Menu Close

De moestuin in week 23: puntgave radijsjes!

Puntgave radijsjes
Om te onthouden: radijsjes zijn 5 weken na zaaien oogstrijp. Nu nog bekijken hoe lang ze -in de grond- goed blijven. En hoeveel tijd het me kost om 1 rijtje radijsjes op te eten. Met al die kennis op zak kan ik met zekerheid bepalen om de hoeveel weken ik een rijtje radijsjes moet zaaien. Ze zijn erg lekker; pittig maar niet uitgesproken scherp (hoewel na 3 stuks mijn tong wel een beetje ging tintelen). En ze zijn volkomen gaaf. Nergens een gaatje, verkleuring of beschadiging. Perfecte radijsjes dus. Wie had dat kunnen denken…

Wortel- en knolgewassen

Zomerwortelen voor uitdunningTwee weken geleden schreef ik dat ik van de 2 rijtjes zomerwortelen er een had uitgedund. Toen gaf Ellen de tip om dat met een schaartje te doen zodat de bodem zo min mogelijk wordt verstoord. En dat heb ik gisteren gedaan.

Zomerwortelen na uitdunnenKnielend tussen de zaailingen heb ik heel voorzichtig het teveel aan toekomstige worteltjes weggeknipt. Zodat de overgebleven plantjes voldoende ruimte hebben om uit te groeien tot mooie wortelen. Het was best een pielerig werkje, maar het is gelukt. Mede dankzij de schaar uit de snijset die ik sinds het eerste jaar van de studie biologie heb (1989). Wie wat bewaart die heeft wat.

Overigens valt me op dat het rijtje zomerwortelen dat ik twee weken geleden had uitgedund beduidend kleiner is gebleven dan het rijtje dat ik met rust had gelaten. Dat kan geen toeval zijn. Blijkbaar hebben ze toch wel last gehad van dat uitdunnen.

De wortelpeterselie vertoont zich inmiddels ook boven de grond. Hij is nog wat schuw en verlegen, maar ik heb goede hoop dat hij zijn terughoudendheid uiteindelijk zal overwinnen en voor heerlijke pastinaken gaat zorgen.

Vruchtgewassen

de maïs komt opDe maïs komt op. Op de akkers rondom ons dorp zag ik hem al een poosje groeien, maar inmiddels komen de zaden die ik 22 mei heb gezaaid boven de grond.

Tomaten en paprikaAfgelopen woensdag heb ik met een vriendin plantjes geruild. Ik heb haar mijn overschot aan pompoen- en komkommerplanten gegeven en ik kreeg van haar 2 tomatenplanten en een paprikaplant. Die heb ik gisteren in de vollegrond gezet. Alle drie met een beetje gedroogde koemest in het plantgat om ze op gang te helpen.

Koolgewassen

Koolgewassen wk 23Ik heb beter laat dan nooit nog een rijtje radijsjes gezaaid. Volgens mijn zaaikalender kun je die zaaien tot eind augustus, dus het kan nog wel een paar keer. Die uit de tuin smaken echt veel beter dan die van de supermarkt. En dat op zulke arme grond. Misschien wel juist daardoor.

Bladgewassen

Bladgewassen wk 23Alle slasoorten groeien goed; ik kan zo onderhand gaan oogsten. Ze zijn allemaal geschikt om te plukken en dan groeien ze gewoon door en kun je er lang van oogsten heb ik begrepen. De prei en de Nieuwzeelandse spinazie groeien Heel Erg Langzaam. Geen idee of dat normaal is, maar ik word er wat onrustig van. Komen ze iets tekort? Water? Voedingsstoffen? Of is dit een oefening in onthaasten en geduld?

Eikebladsla uitgeplantIk heb 12 plantjes eikebladsla uitgeplant zodat ze tot kroppen kunnen uitgroeien. Na het uitplanten lagen ze er zo zielig bij dat je denkt dat het nooit meer goed komt. Ik heb ze water gegeven en daar moeten ze het dan mee doen.

Peulvruchten

Peulvruchten wk 23De peulvruchten hebben hulp nodig om omhoog te groeien. Ik heb ze waar nodig weer aangebonden met zacht draad. Volgend jaar wil ik het anders doen, dan maak ik een constructie van kippengaas waaraan ze zichzelf kunnen vastpakken. Ik verwacht dat dat beter zal gaan.

Stokslabonen wk 23De stokslabonen doen het erg goed. Ze zijn bijna allemaal opgekomen. Alleen bij 1 stok is helemaal niets opgekomen, wat op z’n minst opmerkelijk is. Of zou een duif of ander dier daar de zaden hebben gevonden? Ik ga er vanuit dat deze bonen wel zelfstandig hun weg omhoog zullen vinden, aangezien het windende planten zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *