Menu Close

De moestuin in week 28: alles tegelijk

De moestuin wk 28
Afgezien van dat ene stuk in het koolgewassen-bed raakt de moestuin behoorlijk vol. Alles groeit en bloeit en qua oogsten is het bijna niet bij te benen.

Wortel- en knolgewassen

Wortel- en knolgewassen wk 28Deze foto heb ik vanaf de andere kant van het bed genomen. Links vooraan staat de wortelpeterselie met een paar Afrikaantjes. Rechts daarvan de winterwortelen. De knolvenkel en stengelui die ik daarnaast heb gezaaid zijn nog niet zichtbaar.

Erachter van links naar rechts pastinaak, zomerwortelen, bietjes en Yacon. Ik heb de eerste bietjes geoogst. Ze zijn heerlijk, maar ze zijn niet rood. Als ze rauw zijn zijn ze aan de buitenkant rood. Snijd je er een stukje af, dan zijn ze van binnen wit. Na koken zijn ze een beetje grauw/bruin en bij sommigen zie je de rokken zitten, en sommigen hebben een beetje een roze blosje. Maar gelukkig zijn ze allemaal lekker, wat veruit het belangrijkst is.

Vruchtgewassen

Vruchtgewassen wk 28De mais is weer min of meer rechtop gaan staan, dus ik denk dat ik het maar zo laat.

Tomaat slecht gediefdDit is wat er met een tomatenplant gebeurt als je hem niet goed dieft. Deze heeft 2 grote takken in plaats van 1 tak die omhoog groeit. Maar ik heb niet het hart om er een tak uit te knippen, dus ik laat het maar zo. Ik denk dat ik hem wel een extra steuntje moet geven.

Tomaten in de maakDe tomaten aan deze plant groeien hard. Het zal, afhankelijk van het weer, nog wel een poos duren voordat dit lekkere rijpe vruchten zijn, maar tot nu toe valt het me erg mee. De planten lijken geen van allen last te hebben van weer en wind. Tenzij ik ze niet goed aanbindt, want dan vallen ze om.

Hele jonge courgettesIk heb vorige week al 2 hele jonge courgettes geoogst en die waren heerlijk. Maar deze laat ik toch ietsje groter groeien.

Pompoenen in bloeiBeide pompoenplanten hebben meerdere bloemen. Dat worden heel veel pompoenen dit jaar!

Pompoen in aanlegKijk, het eerste pompoentje is er al. Niet groter dan een knikker, maar wie ‘t kleine niet eert…

Koolgewassen

Koolgewassen wk 28Van de boerenkool, bloemkool en broccoli valt helaas niets meer te verwachten. Die zijn zo grondig afgeknaagd door het konijn dat er te weinig van over is om nog iets van te kunnen maken. Ik laat ze staan voor het konijn, in de hoop dat hij de andere gewassen dan met rust laat.

Radijsjes wk 28De radijsjes zijn een regelrechte hit. De eerste rij heb ik inmiddels helemaal geoogst en nu is de tweede rij aan de beurt. Maar ook de derde rij is inmiddels opgekomen en zal vast ook veel lekkere radijsjes gaan opleveren.

Spruitkool, rode kool en koolrabi wk 28Ook met de spruitkool, rode kool en koolrabi gaat het goed. Het konijn heeft er niet meer aangezeten.

Bladgewassen

Bladgewassen wk 28De bladgewassen staan er prachtig bij. We eten dagelijks rode eikenbladsla. Ik snijd nu heel voorzichtig planten uit de rij zodat de overgbleven planten meer ruimte krijgen om uit te groeien. Tot nu toe heb ik nog geen enkele slak of luis in de sla kunnen ontdekken. En er zit ook verrassend weinig zand in. Ik was de sla 1x niet overdreven grondig, en dat is genoeg. Ik herinner me van vroeger wel wat anders. Maar toen had ik een moestuin op veel zwaardere grond.

Rode eikenbladsla en andijvieDe uitgeplante kropjes eikenbaldsla doen het fantastisch. Ik had ze misschien toch wat verder uit elkaar moeten planten. Dat is dan voor volgend jaar. Als je heel goed kijkt zie je links van de kropjes sla een nieuw rijtje rode eikenbladsla opkomen, en daar weer links van komt de andijvie op.

Prei wk 28De prei begint eindelijk echt te groeien! Daartussen Afrikaantjes die het ook goed doen. Dat wordt straks vast een heel mooi teeltbedje.

Nieuwzeelandse spinazie wk 28Ook de Nieuwzeelandse spinazie lijkt eindelijk te hebben begrepen wat de bedoeling is. Het blijft wonderlijk dat op 1 van de 4 plekken waar ik hem had gezaaid helemaal niets is opgekomen. Terwijl ik toch op elke plek 3 zaden had gezaaid. Maar het geeft niet, want hoogstwaarschijnlijk groeien deze planten toch al wel het vak uit. Als we terug zijn van vakantie moeten we zeker 1x per week spinazie eten. Wat ik helemaal geen straf vind hoor.

Peulgewassen

Peulgewassen wk 28De slabonen schieten omhoog. En ik ben heel blij dat ze zonder mijn tussenkomst geheel zelfstandig hun weg omhoog vinden. Dit in tegenstelling tot de overige peulgewassen, die ik wekelijks her en der moet opbinden om te voorkomen dat ze omvallen en op de grond gaan liggen. Ik heb al bedacht hoe ik dat volgend jaar anders ga aanpakken.

Op bovenstaande foto staan linksvoor de slabonen. Rechts de peultjes, die dus niet erg hoog zijn geworden. Volgend jaar beter. In het verlengde van de peultjes staan de capucijners die het wel heel erg goed hebben gedaan en inmiddels tot bijna bovenaan de stokken groeien. In het verlengde van de slabonen staan de doperwten. Maar die zie je op deze foto bijna niet omdat de slabonen inmiddels zo hoog zijn.

Peultjes wk 28Van de peultjes oogst ik vrijwel iedere dag. Deze foto is van vanmorgen (maandag) en ik had zaterdagavond rond 10 uur voor het laatst geoogst. En moet je kijken hoeveel peulen er alweer hangen! Onvoorstelbaar hoe snel die dingen groeien. En ze bloeien nog altijd, dus voorlopig zullen ze ook nog wel peultjes blijven leveren.

De eerste bloemen aan de slabonenDe eerste bloemen in de slabonen 🙂

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.