Menu Close

De moestuin in week 26/27: lief en leed

Konijntje in moestuin
De titel van dit blog en deze foto zeggen het allemaal. Een heel lief konijntje heeft de moestuin als lopend buffet ontdekt en veroorzaakt nu behoorlijk wat leed bij mij. Volgens mij komt hij van de achterburen. Ik heb een rol gaas gekocht om daarmee de toegang van hun tuin naar de onze dicht te maken. Er is een opening van ongeveer 20 cm hoog tussen de schutting en de gemetselde fundering eronder. Als ik die dicht maak kunnen er in elk geval geen konijntjes uit de tuin van de achterburen naar de moestuin oversteken.

Hittegolf

Omdat alle meteorologen het erover eens waren dat ons met ingang van gisteren een hittegolf zou treffen, heb ik maandag van de gelegenheid gebruik gemaakt om een groot deel van de dag te tuinieren. Daarom heb ik maandag geen blog geschreven en komt dit blog een paar dagen later dan normaal. En omdat we dus inderdaad nu een hittegolf hebben, ben ik vanmorgen om 6 uur opgestaan en heb van kwart voor 7 tot 10 uur ook weer getuinierd.

Nieuwe composthoopIk heb de twee composthopen die klaar waren over de tuin verspreid. Allereerst over de moestuin. Dat heb ik maandag al gedaan. En daar ben ik blij om, want dankzij die compost droogt de bodem lang niet zo snel uit en hoef ik zelfs nu niet elke dag de moestuin te sproeien. Op deze foto zie je dat het rechts van de volle compostbak mooi schoon is. Dat heb ik vanmorgen gedaan. Ik heb de laatste rijpe compost in de kruiwagen gedaan en het hele oppervlak, tot aan de schutting en zo ver mogelijk onder de Laurierkers, gewied.

Volle composthoopVervolgens heb ik rondom de volle composthoop ook al het onkruid verwijderd. Wat resteert zijn bomen die proberen terug te komen. Ik heb Benno’s hulp nodig om die definitief te verwijderen. Dat moet even wachten tot de temperatuur weer normaal is. Het was mijn bedoeling om de inhoud van deze compostcontainer om te scheppen in de lege die er nu rechts van staat. Dat doe ik eigenlijk altijd, maar in dit geval is het noodzakelijk om bij het bomenopschot te kunnen komen. Echter, terwijl ik bezig was met onkruid wieden deed ik een onaangename ontdekking.

HoornaarEr blijken zich namelijk hoornaars in de composthoop te hebben gevestigd 🙁 Terwijl ik rondom de composthoop aan het wieden was hoorde ik een zwaar gezoem. Het kwam dichterbij en toen ik opkeek ontwaarde ik een hoornaar. Hij vloog naar de composthoop en verdween erin. Ik heb staan bidden dat hij er weer uit zou komen en weg zou vliegen, maar dat gebeurde niet. In plaats daarvan verscheen er na 5 minuten nog eentje die eveneens in de composthoop verdween. En na een poosje nog een…

Ingang hoornaarnest dichtgestoptAl wiedend heb ik staan nadenken wat ik hier mee aan moest. Hoornaars zijn niet agressief, op voorwaarde dat je ze met rust laat. Als je dat niet doet kunnen ze steken, en ik heb gehoord dat dat voor een klein kind dodelijk kan zijn. Met die dieren valt dus niet te spotten en ik wil ze liever niet in mijn tuin. Zo groot is de tuin nou ook weer niet. En in de composthoop is al helemaal ongewenst. Uiteindelijk heb ik een paar polletjes gras stevig in de ingang van het nest geduwd. En nu hoop ik dat de hoornaars die van huis waren hun heil elders gaan zoeken, en dat de hoornaars die zich in het nest bevinden dood gaan. Daar voel ik me wel schuldig over, maar wat moet ik anders? De achterburen hebben een kindje van nog geen jaar oud. Daar wil je geen hoornaar-kolonie bij in de buurt hebben.

Laatste portie eigen compostDit is voorlopig mijn laatste portie eigen compost. In mijn nieuwe wagen. Je hoort mensen (mannen) wel eens quasi-nonchalant opmerken dat ze een nieuwe wagen hebben. Wel, sinds kort kan ik meepraten. Het is een echte Fort en hij is roze. Of zou het een zij zijn? Vast wel 🙂

Wortel- en knolgewassen

Wortel- en knolgewassen wk 26De wortel- en knolgewassen doen het bijna allemaal goed, ondanks het konijntje. Alleen van de wortelpeterselie is minder dan de helft opgekomen. Inmiddels heb ik ook daar een laagje compost over het teeltbed verspreid, maar dat zal er nu niet meer voor zorgen dat er nog nieuwe plantjes ontkiemen. Da’s dan voor volgend jaar.

Yacon wk 26Ik ben erg benieuwd naar de knollen van de Yacon. Maar zelfs zonder knollen is het een succes, want ik vind de plant erg mooi. Dus alleen daarom al ben ik blij met hem in mijn tuin.

Vruchtgewassen

Courgette in bloeiDe courgette had gisteren zijn eerste bloem en vandaag zijn het er al 2. Ik hoop dat ik voor onze vakantie (16 juli vertrekken we) nog vruchten kan oogsten.

PompoenenDe pompoenen beginnen takken ze maken die weldra zullen gaan “wandelen”. Nadat ik maandag alle planten in de moestuin compost had gegeven heb ik ‘s avonds gesproeid. Dinsdagochtend zag ik dat de bladeren van de pompoenen en courgettes, die maandag nog vrijwel plat op de grond lagen, fier rechtop stonden. Nou ja, rechtop is iets teveel van het goeie. Maar wel een behoorlijk stuk boven de grond. Volgens mij waren ze blij met de compost en het water.

Tomaten in bloeiDe tomaten die ik een poosje geleden heb gekregen bloeien. Ik heb ze vandaag weer gediefd, want er zaten al weer veel en best grote scheuten in de oksels. Ik heb vorige week van een klant nog 3 tomatenplanten gekregen. Dat brengt het totaal op 5. En als het goed is zijn het allemaal verschillende soorten tomaten. Ze staan in de vollegrond en zonder enige bescherming tegen weersinvloeden. Eens kijken wat ervan terecht komt. Zolang het overwegend droog is redden ze het prima. Zon en warmte lijkt ze niet te deren. En ook van het besproeien met de zwenksproeier ‘s avonds lijken ze geen last te hebben.

Koolgewassen

KoolgewassenDe koolrabi, rode kool en spruitkool die ik heb uitgeplant doen het redelijk goed. Het konijntje heeft er wel wat van gegeten maar niet zo veel. Ik heb goed hoop dat ik er over een tijdje van zal kunnen oogsten.

Bloemkool, boerenkool, broccoliIk vrees dat de bloemkool, boerenkool en broccoli die ik een paar weken geleden heb gezaaid nergens toe gaan leiden. Het konijntje is blijkbaar dol op hele jonge koolplantjes, want er is heel weinig van over. Misschien kan ik wat plantjes van iemand krijgen om toch nog iets te kunnen oogsten komende winter.

Bladgewassen

BladgewassenIk oogst dagelijks rode eikebladsla door kleine plantjes uit de rij te halen. Zo hebben de plantjes die overblijven meer ruimte en kunnen wat groter worden. Ik denk dat de plantjes die ik heb uitgeplant in onze vakantie door de buren geoogst gaan worden. De pluksla laat ik staan voor het konijn. Die laat er voor mij te weinig van over om nog iets te kunnen oogsten.

Rucola in bloeiDe rucola bloeit prachtig. Aan de bloeiwijze is duidelijk te zien dat het een koolgewas is. Had ik die niet beter bij de koolgewassen kunnen zetten? Net als de radijsjes? Volgend jaar denk ik.

Nieuwzeelandse spinazieDe Nieuwzeelandse spinazie maakt zowaar zijtakken! Ooit had ik een Nieuwzeelandse spinazie in mijn voortuin in Utrecht. Die plant was enorm groot, wel een vierkante meter in totaal. En ik kon er eindeloos van oogsten. Grote, sappige bladeren. Heerlijk! Gaat dat dit jaar hier nog gebeuren?

Peulgewassen

Eerste peultjes-oogstAfgelopen maandag heb ik de eerste peultjes geoogst. Zeven, waarvan ik de kleinste onmiddellijk heb opgegeten. Lekker! Vanmorgen heb ik weer geoogst. Een aantal peultjes zijn al best wel groot. Leermoment: peultjes moet je iedere dag oogsten.

PeulgewassenDe peulgewassen staan er mooi bij. Ik heb vanmorgen wel weer her en der planten moeten aanbinden. Volgend jaar ga ik kippengaas langs de stokken knopen zodat de planten zonder mijn hulp hun weg naar boven kunnen vinden. De slabonen winden zich keurig om de stokken, daar heb ik geen omkijken naar.

DoperwtenAankomend weekend eten we voor het eerst doperwten uit eigen tuin. Ik heb vanmorgen een dikke peul open gemaakt en de boontjes rauw opgegeten. Dat kan prima en smaakt heerlijk. Dus ik denk dat we morgen sla eten met verse erwtjes.

CapucijnersOok de capucijneroogst kan binnenkort beginnen. Wel fijn dat de blauwschokkers zo’n opvallende kleur hebben tussen het groen. Naar de peultjes en de doperwten moet ik vreselijk zoeken en ik zie ze gemakkelijk over het hoofd. Maar de donkerpaarse capucijnerpeulen zie je al van verre hangen. En het zijn er veel, dus ik kan er ook anderen regelmatig een plezier mee doen schat ik zo in. Kun je capucijners eigenlijk drogen voor bewaring?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *