Menu Close

Mijn tuin in week 23: bloemen en knoppen

Vingerhoedskruid
Het Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) is begonnen met bloeien. De sneeuwwitte versie hierboven is letterlijk schitterend. Dit moet dan Digitalis purpurea ‘Alba’ zijn, en ik lees op Wikipedia dat die op de Rode Lijst heeft gestaan. En bij mij komt hij zomaar op in de voortuin! Hij is zo wit dat hij bijna licht geeft in het donker. Prachtig! Ik kan er geen genoeg van krijgen.

De tuin is momenteel behoorlijk bloemig en er zit nog veel meer aan te komen. Mijn wekelijkse foto-sessie liep dan ook weer flink uit de hand. Hoe kritisch ik ook probeer te zijn, het zijn toch weer tientallen foto’s geworden…

Kruipend zenegroenOp de voorgrond het donkere, naar paars neigende blad van het Kruipend zenegroen. Het zilvergrijze blad van het plantje daarachter (waarvan ik niet weet hoe het heet; tips zijn welkom) contrasteert er prachtig mee. Wel jammer dat de stengels onderaan helemaal kaal en verhout zijn.

PioenroosHet witte ding dat als een soort UFO door deze foto zweeft is de eerste bloem van de Pioenroos. Toen ik hem een paar weken geleden bij de Lidl kocht verkeerde ik in de veronderstelling dat hij roze zou bloeien. Er zat namelijk een kaartje bij met een afbeelding van een roze bloem.

Witte pioenroosVan dichtbij zie je ook wel een vleugje roze, maar de algemene indruk die hij wekt is wit. Maar het geeft niet, ik vind hem prachtig. Het is voor het eerst dat er een Pioenroos in mijn tuin bloeit. Ik heb wel eerder, nog in Utrecht, een poging ondernomen, maar die is mislukt. De plant wilde niet bloeien.

RidderspoorDe Ridderspoor doet erg z’n best. Hij heeft inmiddels dikke knoppen die donkerblauwe bloemen beloven. De plant is lang niet zo groot als ik had gehoopt, maar hij is er tenminste nog, en hij staat in knop. Rechts van deze Ridderspoor, nog net in beeld, staat er nog een. Die is nog kleiner, maar ook die maakt inmiddels bloemknoppen aan. Ik heb ze vorig jaar voor een paar dubbeltjes als zieltogende plantjes gekocht bij een tuincentrum in Oss dat aan het verbouwen was. Wellicht zit ik straks voor een dubbeltje op de eerste rij 😉

KoeienogenIn de voortuin staat een kronkelhazelaar waaronder o.a. Koeienogen groeien. Het blad is erg decoratief, ik ben alleen gewaarschuwd dat hij behoorlijk kan woekeren, dus ik houd hem in de gaten. Tot nu toe gaat het echter goed. Hij stond er al toen we hier twee jaar geleden kwamen wonen en hij heeft zich sinds dien niet noemenswaardig uitgebreid. Ik heb inmiddels 1 zaailing gevonden. Als dat alles is valt het reuze mee. De Hosta naast de Koeienogen begint net te bloeien. Die Hosta neemt wel wat teveel plaats in naar mijn smaak, dus die wil ik aankomend najaar uitgraven en delen, en dan maar een klein stukje terugzetten.

DikkemanskruidAan de andere kant van de kronkelhazelaar begint het Dikkemanskruid (Pachysandra terminalis) eindelijk voet aan de grond te krijgen. Ik wil graag dat hij de bodem onder de kronkelhazelaar en zijn buurman, een rode treurbeuk, helemaal bedekt. En dat dan in plaats van het onkruid dat er momenteel zo welig tiert. Ik zie ook dat het weer tijd wordt om de waterloten die altijd maar weer aan de voet van de kronkelhazelaar verschijnen weg te halen. Dat is de perfecte manier om van mijn haar een soort vogelnest te maken.

Gele margrietjesDe gele margrietjes (ook weer geen idee hoe ze officieel heten) staan volop in bloei. Het fijne, grijze blad met daarboven de licht gele margriet-achtige bloemen is dit jaar goed zichtbaar en lijkt daarvan te genieten. Vorig jaar ging de plant bijna ten onder in de concurrentiestrijd met de Euphorbia.

De eerste roosDe eerste roos bloeit! Deze staat in de voortuin, vlakbij de oprit. Er staan er nog twee in de voortuin die al wel knoppen hebben maar nog geen bloemen. Een daarvan is een klimroos (Rosa Pippin) die ik naar de achtertuin wil verplaatsen. Daar kan hij mooi tegen de schutting groeien. Of die verhuizing nog dit jaar gaat plaatsvinden kan ik niet met zekerheid zeggen. Er is nog zo verschrikkelijk veel te doen in de tuin!

Lupine straatkantDit is de Lupine in de border aan de straat. Hij bloeit nog maar net en met volle overtuiging.

Lupine opritDit is de Lupine in de border langs de oprit. Hoewel hij nog geen 10 meter van die andere Lupine verwijderd is en ze allebei van dezelfde moederplant komen, ziet hij er duidelijk anders uit. Hij bloeit al langer en aan de onderkant zie je de bloeiaren transformeren naar zaden. Ik heb deze planten vorig jaar gekregen en zo te zien worden ze elk jaar groter. Ze hebben zich ook uitgezaaid, maar ik heb er wel genoeg, dus de zaailingen ga ik oppotten om weg te kunnen geven.

Lupine naar het lichtDeze bloeiaar groeide op in de schaduw. Daar houdt hij niet van, maar via een bochtje heeft hij het licht bereikt.

HypericumNu hij bloeit kan ik hem benoemen: Hertshooi (Hypericum). Er bestaan wereldwijd ongeveer 400 soorten van, en welke dit is… Geen idee. Maar in elk geval heeft hij nu een geslachtsnaam. Ik ontdek steeds meer Hypericumpjes. Ik zal ze oppotten voor liefhebbers.

VoortuinBlik op de border langs de straat. De Goudbloemen en Lavendel zijn bezig met een opmars. Ze groeien aan de “verkeerde” kant van het tuinhek. Dat overigens wel een keer aan vervanging toe is, maar we zijn het nog niet eens over wat voor ‘n soort tuinhek dat dan moet worden. Ik zou wel een kastanjehouten hekwerk willen, maar dat vindt Benno niet mooi. Die houdt meer van sierhekwerk. Ik ook wel, maar qua prijs heb ik dat er niet voor over. En ik vind zo’n kastanjehouten hek toch mooier geloof ik. Afijn, voorlopig staat het hek dat we hebben nog wel even.

Clematis in AbrikoosDe Clematis in de Abrikoos doet het goed. De Abrikoos wat minder. Zijn bladeren krullen op. Hij is ooit aangeplant als schattig leiboompje, maar vervolgens heeft er niemand meer naar omgekeken. Twee jaar geleden was hij een paar meter hoog met op 75 cm hoogte een leirekje tegen zijn stam. Dat heb ik er toen maar afgehaald. En vervolgens probeer ik hem in een beetje een aardige vorm te snoeien. Iets dat lijkt op een klassieke fruitboom. Maar dat wil nog niet zo goed lukken.

AnnabelDe Annabel zit vol knoppen. Op advies van Inge heb ik vorig jaar de uitgebloeide bloemen eruit geknipt maar de takken op lengte gelaten. Zo schijn je een steviger plant te kweken dan wanneer je ieder jaar alle takken tot laag bij de grond terugsnoeit. Want dan heb je elk jaar alleen maar eenjarig hout dat erg dun is en gemakkelijk omwaait of gaat liggen in een regenbui.

Hortensia's voortuinDe Hortensia’s in de voortuin hebben erg te lijden gehad van de laatste nachtvorst. Ze hebben er een flinke klap van gekregen en groeien nu slechts langzaam.

Bloemknoppen HortensiaDesalniettemin maken ze wel bloemknoppen 🙂

VingerhoedskruidjeDit Vingerhoedskruidje illustreert dat het maar net van de omstandigheden afhangt hoe een plant groeit. Dit exemplaar wortelt tussen de tegels en moet het dus doen met heel weinig voeding. Hij is slechts een paar decimeter hoog, maar gaat wel bloeien. Voortplanting is belangrijker dan omvang, dat blijkt.

KamperfoelieLangs de regenpijp groeien twee Kamperfoelies die nu volop bloeien. Ik heb ze afgelopen winter een beetje gesnoeid zodat je er weer langs kunt lopen zonder ze te raken. Ze behoren tot de weinige planten die er al waren toen we het huis kochten.

HibiscusDatzelfde geldt voor deze twee Hibiscussen. En voor de aardbeien die eronder groeien. Ik vraag me af of die daar bewust zijn geplant, of dat ze er bij toeval terecht zijn gekomen. Tot nu toe hebben ze geen vruchten geleverd.

Aardbeien opritMaar dat zou dit jaar wel eens kunnen veranderen, want gisteren ontdekte ik allemaal groene vruchten aan de planten! Gek, ik kan me niet herinneren dat ze gebloeid hebben. En de aardbeien in de achtertuin, die volgens mij veel meer zon krijgen, staan nog vol in bloei. Andere soort?

WinterjasmijnDe Winterjasmijn die ik 2 jaar geleden in de border tegen de voorgevel van het huis heb geplant is toch aangeslagen. Die border is kurkdroog omdat het dak overhangt en er dus nooit regen op valt. Vorig jaar hebben we zelf een bewateringssysteem gemaakt en aangelegd. Maar toen had de Winterjasmijn al een jaar in de droogte gestaan. En toch doet hij het. Ik wil hem laten uitgroeien tot een struik die dat deel van de voorgevel mag bedekken tot de hoogte van het raam. Ik stel me voor hoe dat er dan in de wintel uitziet, als hij bedekt is met gele bloemetjes. Dat wordt ongetwijfeld heel erg mooi.

Papaver in knopPapaver in knop. Nog heel even en dan gaan ze bloeien!

PuntwederikNet als de Puntwederik (Lysimachia punctata). Die overigens flink aan het koloniseren is. Ik moet hem goed in de gaten houden. Hij deelt de border met Geraniums en Vrouwenmantel, en ze moeten het wel samen doen. Niet dat ik aan het eind van het seizoen alleen nog maar Puntwederik over heb.

Hortensia-achtige struikDeze struik is denk ik verwant aan de Hortensia. De bloemen lijken er erg op en ook de bladeren doen wel wat aan die van Hortensia denken. Annabel is ook verwant aan Hortensia, en daar lijken deze bladeren nog meer op. Naam? Iemand?

Hortensia naast huisNaast het huis is het blijkbaar net wat beschutter dan ervoor, want de Hortensia die daar staat heeft (gelukkig) geen last gehad van de nachtvorst. Hij is geheel onbeschadigd en staat zich voor te breiden op een rijke bloei.

SteenanjerHet Steenanjertje (is dit inderdaad Steenanjer?) dat naast de Hortensia staat bloeit al. Zo’n bloemetje is wonderschoon als je het eens van heel dichtbij bekijkt.

Papavers met stormschadeDe Papavers hebben te lijden gehad van de stormachtige wind en zijn tegen hun buurman gaan hangen. Eentje is zelfs ontworteld, die heb ik naar de composthoop gebracht. De anderen heb ik zo goed en zo kwaad als het ging weer rechtop gezet en bemoedigend toegesproken. Als het nou eens ophoudt met waaien, dan kunnen ze zich herstellen.

Peren in de maakDe peren zijn in de maak! De bomen hebben helaas voor het derde jaar op rij te maken met een ziekte of aantasting waardoor hun bladeren opkrullen. Wat het is weet ik niet, maar toch maken ze gezonde peren. Moet ik dan gaan uitzoeken wat er aan de hand is en er iets aan doen? Of gewoon maar zo laten?

Susanne-met-de-mooie-ogenBijna een maand geleden heb ik in twee grote potten elk 20 zaden Susanne-met-de-mooie-ogen gezaaid. Ze hebben ongeveer 3 weken nodig om te ontkiemen. Tot nu toe zijn in elke pot 4 zaden ontkiemd. Dat is nogal teleurstellend. Ik had gehoopt en verwacht dat toch wel minstens de helft van de zaden zou ontkiemen. Misschien komt dat nog. Ik hoop dat de planten die nu ontstaan de obelisken helemaal gaan bedekken. Dat was wat me voor ogen stond en dat lijkt me erg mooi. Er staat 1 pot in de border in de achtertuin en eentje op het terras.

Allium met bijWit bloeiende Allium met bij.

GeraniumVolgens mij is het onscherpe plantje in het midden van deze foto een van de twee Geraniums die ik een poos geleden heb gekocht bij de Lidl. Het is Geranium himalayense of Geranium sanguineum. Als hij gaat bloeien wordt het vanzelf duidelijk, want himalayense is paars en sanguineum rose.

SparDetail van de spar in de achtertuin. Hij staat wat te dicht bij het huis dus ik moet er een paar takken af halen. Die groeien namelijk tegen de dakpannen aan en dat is niet zo goed voor het dak. De boom is groot genoeg, ik denk niet dat hij last zal hebben van het verlies van een paar takken.

Gele helmbloemDit is de Gele helmbloem (Pseudofumaria lutea, synoniem: Corydalis lutea). In mijn tuin in Utrecht had ik er zoveel van dat ik iedereen in mijn familie en vriendenkring ervan heb kunnen voorzien. Dit is het eerste exemplaar in deze tuin, gekregen van mijn moeder. Die het dus ooit van mij kreeg, en zo is het kringetje weer rond.

Akebia quinataDe Akebia quinata loopt uit! Marielle had me een kale tak met wortel gegeven. Die heb ik in een pot met aarde gezet en inmiddels loopt hij uit. Voorlopig mag hij in de pot blijven. Uiteindelijk wil ik hem bij het terras planten, langs een (rozen)boog. Maar voordat het zover is moet het nog een hoop gebeuren. Hopelijk wil hij wel zolang in een pot leven. Als het nodig is zal ik hem verpotten naar een grotere pot.

2 Comments

 1. cat kattenvrouwtje

  Het zilvergrijze plantje wat door je kruipend zenegroen groeit is volgens mij een plantje wat als eenjarige verkocht wordt, vanwege het mooie blad. Ik heb ook wel eens gehad dat hij toch overbleef en dan deze gele knoopbloemetjes gaf. Ik kan je helaas niet aan de naam helpen.

  Die witte vingerhoedskruid vind ik prachtig. Ik heb in mijn achtertuin zat gekleurde staan, maar ik zou heel blij zijn als ik wat zaad van deze zou mogen hebben voor mijn voortuin.

  Die hertzhooi is ook echt schattig. (hint)

  • Karen Drost

   Hoi Cat,

   Ik zal de witte Vingerhoedskruid markeren zodat ik er zaad van kan winnen. Het is overigens niet gezegd dat dat ook weer wit bloeiende planten gaat opleveren, want ze kruisen onderling en komen zo tot allerlei tinten roze.

   Het hertshooi heb ik opgepot, dus als je eens langskomt krijg je een plant mee 🙂

   Groetjes,
   Karen

Leave a Reply

Your email address will not be published.