Menu Close

Tuin-verleidingen

Catalogus Van TubergenGisteren plofte de najaarscatalogus van Van Tubergen “kwaliteitsbollen en planten sinds 1868” op de mat. Leid mij niet in verleiding… Gisterenavond heb ik hem kritisch doorgenomen en een lijstje van verlangen opgesteld. Zojuist heb ik om te beginnen mijn verlanglijstje hier op de website aangepast; er staat nu ook een cadeaubon van Van Tubergen op.

Bladerend door zo’n catalogus dreig ik ieder gevoel voor realiteit uit het oog te verliezen. Ik wil alles! Als ik mezelf dan weer enigszins in de hand heb spreek ik mezelf vermanend toe. Ik leg uit dat de foto’s in die catalogus door een professional zijn genomen en dat die er alles aan gedaan heeft om de bloemen er zo mooi en aantrekkelijk mogelijk uit te laten zien. Ik houd mezelf ook voor dat ik helemaal geen plek heb voor zoveel bollen en planten. En tenslotte is er nog de geldkwestie.

Toch blijft het leuk om zo’n catalogus door te kijken, maar er moeten keuzes gemaakt worden. Ik heb dus geprobeerd om kritisch te zijn en alleen die dingen aan te kruisen die ik echt heel graag zou willen hebben. Alles bij elkaar opgeteld leidt dat toch nog tot het niet onaanzienlijke bedrag van € 85 (inclusief verzendkosten), en zoveel heb ik even niet. Ik ben wel zover gegaan dat ik het bestelformulier heb ingevuld, maar vooralsnog ligt het hier naast me, op mijn bureau. Eerst het geld bij elkaar sparen, dan mag de bestelling de deur uit.

Ik zie er echter geen kwaad in mijn verlangens te delen, dus hier komen ze:

Scilla autumnalisScilla autumnalis
Ik houd erg van sterhyacintjes, en ik heb er al best een aantal van in de tuin staan. Ze vermeerderen zichzelf, dus het worden er steeds meer. Mijn moeder heeft er zoveel dat ze er inmiddels van weggeeft. Zover ben ik nog (lang) niet.

Deze Scilla autumnalis bloeit in de herfst (september – oktober). Da’s leuk! En als hij zich net zo goed weet te handhaven en uitbreiden als zijn soortgenoten die in het voorjaar bloeien, dan kan ik volstaan met het bestellen van 3 stuks. Die zullen zich dan in de loop van de jaren die volgen vanzelf vermeerderen.

Tulp alibiTulp Apricot FoxxTulpen ‘Alibi’ en ‘Apricot Foxx’
Vroeger had ik niet zoveel op met tulpen. Dat is de afgelopen jaren veranderd doordat ik in het voorjaar in veel tuinen prachtige combinaties van tulpen zie bloeien. En dat wil ik ook. Bijvoorbeeld deze twee. Ze bloeien tegelijk en zijn vrijwel even hoog. De ene zacht roze, de andere abrikoos-kleurig. Dat lijkt me heel mooi samen.

Tulp MaureenTulp Queen of NightTulpen ‘Maureen’ en ‘Queen of Night’
En dan de combinatie van deze wat hogere tulpen, waarvan de ene zo donker is dat het zwart lijkt, en de ander de ander vrijwel wit. Dat kan haast niet anders dan mooi zijn. Zeker in de achtertuin, met op de achtergrond het groen van de sparren en de klimop. Ik zie het al helemaal voor me. Nou ja, bijna dan.

Eremurus robustusEremurus robustus
Een nieuwe variant van de Naald van Cleopatra. Hij wordt 2 tot 2,5 meter hoog en bloeit met een grote bloeiaar met roze bloemetjes. Volgens de beschrijving moet hij in de volle zon en bloeit hij in mei en juni. Nou, dan staat ‘ie bij mij heel goed in de achtertuin. Daar staat, behalve uiteraard de bomen, nog helemaal niks dat heel hoog wordt, en dit lijkt me dan een prachtige blikvanger.

Ipheion uniflorum 'Charlotte Bishop'Ipheion uniflorum ‘Charlotte Bishop’
Een voorjaarsbloeier (april-mei) met grasachtig blad en roze bloemetjes. “Geschikt voor verwildering”. Dat betekent vaak dat hij woekert. Maar dat kan me niet schelen, daar heb ik er wel meer van. Ik hoop dat ze elkaar in evenwicht gaan houden, met een beetje (maar zeker niet teveel) hulp en sturing van mij.

Lilium 'Mapira'Lilium ‘Mapira’
Deze lelie bloeit in juni – juli en wordt 80 tot 120 cm hoog. Daar doe ik het voor. En natuurlijk voor de prachtige bloemen: “bourgondisch donker paarsrood met fel oranje meeldraden”. En dat alles boven glanzend helder groen blad. Hij wordt verkocht per 3 stuks. Dus ik zou ze alledrie bij elkaar kunnen zetten, dan hebben ze behoorlijk wat body. Maar in hun eentje, uitstekend boven lagere planten die tegelijkertijd bloeien, kan ook heel mooi zijn.

Geranium 'Patricia'Geranium ‘Patricia’
Van Geraniums kun je wat mij betreft nooit teveel hebben. Alhoewel… er bestaan honderden soorten Geranium en daarvoor is mijn tuin te klein. Bovendien wil ik ook nog iets anders dan Geranium in de tuin. Maar deze kan er nog wel bij. Patricia wordt vrij hoog (40 tot 75 cm), en bloeit lekker lang; van juni tot september. En dan die kleur! Die heb ik volgens mij nog niet. Niet als Geranium, maar ook niet bij een andere plant. Een vriendin van me heeft een hele grote tuin waarin ze op kleur tuiniert. Bij mij staat juist alles door elkaar. Dat heet dan een cottagetuin.

Heuchera 'Rosemary Bloom'Heuchera ‘Rosemary Bloom’
Ik heb 3 rode Heuchera’s die hele kleine bloemetjes produceren en die erg prachtig zijn. Zeker in combinatie met Geranium. Deze Heuchera ‘Rosemary Bloom’ heeft groen blad met wat grotere bloemetjes, althans zo lijkt het mij op de foto. Heuchera is over het algemeen een plant die het bij mij goed doet, en dit lijkt me wel een mooie aanvulling voor de achtertuin. Daar kan hij in het schaduwgedeelte, of in de rotstuin.

Veronica gentianoides 'Barbara Sherwood'Veronica gentianoides ‘Barbara Sherwood’
Weer een wat hogere plant voor achterin de border. En nu eens een lichtblauwe. Of, zoals Van Tubergen het noemt, een poederblauwe. Hoe dan ook: een mooie plant die bijna een meter hoog wordt en lekker lang bloeit, namelijk van juni tot augustus. En ook nog eens een “makkelijke groeier”. Hopelijk betekent dat dat hij zich uitbreidt.

Achillea 'Terracotta'Achillea ‘Terracotta’
Duizendblad is een plant die je op heel veel plaatsen aantreft. In Nederland bijvoorbeeld in veel bermen. In de Alpen vind je hem ook in de weilanden waar de koeien grazen. Maar die wilde soort is altijd wit. En deze Achillea ‘Terracotta’ is, zoals de naam het al zegt, terracotta. En hij wordt schijnbaar ook hoger dan de wilde soort, tot wel 90 cm. Bloeiend van juni tot in september is hij meer dan welkom in mijn tuin.

Meconopsis betonicifoliaMeconopsis betonicifolia
Deze staat echt al heel lang op mijn verlanglijstje! Ik wist dat hij Meconopsis heet en blauw bloeit. Ik wist niet dat zijn achternaam betonicifolia is en dat het een vaste plant is. Ik ken de Meconopsis cambrica, die geel en oranje bloeit. Vorig jaar heb ik van mijn moeder zaad gekregen van de oranje variëteit (en geen gelegenheid gehad om het te zaaien, dus da’s voor komend jaar), en recent kreeg ik via FaceBook zaad aangeboden van de gele variëteit. Bij mijn weten is Meconopsis cambrica eenjarig, maar hij zaait zich gemakkelijk uit. Ik ben heel benieuwd of Meconopsis betonicifolia zich net zo gemakkelijk uitzaait.

Veronicastrum virginicum 'Erica'Veronicastrum virginicum ‘Erica’
Tenslotte nog een hoge plant (100 tot 120 cm) voor achterin de border. Wel weer roze. Ik realiseer me dat ik wel erg veel roze-achtige tinten heb gekozen. Nou ja, paars en roze zijn mijn lievelingskleuren, dus het hoeft niet te verbazen dat ik, als ik selectief moet zijn, voor deze kleuren kies. Maar vreest niet, alle kleuren zijn welkom in mijn tuin 🙂

Ik ben wel benieuwd waar jij voor kiest in de catalogus van Van Tubergen. Dus bij deze nodig ik je uit om er een kijkje te nemen en daarna je keuze hieronder in het commentaar te delen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.