Menu Close

De moestuin in week 32: lessen uit de praktijk

Moestuin wk 32
Ooit heb ik eerder een moestuin gehad. Dat was volgens mij toen ik nog studeerde. Ik ben in 1995 afgestudeerd, dus die moestuin is meer dan 20 jaar geleden. Ik heb er nog wel wat foto’s van en herinneringen aan, maar de echte ervaring, die ben ik kwijt. Dat blijkt momenteel overduidelijk, want ik leer nu dingen over moestuinieren die ik destijds hoogstwaarschijnlijk ook geleerd heb. En weer vergeten ben, want zo werkt dat.

De belangrijkste les is wel dat een moestuin iedere dag aandacht vergt. En dan niet alleen door het raam van de logeerkamer naar buiten kijken, maar er in lopen en alle planten heel goed bekijken. En in deze tijd van het jaar elke dag oogsten!

Veel te veel boontjes ineens!Vanmorgen heb ik voor de tweede keer een enorme hoeveelheid boontjes geoogst. In eerste instantie zie ik ze niet eens, maar als ik eenmaal bezig ga zie ik er meer en meer. Veel te veel feitelijk, en een deel is ook al veel groter dan wenselijk. Beginnersfouten. Ik heb alles wat ik aantrof geplukt. Volgend jaar wil ik minder bonenplanten per stok zetten, en ik wil de oogst spreiden door gespreid in de tijd te zaaien. Zodat ik minder boontjes tegelijk heb en gedurende langere tijd van verse boontjes kan genieten.

Wortel- en knolgewassen

Wortel- en knolgewassen wk 32Bij de wortel- en knolgewassen is het eigenlijk het rustigst van alle teeltbedden. De oogst zit ondergronds en bovengronds maken ze relatief weinig massa zodat het er redelijk ordelijk uit blijft zien.

Winterwortels, stengelui en venkel wk 32Rechts in beeld de winterwortelen met daartussen Afrikaantjes. Links van de winterwortelen een rijtje stengelui en daarnaast een rijtje venkel. Het ziet er bovengronds allemaal goed uit en ik hoef er weinig aan te doen. Hopelijk weerspiegelt de situatie boven de grond die eronder. De tijd zal het leren.

Yacon wk 32De Yacon is prachtig! Ik ben benieuwd of hij knollen maakt en hoe die smaken, maar de plant zelf vind ik zo mooi dat ik hem ook wel in de siertuin zou zetten.

Worteltjes geoogstIk heb vanmorgen wat worteltjes geoogst. Ze zijn heerlijk. Lekker knapperig en zoet. Zo heel af en toe zit er een wormpje in de punt van een worteltje, maar tot nu toe is dat verwaarloosbaar. Ik had rekening gehouden met veel meer aantasting, aangezien de grond zo arm en zanderig is, dus het valt me 100% mee.

Vruchtgewassen

Vruchtgewassen wk 32Bij de vruchtgewassen is het een ware jungle. De pompoen groeit decimeters per dag en ik heb er vandaag weer een aantal uitlopers van weggesnoeid, omdat ze de andere planten in de schaduw zetten. En er liggen nu al voldoende vruchten te rijpen om straks het hele dorp van pompoen te kunnen voorzien.

Pompoenen gesnoeidDit is wat ik er vanmorgen uit heb gesnoeid. Wel met pijn in het hart, want er zitten bloemen en kleine vruchten in, maar ja. Anders zou ik straks alleen nog maar pompoenen hebben, en dat is toch ook niet de bedoeling.

Pompoen in het kolenvakDe uitlopers die het kolenvak in groeien laat ik hun gang gaan, aangezien dit deel van het kolenvak braak ligt. Maar verderop groeide deze tak tussen de spruitkool, en dat stuk heb ik er wel afgeknipt.

Pompoen tussen de maïs en de composthopenEr liggen twee uitlopers van de pompoen tussen de maïs en de composthopen. Ik laat ze maar liggen, hoewel het langzamerhand steeds lastiger wordt om de composthopen te bereiken.

Courgette wk 32Dit is een van de twee courgetteplanten. Ik kan er bijna niet meer bij komen vanwege de pompoen die er doorheen groeit. Ook daar heb ik dus wat weggehaald. De courgetteplanten zijn trouwens zelf ook enorm groot. Zeker een vierkante meter nemen ze in beslag (per plant). En een van de planten heeft een dubbele kroon waaruit hij bloeit en vruchten zet.

Mega-courgettesOok daar had ik eventjes niet opgelet waardoor deze twee courgettes veel te groot zijn geworden. Ik betwijfel of ze nog lekker zullen zijn.

Kleine courgettesZo oogst ik courgettes het liefst: klein maar zeer rijk van smaak.

Tomaten wk 32De tomaten vergen ook meer aandacht dan ik ze tot nu toe heb gegeven. Van de grootste lag een van de trossen op de grond. Ik heb er een extra stok bij gezet om de vruchten vrij van de bodem te houden, maar het is een beetje een zooitje. Dat komt doordat ik de plant pas op enige decimeters boven de grond voor het eerst heb aangebonden. Daarna zijn de vruchten gaan groeien waardoor hij zo zwaar is geworden dat hij helemaal omlaag is gezakt en in een kronkel groeit. Les van de tomaten: volgend jaar van die spiraal-stokken erbij zetten als de planten nog klein zijn.

Tomaten-snoeiselEn veel vaker dieven eruit halen, want nu was ik weer veel te laat en heb hele takken eruit gehaald. Want zo’n plant kan geen oneindig aantal vruchten rijp laten worden lijkt me. Zeker niet op deze arme grond. Ik heb ook weer wat bladeren verwijderd zodat de vruchten in de zon hangen (als die schijnt).

Komkommerplant wk 32De komkommerplant doet het goed aan zijn hekje. Hij bloeit heel rijk. Als dat allemaal komkommers gaan worden kan ik wel een handeltje beginnen 😉

Komkommers in aanlegDe eerste twee komkommers in aanleg. Ik ben benieuwd of het gaat lukken, zo in de open lucht.

Paprika wk 32De paprikaplant bloeit. Hij raakt behoorlijk in de verdrukking tussen de tomaten en de komkommer, maar ik zie wel of het wat wordt. Paprika is zo’n beetje de enige groente waar ik niet heel erg dol op ben, dus persoonlijk vind ik het niet heel erg als het niks wordt.

Koolgewassen

Kolen wk 32Nadat het er een paar weken geleden op leek dat de kolen ten prooi zouden vallen aan het konijn ziet dit er toch heel goed uit.

Koolrabi wk 32Koolrabi in aanleg. Er moet nog veel gebeuren, maar het begin is er en stemt mij hoopvol.

Radijsjes wk 32De radijzen-tijd is wel zo’n beetje voorbij. De oude radijsjes schieten door en zijn grotendeels aangetast door wormpjes, of ze zijn helemaal hard en vezelig. En de radijsjes die ik het laatst heb gezaaid willen slecht knolletjes vormen, dus ik denk dat het op is voor dit jaar.

Boerenkool, bloemkool & broccoli wk 32De boerenkool, bloemkool en broccoli doen helemaal niets meer, voor zover ze er nog zijn. Maar ik blijf hopen en zal ze wat mest geven. Misschien dat er dan toch nog een wondertje wil gebeuren.

Overschot kolenVan de koolplanten die ik over had en die ik heb gespaard doen sommigen het best goed. Da’s ter compensatie van de plantjes die het konijn heeft opgegeten.

Bladgewassen

Pluksla en rode eikenbladslaDe pluksla is de konijnenvraat wonderwel te boven gekomen. Er valt niet tegenop te eten. Nog even en hij gaat schieten.

Rode eikenbladslaDe rode eikenbladsla doet het al net zo goed. Ik heb er al veel van weggegeven en nog meer van opgegeten.

Rode eikenbladsla en andijvieEn dan staat de volgende generatie rode eikenbladsla klaar om uitgeplant te worden. Daarnaast, in het groen, de andijvie, die eveneens uitgeplant moet worden.

Nieuwzeelandse spinazie wk 32De Nieuwzeelandse spinazie heeft inmiddels zoveel blaadjes gemaakt dat ik er wel een maaltje van kan oogsten denk ik. Er groeide een uitloper van de pompoen doorheen, maar die heb ik weggehaald.

Prei en AfrikaantjesDe prei staat er mooi bij. En de Afrikaantjes ertussen ook.

Peulgewassen

Peultjes en slabonenDe slabonen doen het buitensporig goed. Ze leveren ineens enorme hoeveelheden boontjes op. De peultjes leveren ook nog steeds oogst op, maar die groeien zo vreemd en gedrongen dat de peulen nauwelijks te vinden zijn. Ik hoop dat dat volgend jaar anders is, als ze tegen kippengaas groeien.

Doperwten en kapucijners wk 32De doperwten en kapucijners lijken hun beste tijd gehad te hebben.

Kapucijners wk 32Toch hangen er nog kapucijnerpeulen die nog niet rijp zijn om te plukken.

Bloem van de kapucijnerEn ondanks dat ze inmiddels behoorlijk zijn aangetast door meeldauw zitten er zowel in de kapucijners als in de doperwten nog bloemen. Ik laat ze dus nog maar staan en hoop dat ik er nog wat van kan oogsten.

Al met al een drukke en leerzame tijd in de moestuin. En ik blijf het leuk vinden, wat toch wel het belangrijkste is. Ik fantaseer over onbeperkt tijd en ruimte, en hoe ik een moestuin dan zou aanleggen/inrichten. Inclusief een grote kas om al vroeg in het jaar groenten (en bloemen en kruiden) voor te zaaien. Dromen kan geen kwaad toch?

2 Comments

  1. Ingrid Kemper

    Karen, je hoeft het pompoenenblad niet weg te gooien. Je kan het eten als spinazie. Hebben wij wel eens gegeten. Voor de die-hard die liever niets weggooit. ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.