Menu Close

De moestuin in week 27: eten uit eigen tuin

Moestuin wk 27
Zo ligt de moestuin er op dit moment bij. Keurig toch? En het ziet er niet alleen uit als een moestuin, inmiddels oogst ik er dagelijks uit! Ik praat je weer even bij:

Wortel- en knolgewassen

Wortel- en knolgewassen wk 27De foto is een beetje raar uitgevallen. Je moet je hoofd iets kantelen om een goed beeld te krijgen. Op de voorste rij rechts twee rijen pastinaak met links daarvan twee rijden zomerwortelen. Tussen de pastinaak en de zomerwortelen heb ik een paar Afrikaantjes gepoot. Links van de zomerwortelen, die overigens al een beetje vorm krijgen, twee rijen rode bietjes. Ik zag vandaag dat ik die kan beginnen te oogsten! Links van de rode bietjes de Yacon, en helemaal links een paar Goudsbloemenplantjes.

Op de achterste rij rechts drie rijen wortelpeterselie met een paar Afrikaantjes op de lege plekken. Dan drie rijen winterwortelen die ik vandaag heb uitgedund. Links daarvan heb ik vandaag een rijtje stengelui Ishikura Long White gezaaid, en daar weer naast een rijtje knolvenkel Perfection.

Vruchtgewassen

Mais wk 27Een aantal maisplanten helt over sinds de buien van gisteren. Ik wacht even af of ze misschien nog uit zichzelf weer rechtop gaan staan. Zo niet, dan ga ik ze stutten.

Pompoenen wk 27Het was te verwachten en inderdaad; de pompoenplanten worden zo groot dat ze het vak uit zullen groeien. Dit zijn twee planten en dat is er eentje teveel.

Courgettes wk 27De courgetteplanten doen een wedstrijdje met elkaar. Wie de meeste vruchten kan produceren. Het is een nek-aan-nek-race. Er bloeien dagelijks nieuwe bloemen en er ontstaan dus ook dagelijks nieuwe vruchten. Ze groeien bijna zichtbaar. Toen ik halverwege de middag naar de courgettes keek waren we zichtbaar groter dan vanmorgen. Ik zal ze relatief klein oogsten (da’s ook lekkerder), maar dan nog zal ik heel erg creatief met courgette moeten worden.

Tomaten wk 27Links twee grote tomatenplanten. Rechts daarvan vooraan een komkommer, daarachter een paprikaplant (moet je paprika’s eigenlijk ook dieven?), en daarachter nog 3 kleinere tomatenplanten.

Tomaten in aanlegDe grote tomatenplanten heb ik vandaag weer gediefd en zelfs gesnoeid. Ze groeien zo hard dat er, als je even een paar dagen niet oplet, complete zijtakken uit groeien. Die heb ik weggehaald zodat alle energie naar de vruchten toe kan. Ze zijn nu nog zo klein als een knikker en hartstikke groen en hard. Ik heb eigenlijk geen idee hoe lang het duurt voordat ze groot en rijp zijn. De tijd zal het leren. Als het weer zo blijft als nu gaat het vast goedkomen met mijn tomaten.

Koolgewassen

Koolrabi, rode kool en spruitkool wk 27De koolrabi, rode kool en spruitkool worden met rust gelaten door het konijn. Er is wel wat uitval maar het valt reuze mee. Tot nu toe…

Koolgewassen wk 27De rest van het kolenvak. Helemaal links een rijtje Goudsbloemenplantjes, vandaag geplant. Gewoon voor het mooi en om bestuivende insecten aan te trekken. Niet dat ik daar een gebrek aan heb, maar je kunt er nooit teveel van hebben. Dan de drie rijtjes koolrabi, rode kool en spruitkool die als reserve dienen voor de uitgeplante plantjes. Deze worden wel door het konijn aangevreten. Daarnaast drie rijtjes broccoli, boerenkool en bloemkool. Bijna onzichtbaar, want deze zijn favoriet bij het konijn. Daarnaast de radijsjes. Een oude rij die op het punt staat te gaan bloeien, een rij die ik 4 weken geleden heb gezaaid (en die in onze vakantie klaar zijn om te oogsten; die zijn dus voor de buren), en een rij die ik vandaag heb gezaaid.

Bladgewassen

Prei wk 27Blije prei met daartussen sinds vandaag Afrikaantjes. Om de preimot te misleiden.

Sla wk 27Sla. Links pluksla voor het konijn. Daarnaast rode eikenbladsla en daarnaast rucola. Daar heb ik vandaag alle bloemen en zaden uitgeknipt zodat hij zich niet zelf uitzaait. Want dat zou mijn teeltplan vernaggelen.

Eikenbladsla wk 27De 12 plantjes rode eikenbladsla die ik 4 weken geleden heb uitgeplant doen het goed. Het konijn laat ze met rust en ze zien er mooi uit. Ik wacht geduldig en hoop dat ze nog wat dikker worden. Ik vind die sla zo lekker dat ik er vandaag nog maar een rijtje van heb gezaaid. Want met wat ik tot nu toe heb ga ik het niet de hele zomer redden, met dank aan het konijn. Verder heb ik vandaag andijvie Nummer Vijf 2 gezaaid. Da’s een late soort die je pas na de langste dag mag zaaien.

Nieuwzeelandse spinazieDe Nieuwzeelandse spinazie groeit eindelijk echt! Ik denk dat die net als de pompoenen het vak uit gaat groeien, maar da’s eenvoudig op te lossen door er flink van te oogsten. Hij blijft als het goed is takken met nieuwe bladeren produceren.

Peulgewassen

Peulgewassen wk 27Bij de peulgewassen gaat het goed! Ik oogst elke dag een handje peultjes. Ik bewaar ze in een speciaal Tupperware-bakje in de koelkast tot ik er genoeg bij elkaar heb gesprokkeld om er een maaltje mee te breidden. Afgelopen vrijdag hebben we voor het eerst doperwtjes uit eigen tuin gegeten. Het waren er nog niet zo veel (een handje vol na doppen), maar er zit een flinke hoeveelheid aan te komen. De slabonen groeien heel erg hard. Ze winden zich netjes om de stokken en ik heb er geen omkijken naar.

Capucijners wk 27Ook de capucijners staan op het punt om een flinke oogst te leveren. Tussen de Blauwschokkers blijkt een andere plant te staan. Ik neem aan dat het wel een capucijnerplant is, maar de peulen zijn groen in plaats van donkerpaars. Ik vind die gekleurde peulen wel zo handig; die zie je goed. Bij de peultjes zie ik dagelijks peulen over het hoofd waardoor ze, tegen de tijd dat ik ze ontwaar tussen het groen, groter zijn dan ik eigenlijk zou willen. Ik snijd ze in een paar stukjes, blancheer ze door er kokend water overheen te gooien, en doe ze door de sla. Lekker!

Leave a Reply

Your email address will not be published.