Menu Close

De moestuin in week 21: 6 gewassen gezaaid

De moestuin wk 21
Dat het nog altijd, op een enkele dag na, niet echt warm is geweest heeft voor- en nadelen. Het voordeel is dat ik niet elke dag hoef te sproeien, want zonder veel zonneschijn droogt de moestuin niet dagelijks uit. Het nadeel is dat de groenten niet zo hard groeien. Of ben ik te ongeduldig? Het is tenslotte nog geen maand geleden dat ik de eerste gewassen heb gezaaid.

Vruchtgewassen

Vruchtgewassen wk 21Ik heb afgelopen vrijdag 2 pompoenplantjes, 2 courgetteplantjes en 2 komkommerplantjes in de vollegrond gezet. En tot nu toe hebben ze die verhuizing goed doorstaan. Ik heb ook 15 x 2 suikermaiszaden in de grond gestopt, gemarkeerd met grote sateprikkers. Zodat ik ze ook voordat ze boven de grond komen al kan zien en er niet per ongeluk bovenop ga staan. Want nu ik begonnen ben met het verwijderen van de mulch van de paden in de moestuin is het wel lastiger om te zien waar de paden zijn. Benno stond vrijdag al midden in een van de teeltbedden. Gelukkig op een plek waar ik (nog) niks had gezaaid.

Koolgewassen

Koolgewassen wk 21De koolplantjes doen het goed en ik zie weinig schade meer aan de radijsjes. Wie er dan ook van at vond ze blijkbaar vooral lekker toen ze piepjong waren. Ik heb vrijdag boerenkool, bloemkool en broccoli gezaaid. Van elk 1 rijtje. En dankzij een vriendelijke Gamma-medewerkster had ik genoeg verfroerstokjes om alle nieuwe zaaisels te markeren.

Bladgewassen

Bladgewassen wk 21De sla is weer wat groter, en ook de prei blijft het goed doen. Dat is bijna niet te zien omdat het van die dunne sprietjes zijn, maar ze doen het echt wel goed. En ik meen dat ik nu ook de Nieuwzeelandse spinazie ontwaar. Dat weet ik niet helemaal zeker, want ik had toen ik die zaaide nog niet van die handige sateprikkers, maar volgens mij klopt de plek waar ik 3 zaailingen zie opkomen. Ik wacht het vol spanning af.

Wortel- en knolgewassen

Wortel- en knolgewassen wk 21Volgens mij zie ik sinds vrijdag de pastinaken boven de grond komen. Ook weer een kwestie van heel goed kijken, maar er lijkt een patroon in de vorm van de zaailingen te zitten. Ik heb 3 rijtjes winterwortel en 3 rijtjes wortelpeterselie gezaaid. En nu moet ik vooral niet te lang wachten met het zaaien van afrikaantjes en goudsbloemen. Die wil ik tussen en rondom de wortels zetten om de wortelvlieg te misleiden.

De bedden waarop de winterwortels en de wortelpeterselie staan zijn van een zodanig arme kwaliteit dat het water er gewoon afstroomt. Daar dreig ik een beetje mismoedigd van te worden, maar dan bedenk ik dat er mensen in Afrika in de woestijn gewassen verbouwen, en dan valt het bij mij wel weer mee. Alle begin is moeilijk, en je zal zien dat de bodem in de loop van de komende jaren steeds beter wordt.

Van de 2 rijtjes zomerwortels heb ik 1 rijtje naar beste kunnen gedund. Ik ben wel benieuwd of er straks verschil is in opbrengst. Natuurlijk ga ik dat andere rijtje ook nog wel uitdunnen, maar ik vraag me af wat het effect van vroeger of later uitdunnen is op de mate van aantasting door de wortelvlieg. Ik neem aan dat die mijn worteltjes toch wel gaat vinden.

Peulvruchten

Peulvruchten wk 21De slabonen laten zich nog niet zien. De capucijners doen het erg goed en de doperwten redelijk. De peultjes zijn nogal sneu en ik verplaats dus maar niks, want ik vrees dat ze daar nog sneuer van zullen worden, wellicht met de dood tot gevolg. Dus ik besproei ze en spreek ze liefdevol en bemoedigend toe. Ik denk dat de peultjes kritischer zijn op de bodem dan de capucijners en de doperwten.

Het deel van de tuin waar de peulvruchten op staan is namelijk extreem arm. Er heeft een schuur op gestaan en de bestrating die eronder lag is pas een klein jaar geleden verwijderd. Daaronder lag een laagje wit zand van ca. 15 cm. Dat heb ik vermengd met de laag eronder, die ook niet al te best was. Ik heb er compost overheen gedaan, maar het blijft voorlopig een stuk met hele arme grond. Ik hoop dat de peulvruchten daar wat verbetering is zullen brengen.

Beukhaag en Wilde Wingerd

Beukhaag wk 21De beukhaag is goed aangeslagen. Ik blijf hem dit jaar nog een beetje vertroetelen met regelmatig water. Van de 25 boompjes zijn er zo te zien 2 niet aangeslagen. Misschien zijn ze gewoon heel traag. Ik laat ze in de grond staan en als ze volgend jaar echt dood blijken te zijn vervang ik ze. De overige 23 boompjes zien er al best mooi uit. En natuurlijk zit er kleurverschil in; er zijn er een paar die toch wat naar groen neigen. Ze zijn niet echt groen, maar ze zijn ook niet zo rood als de anderen. Geeft niks, ik vind het mooi zo.

Wilde WingerdTegen de achterkant van de garage heb ik een Wilde Wingerd geplant. Deze vond ik vorig jaar elders in de achtertuin toen ik deze aan het ontginnen was. Hij heeft vele maanden, waaronder de hele afgelopen winter, in een pot achter het huis gestaan. Sinds een maand of 2 staat hij in de vollegrond. Nou ja, vollegrond is in dit geval wel een erg optimistische aanduiding. Want de grond achter de garage is het aller armst van de hele tuin. Desalniettemin is de Wingerd aangeslagen. Ik ben heel benieuwd hoe ver hij dit jaar gaat komen. Wingerds zijn enorm snelle groeiers en kunnen in een jaar vele meters groeien.

Onkruid…

Onkruid
Nog meer onkruid
En nog meer onkruidHet onkruid rond de moestuin doet het fantastisch. Er komen allerlei soorten struiken op tussen de tegels. Ik kan wel een kwekerij beginnen 😉 Mocht er iemand belangstelling hebben voor deze struikjes, laat het me dan snel weten via het commentaar hieronder, dan probeer ik ze er ongeschonden uit te krijgen. Dit onkruid wieden heeft geen prioriteit, maar als ik eens de geest krijg gaat het er allemaal zonder pardon uit.

Muurtje onder de schuttingOnze achterbuurman is gisteren heel druk geweest. Hij heeft, tot mijn grote vreugde, een muurtje gemetseld onder de schutting. En dat betekent dat we heel veel minder aarde nodig gaan hebben om het gat te vullen. Maar voor het zover is wil ik het onkruid (en dan met name zevenblad en brandnetel) zo goed mogelijk wieden. Daarna de aarde aanvullen en dan rozen planten.

ComposthopenEen andere klus die zo langzamerhand steeds hoger op de prioriteitenlijst komt te staan is het verspreiden van de gerijpte compost. De middelste composthoop is met zekerheid rijp, en de rechtse waarschijnlijk ook. De linker raakt vol en dus moet er tenminste 1 composthoop geleegd. Eigenlijk zou ik het gazon compost willen geven, maar dan ben je haast verplicht om elke dag te sproeien. Dus da’s meer iets voor het najaar.

3 Comments

 1. Ellen

  Ha Karen,

  Tip voor het uitdunnen van de wortels: trek niet de plantjes uit de grond, maar knip met een schaartje de plantjes weg. Zo blijft de grond mooi dicht en heb je minder kans op ongedierte in de grond.

  Groet Ellen

  • Karen Drost

   Hoi Ellen,

   Dank je wel voor de tip, die kende ik nog niet! Ik zal morgen het nagelschaartje ter hand nemen en het knielkussentje opzoeken. Zodat ik op m’n knieen heel voorzichtig wortelloof kan knippen. Ik heb trouwens maandag Afrikaantjes en Goudsbloemen gezaaid. Zodra die enige grootte van belang hebben bereikt plant ik ze in de moestuin, o.a. bij de worteltjes. Dat schijnt ook te helpen tegen wortelvlieg.

   Groetjes,
   Karen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *