Menu Close

De moestuin in week 20, met een bijzondere nieuwe bewoner

Overzicht moestuin wk 20
Zowel de groenten die ik heb gezaaid als het onkruid groeien goed. Nu blijkt duidelijk de waarde van het zaaien op rijtjes versus gewoon maar wat zaad strooien. Ik kan tenminste zien waar de gezaaide zaadjes opkomen. De rest is onkruid en wied ik weg.

Vruchtgewassen

Vruchtgewassen wk20Ik ben inmiddels heel trouw in het geven van water aan de potjes met zaailingen in het kasje. Ze lijken nooit teveel water te hebben (er verdampt veel denk ik). Ik geef vrijwel iedere avond een flinke plens water en daar doen ze het goed op. Er zijn 3 pompoenen, 4 komkommers en 3 courgettes opgekomen. Dat is meer dan ik kwijt kan denk ik, dus waarschijnlijk kan ik wel wat weggeven.

Koolgewassen

Koolgewassen wk 20De koolplantjes zijn duidelijk groter dan een week geleden, maar ik heb besloten om toch maar niet elke 14 dagen radijsjes te zaaien. Want zo hard groeien ze nou ook weer niet. Eens in de 3 of 4 weken lijkt me bij nader inzien wel voldoende. Zo te zien eet er nu al iemand mee van de radijsjes. Er ontbreken her en der hapjes uit de blaadjes en er ligt regelmatig een plantje naast de rij. Daaraan kan ik wel zien dat het worteltje al wat verdikt is. Ik ben benieuwd wat er van terecht gaat komen.

Hoewel ik van de spruitkool, rode kool en koolrabi naar mijn idee allemaal ongeveer evenveel heb gezaaid, komen er beduidend minder rode kool plantjes op dan de andere twee soorten. Niet dat dat erg is hoor, want er zijn er toch meer dan genoeg om straks uit te planten. Maar het valt me wel op. Of zou er een vogel of ander dier zijn dat speciaal dol is op de kiemplantjes van rode kool?

Bladgewassen

Bladgewassen wk 20De slaplantjes zijn nu zo groot dat je ze zelfs van een afstandje kunt zien. Dat geeft de burger moed! De Nieuwzeelandse spinazie laat zich nog altijd niet zien, maar de prei komt boven de grond. Om dat te zien heb je nog wel een vergrootglas nodig. Een fotocamera voldoet ook:
De prei komt op!Afgelopen vrijdag (15 mei) zag ik voor het eerst dat de prei zich laat zien.

Wortel- en knolgewassen

Wortel- en knolgewassen wk 20Sinds woensdag (13 mei) komen de zomerwortelen en de rode bieten boven de grond. En ze groeien hard! De pastinaken laten zich nog steeds niet zien. Hebben die echt zolang nodig om te ontkiemen? Of gaan die het helemaal niet doen? Dan zou jammer zijn, want ik ben dol op pastinaak.

Gisteren kreeg ik van een vriendin een plantje dat ze voor mij had gekocht, voor in de moestuin. Een Yacon. Daar had ik nog nooit van gehoord, maar vanmorgen heb ik hem gevonden via Google. Dat was nog wel even lastig, want ik had de naam niet op papier en wist niet hoe je het schrijft. “Jakon” leverde niet het gewenste resultaat. “Jakon plant” ook niet. Maar toen ik “jacon plant” ingaf, toen suggereerde Google dat ik misschien Yacon bedoelde. En dat was ook zo 🙂

Yacon in een potje
Yacon in een potje
Yacon in de tuin
Yacon in de tuin


Er blijkt een Nederlandstalige website helemaal gewijd aan de Yacon: Yacon Gezond. Op deze site valt o.a. te lezen dat 1 plant wel 6 kilo knollen kan opleveren. Toen ik hem gisteren in de tuin zette wist ik dat nog niet, maar ik ben blij dat ik hem voldoende ruimte heb gegeven. Ik reken niet meteen op 6 kilo maar ben blij met alles wat hij wil opbrengen. De knollen schijnen een beetje zoet te zijn, zoals zoete aardappel. Maar dan anders.

Peulgewassen

Peulgewassen in wk 20Er zijn toch nog wat meer peultjes opgekomen dat ik eerst dacht. Aan 1 stok is helemaal niks opgekomen en ik denk dat ik 2 plantjes van andere stokken naar deze stok verplaats zodat ze beter verdeeld zijn over de beschikbare ruimte.

Woensdagavond (13 mei) heb ik 40 zaden van de stokslaboon Cobra in de week gelegd. Vrijdagmiddag (15 mei) heb ik ze in de grond gestopt. Ik hoop dat ze na deze voorbehandeling sneller ontkiemen dan wanneer ik ze droog in de grond had gestopt. Ze waren door dat weken 2x zo groot als de droge bonen.

Afgelopen zaterdag heeft het hier de hele dag zachtjes geregend. Zo zachtjes dat ik gisterenavond weer gesproeid heb. Want de bovenlaag droogt erg snel uit en dat kunnen die mini-plantjes niet hebben. Dus ik blijf er druk mee, maar dat is geen straf. De (moes)tuin is hobby, en daar mag ik best druk mee zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.