Menu Close

Courgettebeignets uit de oven

Courgettebeignets uit de oven

Courgettebeignets uit de oven
Iedereen met een moestuin kent het: van sommige groenten kun je veel minder oogsten dan je had gehoopt/gepland/verwacht, en van andere heb je… uhm, hoe zal ik het zeggen… meer dan genoeg. Courgette valt in die laatste categorie. En ondanks dat ik dat eigenlijk wel wist heb ik toch niet 1 maar wel 2 planten in mijn tuin gezet.

Toegegeven; ze staan er prachtig bij. Grote bladeren, veel bladeren ook, en prachtige bloemen. Veel bloemen ook, en dus: veel courgettes. Dinsdagavond heb ik er, na thuiskomst van 2 weken vakantie, 10 geoogst. Ik ben dus op zoek naar lekkere recepten met courgette. En die zijn best te vinden hoor, gelukkig.

Op FatFree Vegan Kitchen van Susan Voisin vond ik een recept voor beignets van aubergine. Niet gefrituurd, maar uit de oven. Van haar beschrijving loopt je het water in de mond, dus gisterenavond ben ik aan de slag gegaan. Met courgette in plaats van aubergine en met roggemeel in plaats van bruine rijstemeel (want dat heb ik niet). En zonder cayennepeper, want dat is me te heet.

Ik heb ze geserveerd met een puree van 50/50 aardappels en kapucijners (want ik heb dinsdagavond ook ruim een kilo kapucijners geoogst) en een sausje met kruiden uit de tuin. Al te samen was het erg lekker. Ook volgens Benno 🙂

Courgettebeignets uit de oven

Courgettebeignets uit de oven

Knapperig en gekruid van buiten, zacht van binnen.
Prep Time 20 mins
Total Time 55 mins
Servings 2 personen

Ingredients
  

 • 2 courgettes
 • 1 cup maismeel
 • 1/2 cup roggemeel (of meer)
 • 2 tl knoflookpoeder
 • 1 tl uienpoeder
 • 1/2 tl zeezout
 • 1/4 tl zwarte peper uit de molen
 • 1,5 cup havermelk of andere plantaardige melk

Instructions
 

 • Was de courgettes, snijd beide uiteindjes eraf, en snijd ze in schijven van ruim een halve cm dik.
 • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bedek de bakplaat met bakpapier.
 • Mix alle overige ingrediënten behalve de melk door elkaar. Voeg de melk toe en klop het beslag met een garde door tot er geen klontjes meer in zitten. Het moet een behoorlijk dik beslag worden, dikker dan pannenkoekenbeslag. Voeg eventueel wat extra roggemeel toe als het beslag te vloeibaar is.
 • Doop ieder schijfje courgette in het beslag, laat het uitlekken, en leg het op de bakplaat. Leg de schijfjes niet te dicht bij elkaar, want het beslag loopt nog een beetje uit, en anders zitten alle schijfjes aan elkaar vast.
 • Bak de schijfjes 20 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de plaat uit de oven en draai de schijfjes voorzichtig om. Laat ze nog 15 minuten bakken en dien ze direct op.
 • Serveer bijvoorbeeld met een puree van 50/50 aardappels en kapucijners en een sausje met tuinkruiden.
 • Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating