Menu Close

Maaltijdsalade

Maaltijdsalade

Morgen, 21 juni, is de langste dag van het jaar en het begin van de zomer. Daarbij denk ik aan temperaturen boven de 20 graden en lange avonden op het terras. Helaas gaat het momenteel een beetje anders. Zo af en toe zit er een dag tussen waarbij de temperatuur inderdaad over de 20 graden komt, maar de meeste dagen is het een beetje kil voor de tijd van het jaar. Maar mocht dat veranderen (de zomer is nog jong), dan is een lekkere maaltijdsalade heel welkom.

Ik maak vrijwel altijd een salade als voorafje. Dat was vroeger bij ons thuis gebruikelijk en die gewoonte ben ik nooit kwijtgeraakt. Sla vooraf heeft het voordeel dat je al wat in je maag hebt waardoor je minder van het hoofdgerecht eet. En de rauwe groenten in de sla zorgen dat je spijsvertering wordt geactiveerd zodat je alles wat erna komt ook beter verteert.

Sla maken is voor mij zo gewoon dat ik het lastig vind om er een recept van te geven. Ik doe maar wat en het pakt altijd goed uit. De dressing is zo’n beetje het belangrijkste ingredient van een salade. Qua smaak dan he. Een “standaard” dressing bevat peper, zout, mosterd, olie en azijn. Ik gebruik balsamico azijn, dat vind ik lekkerder. Die is niet zo zuur. En dan doe ik er ook nog een beetje zoetigheid door. Tegenwoordig is honing-mosterd-dressing populair. Voor een vegan versie kun je de honing vervangen door ahorn siroop.

Om van een salade een maaltijdsalade te maken moet er iets doorheen dat stevig is. Rijst, pasta, aardappels, graan, bonen… zoiets. Qua voedingswaarde vormen granen en bonen een goede combinatie, dus bijvoorbeeld rijst en linzen of mais en kidneybeans. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik geef je een recept, maar het is meer bedoeld als uitgangspunt dan om alleen maar dit te maken. Gebruik je fantasie, kijk wat je in de moestuin of koelkast hebt liggen en maak er wat lekkers van!

Maaltijdsalade

Maaltijdsalade

Basis salade-recept waarop je eindeloos kunt variëren.
Cook Time 20 mins
Total Time 20 mins
Servings 2 personen

Ingredients
  

Voor de dressing

 • 1/4 tl zeezout
 • 6 slagen zwarte peper uit de molen
 • 2 el balsamico azijn
 • 1 tl ahornsiroop (of honing)
 • 1 tl mosterd
 • 3 el olijfolie extra vierge
 • 1 el gedroogde saladekruiden (Lidl) (of vers, als je hebt)

Voor de sla

 • 1/2 koolrabi
 • 1 tomaat
 • 3 radijsjes
 • 10 cm komkommer
 • 1/2 appel
 • 10 cm wortel
 • 4 el maïskorrels (uit blik)
 • 4 el rode kidneybonen (uit blik)
 • 3 bladeren (ijsberg)sla

Instructions
 

 • Doe zout, peper, azijn en ahornsiroop in een grote slakom en roer ze door elkaar zodat de siroop oplost in de azijn. Ook het zout moet oplossen, maar dat heeft wat tijd nodig. Rustig laten staan terwijl je alvast de groenten bereidt:
 • Schil de koolrabi zo dik dat je geen draden meer hebt. Was de tomaat, radijsjes, komkommer en appel en snijd ze in stukjes, even als de koolrabi. Rasp de wortel.
 • Roer de overige ingredienten voor de dressing door de azijn. Klop het even door zodat het zo goed mogelijk mengt. Voeg dan de gesneden groenten eraan toe en roer door. Door ze te bedekken met de dressing voorkom je dat de groenten, en met name de appel, verkleuren.
 • Was de slabladen en snijd ze in repen. Snijd de repen in stukjes. Meng de stukjes sla, maïs en bonen door de sla. Serveer direct.
 • Eet smakelijk!

Notes

Uiteraard kun je in plaats van ijsbergsla een andere sla-soort nemen. Of een mengsel van meerdere soorten. Ik heb momenteel pluksla, eikebladsla en rucola uit de moestuin, wat erg lekker is. En ook de andere ingrediënten kun je vervangen of uitbreiden. Banaan, mandarijn, sinaasappel, avocado, rijst, gierst, gerst, couscous, pasta, linzen, andere bonen (op de foto zie je zwarte ogen bonen), rode bietjes, aardappel, broccoli, bloemkool (eventueel geblancheerd), sperciebonen, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating