Menu Close

Mijn tuin in week 22

Geranium
Toen ik vanmorgen de tuin in liep om een rondje foto’s te maken had ik me voorgenomen om er niet zo veel te maken. Alleen van dingen die echt heel mooi en/of anders dan vorige week zijn. Het zijn er toch weer 36 geworden. Snap je dat nou?

Als het antwoord op bovenste vraag JA luidt, dan ben je hier op de juiste plek. Want mede-tuingekken begrijpen dat wel. Als je de tuin in loopt en eens goed om je heen kijkt, dan zie je overal mooie en bijzondere dingen. Als het antwoord op bovenstaande vraag NEE luidt, wel… dan ben je inmiddels al afgehaakt.

Neem nou de bloem op de foto hierboven. Prachtig toch? Het is een Geranium. Welke weet ik niet. Ik heb hem gekregen van mijn broer en schoonzus. Op speciaal verzoek, want ik had toen een lijstje gemaakt van planten die ik graag wilde hebben. Elke keer dat ik ergens een plant zag die ik mooi vind en die ik nog niet had voegde ik hem toe aan het lijstje dat ik bijhield op mijn telefoon. Totdat ik me realiseerde dat dat eigenlijk flauwekul was, omdat ik praktisch iedere plant mooi vind en wel in mijn tuin wil hebben. Dus de lijst werd eindeloos. Inmiddels heb ik tientallen verschillende planten in mijn tuin, maar dat is slechts een fractie van het potentieel. Er zijn er immers duizenden. En zo blijft er altijd wat te wensen over.

Kwekerijen bezoeken

Op dinsdag ga ik altijd met Benno mee naar Enschede om in de werkplaats te werken. Op weg daar naartoe rijden we, van Oldenzaal naar Frans op de Bult, langs 2 kwekerijen: Seiger en Fahner. Ooit komt er een dag dat ik beide kwekerijen ga bezoeken. Stapje voor stapje langs alle planten lopen, alles bewonderen en bespreken met een mede-tuingek, en aan het eind van het bezoek een exquise selectie planten afrekenen om ze nog dezelfde of op z’n laatst de volgende dag in mijn tuin te zetten.

Hetzelfde geldt voor Kwekerij De Border. Daar ben ik 2 jaar geleden voor het laatst geweest en daar wil ik graag weer een middag doorbrengen. En De Wilde. Die is gespecialiseerd in rozen en clematissen. En zo zijn er ongetwijfeld nog tientallen, zo niet honderden kwekerijen die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Heb jij een kwekerij bezocht die de moeite waard is? Laat het me weten in het commentaar hieronder. Dan voeg ik hem toe aan mijn lijstje van verlangen. Of zullen we er samen naartoe gaan? 🙂

[nggallery id=14]

10 Comments

  • Karen Drost

   Dag Hetty,

   Ik heb hem meteen opgezocht op internet. Wat een bijzondere kwekerij! Dank je wel voor de tip, hij staat meteen met stip bovenaan mijn lijstje.

   Groetjes,
   Karen

 1. cat kattenvrouwtje

  Voor mensen die iets bijzonders willen met fruit is dit een perfect adres http://www.fruittuin.com/
  Zoals je aan de site kan zien sturen ze dus bomen en fruit op, maar je kan er ook zelf langs gaan.
  Het is een kweker aan huis die ook aan particulieren verkoopt. Heel veel info, heel veel soorten. Echt om te watertanden bij de gedachte aan fruit.
  Ik heb er o.a. laagstam-peren gekocht om een soort haag mee te maken. Zij hebben me ook geholpen met advies over de rassen die ik het best kon kiezen. Je kan je ook aanmelden zodat je in de eerste paar jaar snoei-info krijgt opgestuurd. Ik heb dat zelf niet gedaan, dus heb er geen ervaring mee, maar ik vind het goede service.

  Aangezien ik zelf wil kunnen kiezen wat voor plant ik krijg ben ik erheen gegaan.
  Enige nadeel: het ligt echt in de bossen met een slechte toegangsweg. Tomtom zeker nodig om het te vinden.

  • Karen Drost

   Hoi Cat,
   Dank je wel voor de tip. Dat klinkt veelbelovend! En Buurse, dat is hier in de buurt 🙂 Weet jij of ze ook fruitbomen in lei-vorm verkopen? Ik zie ze niet op de website. Benno en ik hebben het laatst gehad over leilindes langs de nieuwe schutting. Maar lei-fruit zou helemaal geweldig zijn!

 2. cat kattenvrouwtje

  Wat grappig dat je gewaarschuwd wordt dat lieve vrouwe bedstro kan woekeren. Zowel ik als bij mijn ouders moeten we moeite doen om te zorgen dat hij niet langzaam vermindert. Mijn ervaring is dat hij veel voeding nodig heeft om goed te blijven. Ik geef hem in de loop van de zomer vaak buxusvoeding in vloeibare vorm. lekker makkelijk toe te dienen en snel effect.
  Hij wortelt heel ondiep, dus als je hem zat bent is hij makkelijk te verwijderen. Als kan ik me niet voorstellen dat je dat wilt.

  • Karen Drost

   Ik hoop dat het lieve-vrouwe-bed-stro goed aanslaat en gaat uitbreiden. Liever dat dan de klimop die er nu groeit. Want die staat daar echt niet goed, die kan nergens heen. En dat woekeren… tsja, dat is zo afhankelijk van de omstandigheden. De Euphorbia die in mijn tuin zo woekert houdt zich in de tuin van mijn moeder netjes aan de gestelde grenzen. Het is dus gewoon afwachten.

   Die tip over bemesting neem ik ter harte. Mijn tuin is extreem arm in voeding en moet hoog nodig compost hebben. Dat is een klus voor de komende tijd.

   • cat kattenvrouwtje

    Als je een groot oppervlak bedekt wilt hebben met lieve vrouwe bedstro, werkt het heel goed om in de herfst wat je hebt uit te graven, het stuk wat je wilt beplanten goed te bemesten met tuinaarde en de wortels daarna lekker verspreid terug te plaatsen. Dat werkt fantastisch, zo heb ik het hier ook gedaan. Ik heb het een paar jaar achtereen moeten doen, maar zo ben ik van 3 gekochte plantjes naar een oppervlak van meerdere vierkante meter gegaan in een paar jaar tijd.

    Enig nadeel, omdat lieve vrouwe bedstro zo oppervlakkig wortelt, kan je dan in het voorjaar, blad van andere planten wat erop gevallen is er niet uit harken. Maar ik begreep dat jij zo dapper bent dat er met de hand uit te vissen. Als je het gewoon hebt laten staan wortelt het stevig genoeg dat je wel gewoon kan harken. Het blad van het plantje zelf is zo weinig, daar doe ik niets mee.

    • Karen Drost

     Wat een werk! Ik geloof niet dat ik dat zo ga doen. Als planten eenmaal op hun plek staan laat ik ze liever staan. Maar ik ga wel compost geven. Gewoon zo, op en rond de planten. Dat komt ook wel goed is mijn ervaring. Alleen als een plek helemaal doorworsteld is met iets wat ik er niet wil hebben (zevenblad bijvoorbeeld), dan zet ik de spitvork eronder en haal alles eruit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.