Menu Close

Mijn tuin in week 24: bloemen van dichtbij

De border naast de oprit, wk 24
Zoals inmiddels gebruikelijk op woensdag ging ik vanmorgen de tuin in om foto’s te maken. Ik had me wederom voorgenomen om terughoudend te zijn en niet elk wissewasje te fotograferen. En dus heb ik “slechts” 76 foto’s gemaakt. Je zou haast de indruk krijgen dat ik niet objectief ben. Bingo!

Maar misschien is niet iedereen geïnteresseerd in al die foto’s van mijn tuin. Moeilijk voor te stellen, maar je moet je als blogger toch ook een beetje inleven in je lezers. En dus heb ik besloten om vandaag alleen de detailfoto’s te plaatsen. Allemaal bloemen van heel dichtbij gefotografeerd. Gewoon omdat dat zo mooi is. Maar voor het zover is wil ik twee andere dingen met je delen.

Akebia quinata

Akebia quinataAllereerst deze, de Akebia quinata. Vorige week heb ik er ook een foto van geplaatst, ergens onderaan het blog. Toen dacht ik nog dat hij nog wel een jaar in een pot zou kunnen wonen zodat ik de tijd had om een grote rozenboog aan te schaffen waarlangs hij mag gaan groeien. Maar nu zie ik in dat haast is geboden. Want hij groeit letterlijk decimeters per week! Het vinden van een betaalbare rozenboog met een onderbreedte van 180 cm moet dus een heleboel stappen omhoog op mijn prioriteitenlijstje.

Slaapmutsje

SlaapmutsjeHet Slaapmutsje (Eschscholzia californica) dat je hier ziet en waarvan de eerste bloem nu bloeit is op zich niet opmerkelijk. Tot ik je vertel dat ik hem vorig jaar heb gezaaid, dat hij een groot deel van de zomer in een veel te klein potje achter het huis heeft doorgebracht en dat ik hem tegen het einde van de zomer in de achtertuin heb gezet. Daar heeft hij overwinterd om nu, in zijn tweede jaar, te bloeien. Dat dat tere blad de winter heeft kunnen doorstaan is een wonder. Normaliter geldt het Slaapmutsje als een eenjarige.

En dan nu de detailfoto’s van de bloemen die op dit moment in mijn tuin bloeien. Er bloeien er nog wel meer hoor, maar sommigen kreeg ik er niet scherp op, en sommigen hebben vorige week al breeduit in de schijnwerpers gestaan.

[nggallery id=16]

4 Comments

 1. cat kattenvrouwtje

  Ik heb ook een keer genoten van een 2 jarig slaapmutsje. tot ver in het najaar bloemen gehad.
  Enig nadeel: hij werd zo groot dat hij over andere planten ging hangen. ondanks opbinden heeft hij daardoor bijna mijn favoriete tijm (mijn tijm met veel meer geur en smaak dan gebruikelijk) doodgedrukt.
  Groot voordeel: ik heb zaad kunnen oogsten. 😀

  • Karen Drost

   Ik zal deze in de gaten houden. Maar de achtertuin is nog lang niet vol, dus voorlopig kan hij flink groeien zonder dat anderen daar last van hebben. En anders knip ik er gewoon hier en daar wat uit. Zo doe ik dat met sommige andere planten ook.

   Vorig jaar heb ik geen zaad geoogst van het Slaapmutsje. Hij heeft zichzelf uitgezaaid en staat nu alweer volop te bloeien in de voortuin. Ik zal proberen om dit jaar zaad te oogsten. Zodat ik anderen daarmee een plezier kan doen. Voor mijzelf hoeft dat niet; ik ga er vanuit dat hij zichzelf uitzaait en dat ik alleen maar selectief hoef te wieden om te bepalen waar hij mag blijven en waar hij moet wijken voor een ander.

   • cat kattenvrouwtje

    ik zag al dat jij genoeg aarde om dit exemplaar heen had staan. 😀
    Ik zit nu ook al weer te genieten van mijn slaapmutjes. ik weet alleen niet of dit is van wat ik dit voorjaar heb voorgezaaid, of dat ze zich ook spontaan hebben uitgezaaid.

 2. cat kattenvrouwtje

  Hmm, je hebt zoveel mooie foto’s van rozen, dat ik dacht, ik laat ook mijn favoriete roos zien. Maar ik zie niet hoe ik hier foto’s kan toevoegen. Dus die toon ik je wel via facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published.