Menu Close

100ste blog-bericht: Bietjes met pistacheboter

Bietjes met pistacheboter

Uit eten met mijn moeder
Het bericht dat je nu zit te lezen is mijn honderdste bericht op dit blog. En dat is niet niks, al zeg ik het zelf! En heel toevallig ben ik gisteren met mijn moeder uit eten geweest. We hadden een volle spaarkaart van de AH Restaurant Actie, en hebben gegeten bij Restaurant De Amsteleindse Hoeve in Oss.

We hebben er heerlijk gegeten! Lekker buiten, op het terras. We hebben allebei het vegetarische verrassingsmenu genomen en dat was echt heel lekker. We hadden zicht op de tuin achter het restaurant, en daarin groeien veel bloemen en kruiden die we ook op ons bord weer tegenkwamen. De kok kent zijn vak en had voor ons een heerlijk vegetarisch menu gemaakt waar duidelijk veel aandacht aan was besteed. We hadden niet aangekondigd dat we vegetarisch wilden eten, maar daar werd ter plaatse goed op ingespeeld, en uit wat de ober zei begreep ik dat zelfs een veganistische maaltijd tot de mogelijkheden behoort, mits tijdig aangevraagd. Wellicht gaan we dat ook nog eens uitproberen. We hebben een heerlijke avond gehad en het was een passende viering van dit honderdste blog-bericht (ook al was het in eerste instantie niet zo bedoeld 🙂 ).

Maar nu dan toch een recept. Dit keer een recept dat ik vond op een Nederlandse website, en wel die van AH. Wat dan wel weer toepasselijk is vanwege de restaurant actie. Oorspronkelijk komt het echter uit De Dikke Vegetarier van Mark Bittman.

Bietjes met pistacheboter

De “pistacheboter” is erg lekker en lijkt een beetje op pindasaus. Als endometriosepatient mag ik geen pinda’s, maar deze pistacheboter maakt dat gemis goed. Je kunt hem zowel warm als koud serveren. Warm is de smaak uiteraard wat uitgesprokener (zoals met alles), maar koud is hij ook lekker, bijvoorbeeld als dipsaus voor rauwkost.

Bietjes met pistacheboter

Bietjes met pistacheboter

Deze "pistacheboter" vormt een goed alternatief voor pindasaus, voor degenen onder ons die geen pinda's verdragen.
Cook Time 10 mins
Total Time 55 mins
Servings 2 personen

Ingredients
  

  • 500 g bietjes
  • 75 g gepelde pistachenootjes ongezouten!!!
  • 1 grote teen knoflook of 2 kleintjes
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • peper en zout

Instructions
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Was de bietjes en snijd ze eventueel in vieren als ze erg groot zijn. Verpak de bietjes in aluminiumfolie en laat ze in ca. 45 minuten in de oven gaar worden.
  • Snijd de knoflookteen in stukjes. Verhit 2 el olie en bak daarin op laag vuur de knoflook. Voeg de pistachenootjes toe en bak deze 3 minuten mee. Laat het mengsel een beetje afkoelen en doe het dan over in de keukenmachine.
  • Pureer het mengsel in de keukenmachine, samen met de rest van de olie, tot een gladde massa. Voeg naar wens kokend water toe om het te verdunnen. Als de saus de gewenste dikte heeft (ik heb hem zo gemaakt dat hij net wel/net niet schenkbaar was) maakt je hem op smaak met peper en zout.
  • Haal de bietjes als ze gaar zijn uit het aluminiumfolie en verwijder de schilletjes (voorzichtig, zonder je vingers te branden!). Serveer ze direct, warm, met de pistacheboter en bijvoorbeeld rijst of aardappels.
  • Eet smakelijk!

Notes

Deze saus kun je heel goed gebruiken ter vervanging van pindasaus. Bijvoorbeeld bij bloemkool-nasi.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recipe Rating