Menu Close

Kruidige Italiaanse vegan worstjes

Kruidige Italiaanse vegan worstjes

Het lijkt erop dat het eindelijk zomer wordt! En dat betekent dat bij veel mensen de barbecue uit de winterstalling wordt gehaald. Voor vegetariërs en veganisten heeft de supermarkt tegenwoordig een breed scala aan plantaardige producten voor op de barbecue. Niks mis mee, behalve als je niet goed tegen tarwe en/of soja kunt. Want de basis van vrijwel al die producten bestaat uit een mix van gehydrolyseerd (wat dat dan ook is) tarwe- en sojaeiwit.

Deze week heb ik voor het eerst een poging ondernomen om zelf worstjes te maken die uiteraard 100% plantaardig zijn. Ik vond een recept dat me wel aansprak en heb dat naar eigen inzicht aangepast. Het resultaat smaakte naar mijn mening uitstekend, alleen de vorm liet nog wat te wensen over. Ik had de worstjes in aluminiumfolie gewikkeld en daar plakten ze aan vast. Waarschijnlijk gaat het beter als je ze eerst in bakpapier en dan in aluminiumfolie wikkelt.

Voor de smaak maakt het allemaal niet uit en die is heerlijk. Een lekkere combinatie van specerijen en andere smaakmakers maakt deze worstjes pittig zonder heet te worden. Uiteraard kun je ze naar smaak pittiger maken door meer peper of bijvoorbeeld een beetje cayennepeper toe te voegen.

Ik ga deze worstjes zeker nog eens maken en proberen hoe ze zich houden op de BBQ. Of ze er zo op kunnen om ze te grillen, of dat ze dan uit elkaar vallen. Als je me hierin te vlug af bent, wil je je ervaring dan delen in het commentaar hieronder? Dank je wel 🙂

Kruidige Italiaanse vegan worstjes

Kruidige Italiaanse vegan worstjes

Vegan, glutenvrij, vrij van soja en tarwe
Prep Time 5 mins
Cook Time 1 min
Total Time 14 mins
Servings 4 worstjes

Ingredients
  

Kruidenmix

 • 1,5 tl venkelzaad
 • 0,5 tl zwarte peperkorrels
 • 1 tl zeezout
 • 1,5 tl knoflookpoeder
 • 1,5 tl paprikapoeder mild
 • 1,5 tl (gerookt) paprikapoeder
 • 1 tl oregano

Worstjes

 • 1 cup zwarte ogen bonen
 • 3 laurierblaadjes
 • 2 el olijfolie extra vierge
 • 65 g champignons
 • 1 uitje
 • 1 teen knoflook
 • 1 el zongedroogde tomaten op olie fijngesneden
 • 15 g voedingsgist
 • 55 g tapioca
 • 1 tl xanthaan gom
 • 0,5 tl liquid smoke

Instructions
 

Voorbereiding

 • Zet de bonen in zeer ruim water en laat ze ten minste 8 uur weken. Ik zet ze de avond van te voren in de week zodat ze bijna 24 uur weken.
 • Spoel de bonen af en zet ze met schoon water en de laurierblaadjes op. Zet het vuur laag als het water kookt en laat de bonen in een uur gaar koken. Giet ze af in een vergiet en laat ze afkoelen.

Bereiding

 • Maal de venkelzaadjes, peperkorrels en het zeezout samen fijn in een vijzel of koffiebonenmaler. Voeg de overige ingrediënten voor de kruidenmix toe en zet weg.
 • Snijd de champignons, ui en knoflook fijn. Verhit de olijfolie en sauteer daarin op laag vuur de champignons, ui en knoflook tot ze zacht zijn. Laat afkoelen.
 • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 • Doe de bonen in een grote kom en stamp ze met een pureestamper of vork. Voeg de zongedroogde tomaten, kruidenmix, voedingsgist en tapioca toe. Meng goed door elkaar. Strooi de lanthaan gom erover en meng nogmaals.
 • Voeg de afgekoelde groenten toe en meng deze door de droge ingredienten. Doe de liquid smoke in een maatbekertje en vul aan met water tot 60 ml. Giet dit over het mengsel en roer het er heel goed doorheen.
 • Verdeel het mengsel in vier gelijke delen. Leg ze op een stuk bakpapier en vorm er een worstje van. Pak ze in in bakpapier en vervolgens in aluminiumfolie. Verwarm 20 minuten in de oven.
 • Serveer de worstjes bijvoorbeeld met rijst en een (zelfgemaakte) tomatensaus. Of laat ze een paar uur afkoelen in de koelkast en gril ze op de barbecue. Ik heb dat zelf nog niet geprobeerd, maar het schijnt prima te kunnen.
 • Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recipe Rating