Menu Close

De moestuin in week 24: koolplantjes verplant

Koolgewassen wk 24
Gisteren (zondag) heb ik de koolplanten die ik 6 weken geleden zaaide verplant. Het betreft koolrabi, rode kool en spruitkool. Volgens de verpakkingen moet koolrabi op 40 x 40 cm worden uitgeplant en de andere twee nog veel ruimer. Als ik dat had gedaan had ik maar heel weinig plantjes kunnen uitplanten, dus ik heb gesmokkeld. Dat ziet er trouwens ook mooier uit vind ik.

Wortel- en knolgewassen

Wortel- en knolgewassen wk 24Ze doen het redelijk goed. Ik vind wel dat het allemaal langzaam groeit, alhoewel de rode bietjes een groeispurt hebben gehad. Maar voor zover ik kan zien betreft dat alleen het blad; van knollen lijkt nog geen sprake te zijn. Bij de zomerwortelen is nog steeds duidelijk verschil te zien tussen het rijtje dat ik al heel vroeg heb uitgedund door er plantjes tussenuit te trekken, en het rijtje dat ik pas later heb uitgedund door er plantjes tussenuit te knippen. Die laatste methode lijkt het beste, want die plantjes zijn een stuk groter dan die in het andere rijtje.

Vruchtgewassen

Vruchtgewassen wk 24Een van de komkommerplanten lijkt het loodje te gaan leggen. Hij heeft helemaal geen bladeren meer. Wie ze heeft opgegeten weet ik niet. Ik was het in elk geval niet. De andere plant doet het prima. Ook de pompoenen, courgettes, tomaten en de paprika doen het goed.

Tomaten, paprika en komkommerIk zal binnenkort de tomaten wel moeten dieven. Er zitten al wat uitlopertjes in de oksels van de planten.

Koolgewassen

Het kolenbed schoongemaakt, losgewerkt en geharktHet was hier gisteren de hele dag bewolkt en droog. Weinig wind en een graadje of 18. Perfect weer om jonge koolplantjes te verplanten. Ik heb eerst het hele kolenbed gewied, er een beetje gedroogde mest overheen gestrooid, oppervlakkig losgewoeld en aangeharkt. Wat ziet dat er netjes uit!

Kolenbed langs de latLangs het tweede rijtje radijsjes heb ik ruimte overgelaten voor een derde rijtje, en daarnaast heb ik een paadje gestampt. Wat overbleef was een bed van 4,8 meter lang en 1,5 meter breed. Over 3 weken moeten de bloemkool, boerenkool en broccoli ook nog uitgeplant, dus daar moet ruimte voor zijn. Aangezien die planten nog langer op het land blijven staan gun ik hen het zonnigste deel en zet nu de koolrabi, rode kool en spruitkool in het gedeelte het dichtst bij het huis. Dat deel heeft wat minder zonne uren.

Ik stamp dus halverwege weer een paadje en verdeel de helft in 3 bedden. Die zijn dan nog krap 60 x 150 cm. De rode kool zou op 70 x 60 cm moeten staan, de spruitkool op 60 x 50 en de koolrabi op 40 x 40. Op die manier zou ik slechts een handje vol planten kunnen hebben. Aangezien ik nog wel wat uitval verwacht en -gezien de arme grond- sowieso geen reuzengroei, besluit ik om in elk bed 3 rijtjes te maken met een onderlinge afstand van 20 cm. De koolrabi geef ik in de rij ook 20 cm afstand, de andere twee 30. Op deze manier kan ik toch behoorlijk wat planten kwijt.

Koolgewassen wk 24Ik heb van elke soort natuurlijk veel te veel plantjes. Wat resteert laat ik in het zaaibed staan. Ik dun ze uit op 10 cm onderlinge afstand. Zo heb ik nog wat reserve voor het geval er zich iets naars voordoet.

Bladgewassen

Bladgewassen wk 24Bij de pluksla liggen regelmatig verwelkte plantjes naast de rij. Er wordt flink van gegeten, even als van de rucola. De eikenbladsla daarentegen is puntgaaf. Blijkbaar vindt degene die van de sla mee eet eikenbladsla niet lekker. Ikke wel! Verrukkelijk zelfs 🙂 De eikenbladsla-plantjes die ik vorige week heb uitgeplant doen het goed. Ze hebben al nieuwe blaadjes gemaakt die fier rechtop staan.

Prei wk 24Ik ben gisteren en vandaag vele uren aan het wieden geweest. Gisteren was de aarde nog een beetje vochtig van de regen en daardoor zag je de prei, toen ik de omgeving eenmaal gewied had, goed staan. Vandaag is dat weer veel minder, want zon en wind hebben de bodem doen opdrogen. Maar toch, de prei doet het goed. Ik heb hem niet uitgedund, want blijkbaar heb ik zo dun gezaaid dat uitdunnen vooralsnog niet nodig is. Ik laat ze lekker groeien en als ze dan te dicht bij elkaar dreigen te staan, dan dun ik er wel wat uit. Hopelijk zijn de plantjes tegen die tijd zo groot dat ik wat ik eruit dun kan opeten.

Nieuwzeelandse spinazie wk 24Ook de Nieuwzeelandse spinazie is nog zo klein dat je hem het beste kunt zien in close-up. Zo lijkt het nog wel wat, maar de plantjes zijn nog geen 5 cm hoog.

Peulvruchten

Peulvruchten wk 24De doperwten bloeien sinds donderdag! En dat terwijl ze nog maar enkele decimeters hoog zijn. Ik heb ze vandaag weer aangebonden, net als de capucijners. Dat is een tijdrovend karweitje dat gepaard gaat met enige schade aan de planten. Volgend jaar wil ik dat echt anders doen. Zodat ik er minder werk mee heb en de planten niet beschadigen.

Slabonen wk 24De capucijners doen het uitstekend. De doperwten goed. De peultjes teleurstellend en de slabonen (hierboven op de foto) uitstekend.

Aardbeien

Aardbeien wk 24De aardbeienplanten hangen inmiddels bomvol met groene vruchten. Als dat allemaal zoete, sappige vruchten gaan worden ben ik helemaal in de wolken.

Rood verkleurende aardbeiKijk, de eerste aardbei die al een beetje rood verkleurt. Ik krijg visioenen van aardbeientaart en zelf gemaakte aardbeienjam. Ik heb al Marmello en diksap in huis, dus ik ben klaar voor een grote oogst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.