Menu Close

De moestuin in week 22: eerste oogst(je)

Moestuin wk 22
Meteorologen voorspelden afgelopen week heel mooi weer voor het afgelopen weekend. Zaterdagmiddag en -avond ben ik vele uren in de tuin bezig geweest en ik had allerlei plannen voor zondag. Zaterdagavond werd de weersverwachting plotsklaps bijgesteld; het zou vanaf 1 uur gaan regenen… Dat werd uiteindelijk een paar uur later, maar ja, toen had ik al wat anders gepland voor de zondagmiddag. ‘s Avonds kwam dan eindelijk die regen. Ik ben in slaap gevallen met het geluid van regen die gestaag viel aan de andere kant van het slaapkamerraam. Dat vind ik een prettig geluid. En ik meen ook dat ik de planten in de tuin hoorde jubelen, maar misschien heb ik dat gedroomd.

Na al mijn gewied en dan die regen ligt de moestuin er prachtig bij. De gewassen steken mooi af tegen de donkere, natte grond. Zelfs de prei is nu van een afstandje zichtbaar! (Niet op bovenstaande foto, maar wel in het echt.)

Vruchtgewassen

Vruchtgewassen wk 22De pompoenen, courgettes en komkommers die ik vorige week heb uitgeplant doen het goed. Ik heb zaterdag een van mijn composthopen geopend en alle vruchtgewassen een flinke gift compost gegeven. Want ik zie overal in de (sier)tuin tekenen van gebrek en ik wist al uit het grondonderzoek dat de bodem in de hele tuin extreem arm is. En dus krijgen ze nu wat extra voeding in de vorm van compost.

En die compost moet best heel rijk zijn. Want toen ik de composthoop vorig jaar opbouwde stond Wouter nog hier vlakbij en nam ik wekelijks 2 emmers verse paardenmest mee voor de composthoop. En ook toen ik de hoop heb omgezet heb ik er weer om de 20 cm een laagje verse paardenmest overheen gedaan. En dat is wel te zien aan het resultaat. De compost is wat natter dan ik gewend was en dus had verwacht, maar hij is wel zo’n beetje volledig gecomposteerd. Hopelijk zijn de planten er blij mee en ontwikkelen ze zich verder tot stevige, gezonde planten met veel dito vruchten.

Koolgewassen

Koolgewassen wk 22De kolen lijken tot nu toe weinig last te hebben van de arme grond. Ze groeien als kool (hoe kan het ook anders?) en de kolen die ik vorige week zaaide (boerenkool, broccoli en bloemkool) staan al boven de grond. De koolrabi, rode kool en spruitkool mogen volgende week vrijdag verhuizen naar hun definitieve plek. Ik zie al aankomen dat ik teveel plantjes heb, dus bij deze alvast een oproepje voor liefhebbers: wie wil er een paar plantjes hebben? Vrijdag de 12e mogen ze het nest verlaten en verhuizen naar een definitief plekje ergens in de volle grond.

Radijsjes wk 22Tijdens het uitdunnen van de radijsje kwam er zowaar al een mini-radijsje te voorschijn. Ik heb het afgeveegd en direct opgegeten. Knapperig en behoorlijk scherp. Erg lekker 🙂 Ik heb er geen foto van gemaakt; hij was op voordat ik daar aan dacht… Maar de overgebleven radijsjes zien er veelbelovend uit en daarvan heb ik vanmorgen dus wel een foto gemaakt.

Bladgewassen

Sla wk 22De sla doet het prima. Ik had bedacht dat ik alle sla al dunnend zou eten en dus niks zou uitplanten, maar misschien ga ik toch een paar plantjes van de rode eikenbladsla uitplanten zodat ze kunnen uitgroeien tot echte kroppen. Volgens mij heb ik daar wel ruimte voor. Of moet ik nog iets zaaien? Dat zal ik eerst eens nakijken. Waar is m’n zaaikalender…?

Prei wk 22Kijk die prei! Ik heb getracht hem heel dun te zaaien en dat is behoorlijk goed gelukt, al zeg ik het zelf. Zo hoef ik er zo min mogelijk aan te komen en dat vermindert de kans op aantasting door de preivlieg. Wel bijzonder he, die evolutie. Dat elk gewas z’n eigen vlieg heeft…

Nieuwzeelandse spinazie wk 22Vorige week wist ik het nog niet zeker, maar nu wel: de Nieuwzeelandse spinazie is ontkiemd! Ik moest heel dichtbij komen met mijn camera, want de plantjes zijn nauwelijks een centimeter hoog. Maar het bewijs is geleverd. Op bovenstaande foto zie je 3 kiemplantjes van de Nieuwzeelandse spinazie. En een paar onkruidjes.

Wortel- en knolgewassen

Wortel- en knolgewassen wk 22Op bovenstaande foto zie je een overzicht van de helft het vak met de wortel- en knolgewassen. Vooraan de pastinaken, dan de zomerwortels, vervolgens de rode bieten en tenslotte de Yacon.

Pastinaak in de maak.Pastinaak in de maak.

Zomerwortels wk 22Zomerwortels.

Rode bieten wk 22Rode bieten.

Yacon wk 22De Yacon heeft zich goed hersteld. Toen ik hem kreeg waren zijn bladeren wat gehavend doordat er een slak aan had gevreten, maar de nieuwe bladeren zien er gaaf uit. Dat is dan toch een voordeel van arme zandgrond: geen of nauwelijks slakken.

Winterwortels wk 22De winterwortels die ik vorige week heb gezaaid ontkiemen netjes in de rij. Dat valt me mee. Ten eerste het feit dat ze ontkiemen. Dit stukkie grond is zo arm dat ik vreesde dat ze er niet zouden willen groeien. En ten tweede het feit dat ze nog in de rij staan. Want al bij de eerste keer water geven stroomde het water gewoon van het zaaibed af. Het had me niet verbaasd als de zaadjes ook waren weggespoeld. Beginnersgeluk?

Peulvruchten

Peulvruchten wk 22Ik heb de rijsdoperwten en de kapucijners met zacht draad voorzichtig aangebonden aan de stokken. Want de planten zijn al aardig groot (de kapucijners groter dan de doperwten), en ze waaiden van de stokken weg en grepen elkaar vast in plaats van de hoogte op te zoeken. Ik hoop dat ze nu toch de stokken als steun gaan gebruiken en omhoog gaan klimmen.

De stokslabonen die ik 2 weken geleden heb gezaaid komen op. Dat is nu even niet meer te zien, want ik heb het hele peulvruchtenbed van een dikke laag compost voorzien. Want het blad van alle peulvruchten is behoorlijk bleek en een beetje vlekkerig. Dat duidt op een tekort. En het feit dat er van de peultjes maar zo weinig zaden ontkiemd zijn geeft denk ik ook aan dat er iets loos is. Ik weet wel dat peulvruchten geen grote mestgift nodig hebben en zelf stikstof in de grond achterlaten, maar ze hebben toch wel iets nodig om te kunnen groeien. En de bodem in dit deel van de tuin bestaat voor een belangrijk deel uit wit zand.

Goudsbloemen en Afrikaantjes

Goudsbloemen wk 22Afrikaantjes wk 22

Afgelopen maandag (25 mei) heb ik Goudbloemen en Afrikaantjes gezaaid. 6 tot 8 zaden per pot en van elk 6 potten. Als de plantjes groot genoeg zijn ga ik ze onder andere tussen de gewassen in de moestuin planten om allerlei plaagorganismen te misleiden. En gewoon voor het mooi natuurlijk. Op de linkerfoto zie je ontkiemende Goudsbloemen en op de rechter het eerste Afrikaantje.

Rabarber en aardbeien

Rabarber wk 22De rabarberplanten doen het uitstekend. Kijk en vergelijk hoe ze gegroeid zijn. In een eerder blog staan foto’s van ze toen ze de grond in gingen. Ik glimlach veel naar ze en spreek ze regelmatig bemoedigend toe. Misschien lusten zij ook wel een schepje compost? Ik zal eens opzoeken hoeveel mest ze nodig hebben.

Aardbeiden wk 22De aardbeiden bloeien rijk. Ze staan mooi, zo op de grens tussen moes- en siertuin. Alleen, doordat ze hoog in de blokken staan wordt het lastig om ze te beschermen tegen vogelvraat. Afwachten hoe dat gaat; wie dan leeft die dan zorgt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.