Menu Close

Zwarte bonen – quinoa burgers

Zwarte bonen burger

Zwarte bonen-quinoa burger
Soms moet je, in het belang van je relatie, een compromis sluiten. Dat geldt -denk ik- in iedere relatie. Want ieder mens is anders, en er zijn nauwelijks twee mensen te vinden die zo van elkaar verschillen als Benno en ik. Zo houdt Benno heel erg van televisie kijken terwijl ik daar een steeds grotere hekel aan heb. Toen wij elkaar ontmoetten had ik geen televisie en ik vond dat reuze fijn. Benno kan niet zonder en dus hebben wij een televisie.

Nu moet je weten dat Benno niet alleen van televisie kijken houdt, maar ook van voor de televisie eten. Dat is iets wat ik echt verafschuw. Om zonder enige aandacht je eten naar binnen te schoffelen terwijl je kijkt naar de details van het leven van iemand anders. Details waar ik eigenlijk niets van wil weten. Ik leef liever mijn eigen leven dan te kijken naar hoe anderen het hunne leven…

Een goede film op z’n tijd kan mij echter wel bekoren en daarom hebben we de donderdagavond uitgeroepen tot filmavond. Ik moet dan wel zelf de film uitzoeken, want anders loop ik de kans een actiefilm voorgeschoteld te krijgen en daar pas ik voor. Ik moet niks hebben van films waarin mensen worden vermoord met een achteloosheid die suggereert dat dat normaal is, en waarin verder een groot deel van de tijd wordt gevuld met achtervolgingen. Geef mij maar een Engels kostuumdrama, maar daar doe ik Benno dan weer geen plezier mee.

Gelukkig blijken er ook films te bestaan waar we allebei van kunnen genieten. Zoals Life of Pi, As good as it gets, Terms of endearment, en gisterenavond Reign over me. Een prachtige film over o.a. verlies en vriendschap.

Normaliter werken we donderdags samen in de werkplaats en zijn om 7 uur thuis. Als ik dan eerst nog moet koken en we daarna zouden eten, dan is het 9 uur voordat we aan de film beginnen, en dan kom ik veel te laat in bed. Dus eten we op donderdag iets gemakkelijks en eten voor de televisie. Aldus het compromis.

“Iets gemakkelijks” is bijvoorbeeld sla met een (of twee) broodje(s) met een burger. Sla heb ik binnen 15 minuten klaar en deze burgers kun je van te voren klaarmaken en invriezen. Als je ze ‘s morgens uit de vriezer haalt hoef je ze ‘s avonds alleen nog even te bakken en klaar is je “tv diner”. Door de combinatie van graan (quinoa) en bonen zijn ze uiterst voedzaam. En je kunt ze serveren zoals je wilt.

Zo eet Benno graag (wit)brood, dus voor hem had ik broodjes gekocht die je even moet roosteren. Daarbij wat paprika en een flinke dot crème fraiche en hij was helemaal happy. Voor mijzelf had ik de burger op een groot slablad op een plak tomaat gelegd met daarover ook een dot crème fraiche. Slablad er overheen gevouwen tot een mooi en handzaam pakketje, en zo was ik blij.

Zwarte bonen sla-wrap

Zwarte bonen burger

Zwarte bonen - quinoa burgers

Voedzame burgers die je goed kunt invriezen om op een later moment een snelle doch gezonde en lekkere hap te kunnen serveren.
Prep Time 1 min
Total Time 25 mins
Servings 12 burgers

Ingredients
  

 • 150 g zwarte bonen
 • 2 laurierblaadjes
 • 175 g quinoa
 • 1 uitje
 • 3 tenen knoflook
 • 1/2 rode paprika
 • 5 el olijfolie extra vierge
 • 1 tl gemalen komijn
 • 1 tl (gerookt) paprikapoeder
 • peper en zout
 • maismeel

Instructions
 

Een dag van te voren:

 • Doe de zwarte bonen in een schaal en giet er een ruime hoeveelheid water bij. Laat ze zo een nacht of zelfs een dag en een nacht weken.

Voorbereiding:

 • Giet de bonen af en spoel ze schoon. Doe ze in een ruime pan met veel water en de laurierblaadjes. Laat ze in anderhalf tot 2 uur helemaal gaar koken.

Bereiding:

 • Doe de quinoa met 1/4 theelepel zout in een pan met 500 ml water. Breng aan de kook en laat dan op heel laag vuur, liefst met een sudderplaatje ertussen, gaar koken. Als al het water is opgenomen is de quinoa gaar. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Doe dan het vuur uit maar laat de deksel op de pan zodat al het vocht wordt opgenomen. Hierdoor krijg je een mooie, droge quinoa.
 • Maak ondertussen het uitje, de knoflooktenen en de paprika schoon en snijd ze klein.
 • Verhit 2 eetlepels olie en bak hierin de ui, knoflook en paprika op laag vuur gaar. Voeg komijnpoeder en paprikapoeder toe en bak nog een paar minuten mee.
 • Doe de bonen, gebakken groenten en de quinoa in een keukenmachine en meng op lage snelheid door elkaar. Je kan dit ook met de hand doen als je geen keukenmachine hebt. De bedoeling is om alles door elkaar te mengen zonder het al te zeer te verkleinen. Breng op smaak met peper en zout.
 • Vorm van dit mengsel 12 burgers. Het is nogal plakkerig, dus ik heb een lepel gebruikt om wat van het mengsel op te pakken. Dat heb ik op een stuk bakpapier gelegd en met de lepel in de vorm van een burger geboetseerd.
 • Bedek de burgers rondom met maismeel. Je kunt ze nu invriezen of direct bakken.
 • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak hierin op middelmatig vuur 4 burgers. Draai ze na 3 minuten voorzichtig om en bak ze aan de andere kant ook 3 minuten.
 • Herhaal dit nog twee keer voor de overige burgers.
 • Serveer de burgers naar wens in een slablad of broodje, vergezeld van tomaat, paprika en/of vegan creme fraiche. Serveer er een salade bij en je hebt een volledige maaltijd.
 • Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recipe Rating