Menu Close

De moestuin in week 31: groei-explosie tijdens mijn vakantie

Oogst na de vakantie
Dit was de oogst na de vakantie. Plus een hele emmer kapucijners, (te dikke) peultjes en wat doperwtjes. We hoefden dus geen honger te lijden toen we thuis kwamen.

De moestuin wk 31Deze foto heb ik zojuist genomen, zo ligt de moestuin er nu bij. Maar toen we afgelopen dinsdag terug kwamen van vakantie zag het er heel anders uit:De moestuin na 2 weken vakantieIk ben donderdag de hele middag bezig geweest om weer orde te scheppen. Het valt me mee hoeveel ik in bijna 6 uur heb kunnen doen. Alleen in het kolenvak ligt nog een stukje tuin waar het onkruid hoog staat, verder heb ik alles gewied en een beetje omgewoeld.

Vergelijk voor de grap bovenstaande foto’s eens met die van 4 weken geleden. Dan zie je pas goed hoezeer alles gegroeid is.

Wortel- en knolgewassen

Wortel- en knolgewassen wk 31Van de wortelpeterselie is helaas nog niet de helft opgekomen. Ik dacht het bed wat op te fleuren met Afrikaantjes, maar die zijn grotendeels opgegeten. Ze waren bedoeld als afleiding, maar ik weet niet zeker of dat gewerkt heeft. De bovengrondse delen van de wortelpeterselie zijn niet aangevreten en ik heb geen idee of degene die de Afrikaantjes heeft opgegeten ook van peterselie houdt.

De zomerwortelen en de bietjes doen het goed en zijn erg lekker. Puntgaaf ook; de wortelen en knollen komen 100% onbeschadigd uit de grond. De pastinaken groeien bovengronds fantastisch. Geen idee hoe het ondergronds gaat. Ik voel zo af en toe ondergronds maar kom nog niks tegen. Geen idee hoe lang het nog duurt voordat ik pastinaken kan gaan oogsten, maar volgens mij was het als de r in de maand zit. Nog een maand geduld dus.

De Yacon is groot en prachtig en de stengeluitjes en venkel zijn goed opgekomen.

Vruchtgewassen

Vruchtgewassen wk 31De vruchtgewassen groeien hun vak uit. Op de voorgrond zie je de pompoenen. Ik heb 2 planten, wat teveel is voor een tuin van dit formaat. Beide planten groeien nu centimeters (decimeters?) per dag. Ze hebben veel bloemen en vruchten, en ook de vruchten zie ik van dag tot dag dikker worden. Ik snoei regelmatig takken van de planten weg, omdat ze anders echt de hele tuin koloniseren. En toch denk ik dat ik meer dan genoeg vruchten zal kunnen oogsten om de hele straat van pompoenen te kunnen voorzien.

De courgettes doen het net zo goed, maar die maken gelukkig geen zijtakken, die groeien omhoog. Ik heb sinds vorige week dinsdag al meerdere kilo’s geoogst. Ik heb al aan diverse mensen courgettes gegeven, we hebben er zelf al 3x van gegeten, en dan nog ligt de koelkast er vol mee. Volgend jaar toch ook maar 1 plant in plaats van 2…

Tomatenplanten wk 31De tomatenplanten doen het bovenverwachting goed. Zonder enige bescherming tegen weer en wind groeien ze maar door. Voordat we weg gingen had ik ze allevijf aangebonden. Bij thuiskomst waren ze allemaal hun stokken voorbij gegroeid en eentje lag er plat. Ik heb dus maar weer grotere en dikkere stokken gekocht en ze daaraan gebonden. En weer veel dieven verwijderd en ook wat blad zodat de vruchten meer zon krijgen.

Die links op de voorgrond, die heb ik te laat gediefd. Het blijkt nog niet zo eenvoudig om de dieven bijtijds te vinden en weg te halen. Ik had er eentje over het hoofd gezien en toen ik hem ontdekte bloeide hij al, en … tsja, toen had ik niet meer het hart om die tak eruit te breken. Vandaar dus dat er zo’n tak laag uit groeit met daaraan -inmiddels- nu groene tomaten.

Komkommerplant wk 31De komkommerplant had zich een weg gebaand over de grond, tussen de tomatenplanten door. Ik heb een hekje voor hem gemaakt en daar heel voorzichtig alle takken aan vastgebonden. En nu maar hopen dat de ranken zich daar omheen willen winden.

Koolgewassen

Koolgewassen wk 31Ik had tegen mezelf gezegd dat ik de boerenkool-, bloemkool– en broccoliplantjes eruit zou halen, maar toen ik eenmaal bezig ging heb ik ze toch laten staan en al het onkruid er rondom weggehaald. Ze staan me immers niet in de weg, en heel misschien gaan ze toch nog iets doen. Misschien is het konijn wel verhuisd en krijgen ze toch nog de kans om te groeien. Je weet het niet… Ik gun ze nog een kans.

Radijsjes wk 31De radijsjes zijn al weer aan het bloeien en de nieuwste zaaisels zien er niet zo fraai uit. Volgens de tekst op de verpakking wordt het gaandeweg het seizoen ook steeds lastiger om ze op te kweken, dus dat klopt wel. Ik heb de bloeistengels eruit geknipt. Inmiddels is het grootste deel van de radijsjes aangevreten en reddeloos verloren.

Uitgeplante kolen wk 31Zoals verwacht is er wat uitval bij de uitgeplante koolrabi’s, rode kolen en spruitkool, maar over het algemeen doen ze het prima. De koolrabi’s beginnen knollen te vormen. Nooit geweten hoe die planten er eigenlijk uitzien!

BraaklandTussen de radijsjes en de uitgeplantte kolen ligt een stukkie grond braak. Het was bedoeld voor de boerenkool, bloemkool en broccoli. In plaats daarvan liggen er nu de uitlopers van een pompoenplant aan de ene kant, en de uitlopers van de aardbeienplanten aan de andere kant. En een hoop onkruid waar ik nog niet aan toe ben gekomen.

Bladgewassen

Bladgewassen wk 31De bladgewassen zijn prachtig, vooral door de rode eikebladsla die voor extra kleur zorgt. Ik heb de rucola gerooid, want die deed niets anders dan bloeien en ik wilde niet dat hij zich zou uitzaaien. En qua smaak werd hij me wat te sterk. Volgend jaar zal ik er niet meer zoveel tegelijk van zaaien.

Sla en andijvie wk 31Het (onderbroken) rijtje groen vooraan op de foto is andijvie. Daarachter een rijtje jonge eikenbladsla, dan uitgeplante eikenbladsla en dan de eikenbladsla die als pluksla bedacht was. En tenslotte daarachter (niet meer in beeld) de pluksla, die inmiddels door het konijn met rust wordt gelaten en waarvan ik dus eindelijk kan oogsten. Ik pluk hem niet, ik snijd de planten vlak boven de grond af, net als de eikenbladsla. Want ik heb meer dan genoeg, en zo vind ik het makkelijker schoon te maken.

Prei wk 31De prei ziet er goed en gaaf uit. Ik heb hem een beetje aangeaard en hij combineert mooi met de Afrikaantjes die ik ertussen heb gezet. Ik moet wel oppassen dat hij niet door de pompoenen wordt overwoekerd.

Nieuwzeelandse spinazie wk 31Dat laatste geldt ook voor de Nieuwzeelandse spinazie. Die is nu wel zover dat ik volgende week een maaltje spinazie kan gaan plukken.

Peulgewassen

Peulgewassen wk 31De doperwten en kapucijners zijn zo’n beetje aan het einde van hun oogstperiode beland. Dat geldt niet voor de peultjes. Die bloeien maar door en leveren nog steeds dagelijks een handje peultjes op. Wel een gedoe, want ik blijf bezig met opbinden. De slabonen redden zich gelukkig prima zonder mijn interventie en ook daar hebben zich nu de eerste oogstbare bonen gevormd.

Rabarber

Rabarber wk 31De rabarber is gegroeid als een waanzinnige. Het paadje dat er achter langs loopt is niet meer begaanbaar. Ik laat ze tot het eind van het groeiseizoen staan en dan gaan ze eruit. Ik plant er drie terug, maar een stuk dieper het teeltbed in, en er gaan er drie naar een vriendin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.