Menu Close

Geroosterde tomatensoep met pompoenpitten en avocadodip

Geroosterde tomatensoep met pompoenpitten en avocadodip

Geroosterde tomatensoep met pompoenpitten en avocadodip
De zomer komt eraan. Althans, dat doet de datum vermoeden. En zomer, dat is de tijd van verse, zongerijpte tomaten. Voor in de sla, op brood, als tussendoortje, of voor in de soep. Warme soep wat mij betreft, want koude soep kan mij niet zo bekoren. Misschien incidenteel, bij extreme warmte. Maar verder heb ik mijn soep het liefst warm.

Vroeger “was ik niet van de soep”. Ik at eigenlijk nooit soep. Alleen als ik buiten de deur was en er werd soep geserveerd, ja, dan at ik het wel. Maar zelf maakte ik nooit soep. Toen ik nog in Utrecht woonde (inmiddels ruim 15 jaar geleden) maakte ik wel eens soep van een zakje soepgroenten met een pakje soepkruiden. En veel water. Geweldig! Maar niet heus…

Soep met bonen

Een jaar of 10 geleden ben ik serieus gaan experimenteren met soep maken. Dat was toen ik het boek Vedische Kookkunst aanschafte. Daarin staan een aantal recepten van soepen met verschillende soorten dal. En die blijk ik lekker te vinden. Heel erg lekker zelfs. Bijvoorbeeld Dal tarkari. Van de ene op de andere dag werd ik een Liefhebber Van Soep. Niet van alle soep overigens, want soep uit pak of blik vind ik altijd veel te zout. Maar zelfgemaakte soep (met een normale hoeveelheid zout)… ja, verrukkuluk!

De soep van vandaag is een goed gevulde tomatensoep. De vulling wordt verzorgd door rode linzen. Die zijn tegenwoordig goed verkrijgbaar, gewoon bij de supermarkt. Ze zijn in ongeveer 20 minuten gaar. En vallen dan spontaan uit elkaar, waardoor ze zich met name lenen voor in de soep. Rode linzen zijn smakelijk en een goede bron van (plantaardig) eiwit. Maar het zijn de geroosterde tomaten die dit gerecht hun smaak geven.

Lekker, lekker, lekker! Dus gauw aan de slag.

Oorspronkelijke recept gevonden op Food Matters.

Geroosterde tomatensoep met pompoenpitten en avocadodip

Geroosterde tomatensoep met pompoenpitten en avocadodip

Soep van geroosterde tomaten en rode linzen met kruidige pompoenpitten en avocadodip.
Cook Time 1 min
Total Time 1 min
Servings 6 porties

Ingredients
  

Soep

 • 1 kilo tomaten
 • 200 g cherrytomaatjes
 • 1 rode paprika
 • 1 ui (bij voorkeur rood)
 • 4 tenen knoflook
 • 2 el olijfolie extra vierge
 • 1 l water
 • 3/4 cup rode linzen
 • 4 el balsamico azijn
 • peper en zout

Gekruide pompoenpitten

 • 1/3 cup pompoenpitten
 • 1 tl chilipoeder
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1/4 tl venkelzaad
 • 1 el olijfolie extra vierge

Avocadodip

 • 1 avocado groot en rijp
 • 1 tl citroensap of meer, naar smaak
 • 1 el olijfolie of meer, naar smaak

Instructions
 

 • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 • Snij de tomaten doormidden, pel de ui en snij hem in 8 stukken, haal de zaden uit de paprika.
 • Leg deze ingrediënten allemaal op een bakplaat (met bakpapier), evenals de cherrytomaatjes en de ongepelde knoflooktenen. Sprenkel de olie, azijn en peper en zout er overheen en laat 20 minuten roosteren in de oven tot de tomaten zacht zijn en het sap eruit loopt.
 • Maak ondertussen de gekruide pompoenpitten door alle ingredienten te mengen en dan onder regelmatig roeren te verwarmen in een koekenpan. Als de pompoenpitten gaan ploppen en er zich een aangename geur door je keuken verspreid zijn ze klaar. Doe het vuur uit en laat de pompoenpitten afkoelen op een stuk keukenpapier.
 • Maak de avocadodip door de avocado met het citroensap en de olie in een keukenmachine of blender te vermengen tot een gladde crème.
 • Verwijder na 20 minuten de geroosterde groenten uit de oven. Pluk de knoflooktenen eruit en laat ze voldoende afkoelen om ze te kunnen hanteren. Doe de overige groenten en hun sap in een grote pan en verwarm deze. Knijp de knoflooktenen uit hun jasje en doe ze er bij. Voeg ook de linzen en het water toe, en breng aan de kook.
 • Laat ongeveer 20 minuten op laag vuur koken tot de linzen gaar zijn. Maak er met behulp van een staafmixer een gladde soep van. Hij moet dik en cremig zijn.
 • Serveer met de pompoenpitten en een lepel avocadodip. Naar wens kun je er nog een beetje olijfolie overheen druppelen en, als je hebt, wat blaadjes verse basilicum.
 • Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating