Menu Close

Chocolade-hazelnootpasta

Chocolade-hazelnootpasta

Chocolade-hazelnootpasta
Ik hou van chocolade. Niet het soort chocolade dat je bij de supermarkt koopt (alhoewel die ook steeds betere chocolade verkopen), maar echte chocolade met heel veel cacao. Vanaf 70% cacao wordt het wat mij betreft interessant. Nu moet ik bekennen dat ik ook wel voor de bijl ga voor minder, maar de gevolgen zijn zo onplezierig. Ik word er moe en misselijk van… Dan toch maar liever iets zonder suiker, wat ik ook lekkerder vind. Maar het moet wel zoet zijn.

Momenteel ben ik bij mijn moeder in Oss. Zij heeft in de voortuin een Hazelaar staan die afgelopen najaar voor heel veel hazelnoten heeft gezorgd. Gisterenavond heb ik een partijtje noten gekraakt en vanmorgen, nog voor het ontbijt, heb ik chocolade-hazelnootpasta gemaakt. Nutella, maar dan beter en veel lekkerder. En simpel! Als je de noten eenmaal gekraakt hebt is de pasta in 5 minuten klaar. Het afwassen van de apparatuur kost meer tijd. Mijn moeder beschikt namelijk niet over een keukenmachine en ook niet over een vaatwasser. Dus ik heb een staafmixer-met-beker gebruikt en naderhand met de hand schoongemaakt.

Het resultaat van mijn inspanningen zie je op de foto: een boterham met super smeuige chocolade-hazelnootpasta. Vrij van suiker, gluten, soja en zuivel, dus geschikt voor iedereen. Het is zeer beperkt houdbaar, een paar dagen in de koelkast, daarom maak ik het in kleine hoeveelheden. En smeer ik het heel dik op brood 🙂

Chocolade-hazelnootpasta

Chocolade-hazelnootpasta (Nutella)

Smeuige pasta voor op brood. Zonder suiker, gluten, zuivel of soja en dus voor zo'n beetje iedereen geschikt.
Cook Time 5 mins
Total Time 5 mins
Servings 1 cup

Ingredients
  

 • 1/4 cup hazelnoten
 • 1/4 cup cacao
 • 1/4 cup medjool dadels
 • 1 el kokosolie
 • snufje zout
 • 1/4 cup rijstmelk of andere plantaardige melk

Instructions
 

 • Doe alle ingredienten samen in een blender of keukenmachine en meng tot je een smeuige pasta hebt. Voeg niet meteen alle melk toe zodat je invloed kunt uitoefenen op de dikte van de pasta.

Notes

Je kunt ook nog een beetje vanille-extract toevoegen. Dat had ik niet voorhanden maar hoort er eigenlijk wel in. En verder kun je experimenteren met allerlei smaken. Bijvoorbeeld een beetje sinaasappelrasp, dat lijkt me hemels. Of een vleugje chili, dat is momenteel ook helemaal hot. Je zou het ook over een compleet andere boeg kunnen gooien en de hazelnoten vervangen door walnoten of amandelen... Zoals altijd worden de mogelijkheden slechts beperkt door je eigen fantasie, dus leef je uit!

2 Comments

  • Karen Drost

   Hoi Angie,

   Dank je wel voor je reactie. Leuk artikel! De combinatie van chocolade en chili kom je steeds vaker tegen. Ik ben niet zo’n liefhebber van chili (te heet naar mijn smaak), maar je kunt het uiteraard proberen met deze nutella. In plaats van chili kun je ook peperkorrels gebruiken. En dan bijvoorbeeld roze peperkorrels. Die combinatie ben ik ook wel eens tegengekomen. In bonbons nota bene!

   Groetjes,
   Karen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating