Menu Close

De moestuin in week 25: de peultjes en de capucijners bloeien

De moestuin wk 25
Het heeft eindelijk weer eens echt geregend. Tegen de natte aarde steken de gewassen mooi af en je kunt nu zelfs de prei en de Nieuwzeelandse spinazie onderscheiden. Het is inmiddels een week geleden dat ik de hele moestuin heb gewied, maar van een afstandje ziet hij er nog altijd keurig uit.

Van dichtbij zie ik her en der alweer onkruidjes hun kop boven het zand uitsteken. Maar vandaag doe ik er niks aan, ik wacht nog even tot het er meer zijn en tot ze wat groter zijn. Dat is makkelijker en effectiever lijkt me. Ondertussen geniet ik van het aanzicht van de moestuin. Hoewel mijn siertuin een schijnbaar samengeraapt zooitje is waarin ik zo min mogelijk zwarte aarde wil zien, is mijn moestuin een toonbeeld van orde en regelmaat. En zo zie ik het graag. Het maakt dat ik gemakkelijk kan zien hoe alles erbij staat en waar er iets moet gebeuren. En het maakt het oogsten gemakkelijk. Vooralsnog waag ik mij dus niet aan permacultuur en houd het bij keurige rijtjes en een indeling in vakken.

Wortel- en knolgewassen

Pastinaak en zomerwortelTwee rijen pastinaak en een rij zomerwortels.

Zomerwortel en rode bietjesEen rij zomerwortels en twee rijen rode bieten. Bovengronds doen ze het goed, maar hoe gaat het ondergronds? Zijn er al bietjes op komst?

YaconDe Yacon doet het zo te zien uitstekend.

WortelpeterselieDe wortelpeterselie heeft het moeilijk. Dat zal te maken hebben met de extreem arme grond die slecht vocht vasthoudt.

WinterwortelenDe winterwortels doen het op diezelfde extreem arme grond best goed.

Vruchtgewassen

Vruchtgewassen wk 25De vruchtgewassen groeien goed!

Pompoenplant met gele vlekjesEen van de twee pompoenplantjes heeft gebrek aan iets, getuige de gele vlekken op het blad.

Tomatenplantjes gediefd.De tomatenplanten heb ik gisteren voor het eerst gediefd. (Raar woord.)

Koolgewassen

Uitgeplante koolpantenDe koolplanten die ik een week geleden heb uitgeplant doen het goed. Ze staan rechtop (met dank aan de regen) en er komen nieuwe blaadjes aan. Er wordt ook nog wel van gevreten, maar hopelijk niet zoveel dat ze het niet aan kunnen.

Ontkiemde koolplantenDe koolplantjes die ik op 22 mei zaaide hebben behoorlijk last van vraat. Eigenlijk alle koolplanten, behalve de radijsjes. De plantjes die ik heb uitgedund en als reserve heb laten staan doen het tegen verwachting goed. Zal wel te maken hebben met de regen.

Radijsjes in 2 leeftijdenTwee rijen radijsjes van verschillende leeftijden.

Radijsjes: oogstOogst! De radijsjes doen het bovenverwachting. Het zijn inmiddels knoepers, maar nog steeds gaaf en smakelijk. Ik moet nu wel opschieten met oogsten, want ik meen bloeiwijzen te zien ontstaan tussen het loof.

Bladgewassen

Drie soorten slaVan de pluksla (rechts) wordt zoveel gevreten dat ik er zelf niks van oogst. Ik laat hem maar staan voor degenen die er zo fanatiek van eten, in de hoop dat ze zich daartoe beperken. De rucola (links) is ook geliefd, maar daar oogst ik nog wel wat van. Hij staat al op het punt door te schieten. De eikebladsla is het meest succesvol.

EikebladslaDe 12 plantjes eikebladsla die ik heb uitgeplant zijn er nog allemaal. Sommigen zijn behoorlijk aangevreten. Ik ben erachter dat ik liever sla in kroppen wil oogsten dan steeds maar plukken. Ik had gedacht dat dagelijks plukken heel leuk en efficiënt is, maar het bevalt me in de praktijk niet goed. Geef mij maar gewoon een kropje dat ik in z’n geheel kan oogsten en verwerken. Al doende leert men.

Nieuwzeelandse spinazieDe Nieuwzeelandse spinazie houdt me in spanning. Hij groeit wel, maar o zo langzaam! Het is echt een oefening in geduld.

PreiOok de prei groeit langzaam maar is inmiddels wel goed zichtbaar. Slowfood in de meest letterlijke zin des woords.

Peulgewassen

Peulgewassen wk 25Inmiddels bloeien niet alleen de doperwten maar ook de peultjes en de capucijners. Ik vermoed dat ze niet zo hoog zullen worden. Bloeien en vruchten zetten kost immers een hoop energie, en blijkbaar beginnen ze daar niet heel erg veel later mee dan hun soortgenoten die veel eerder gezaaid zijn. Volgend jaar ga ik ze zo vroeg mogelijk zaaien. Zodat ze flink kunnen groeien voordat ze gaan bloeien.

Capucijner in bloeiOnscherpe foto van de bloem van een kapucijner. Maar je kunt wel zien hoe mooi de kleuren zijn.

Rabarber

RabarberDe zes rabarberplanten groeien erg goed. Als ze allemaal tot vol wasdom komen staan ze te dicht op elkaar en heb ik veel te veel. Maar ik vind vast wel mensen die ik een plezier kan doen met 1 of 2 planten. Ik verheug mij nu al op volgend jaar: rabarber uit eigen tuin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.