiële verwaarlozing komen de vruchtgewassen in het kasje op. Niet alle zaden zijn ontkiemd, maar dat had ik ook niet verwacht. Ik laat het kasje sinds maandag permanent open staan om de plantjes alvast een beetje af te harden. Zodra ze echte blaadjes hebben gaan ze helemaal naar buiten.

Koolgewassen

Koolgewassen wk 19
Alle koolgewassen die ik heb gezaaid (koolrabi, rode kool, spruitkool en radijsjes) komen op! En ze groeien als kool 🙂 Ik heb maandagavond een uur de hele moestuin gesproeid, want als zulke kleine kiemplantjes verleppen wordt het heel moeilijk om ze in leven te houden.

Bladgewassen

Bladgewassen wk 19
Van de bladgewassen zijn de diverse soorten sla (pluksla, rucola en red salade bowl) al ontkiemd, maar je moet wel moeite doen om ze te ontwaren. De prei en Nieuwzeelandse spinazie vertonen zich nog niet boven de grond.

Wortel- en knolgewassen

Van de pastinaken, zomerwortelen en rode bieten is nog niets te zien boven de grond. Blijkbaar zijn ze verlegen of hebben langer de tijd nodig om te ontkiemen. Ik wacht het af. Dit is een hele goeie oefening in geduld…

Peulvruchten

Peulvruchten wk 19
Van de capucijners en de doperwten zijn de meeste zaden ontkiemd en opgekomen, maar de peultjes doen het slecht. Daar zijn maar weinig plantjes van te zien, en ik denk niet dat de andere zaden nu nog iets gaan doen. Waar dat aan ligt? Geen idee. Volgend jaar ga ik ze binnen laten voorkiemen, misschien helpt dat. Wellicht heb ik ze ook niet genoeg water gegeven. Ik kan nu alleen nog maar hopen dat de plantjes die zijn opgekomen toch voor een paar maaltjes peultjes gaan zorgen, want ik vind peultjes errug lekker.

2 Comments

  1. lucie

    Wat een inspirerende tekst weer Karen! Leuk dat je het zo intens beleeft! Ik hoop dit wonder volgens jaar in mijn nog te creeren groentetuintje te kunnen aanschouwen..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *